markis80 pisze:Może ktoś wstawić zdjęcie krzaków Spartana i owoców. Mam problem ponieważ mam bardzo drobne owoce, krzaki mają z 2 metry i owocują na góra 3 letnich pędach. Możliwe że w szkółce zrobili mnie w h... Ewentualnie czy ktoś zna odmianę która mam małe owoce nie wiele większe od jagód leśnych które są bardzo słodkie.
Emil ma małe czarne owoce.Mocno dojrzałe są słodkie bez kwasowych akcentów.Mały krzew,który można także uprawiać w donicy.
Wielkość owoców zależy od wielu czynników.Najczęściej krzewy są za słabo cięte i mają za dużo pąków kwiatowych i mało liści.I wtedy owoce są drobne.Teraz jeszcze można się poratować sekatorem skracając grona nawet o połowę.Owoców ma być tyle by nie zahamować silnego wzrostu pędów i przyrostów.Wtedy owoce są duże dobrze wykarmione przez silne przyrosty z dużymi i licznymi liśćmi.Spartana można poznać po tym,że kwitnie późno i ma dobre w smaku owoce nawet jeszcze nie do końca dojrzałe po wybarwieniu oczywiście.Owoce są pokryte silnym nalotem i nie są tak spłaszczone jak u wielu innych.

Owoce Nelsona miałem pod ręką akurat ale Spartana są podobne.