Niestety ten cytat nienajlepiej świadczy o wiedzy biologiczno-chemicznej wspomnianego Edicoola. Nie rozumie, że pisze o tym samym. Jak wspominali przedmówcy używa się elektrolitu bo jest na tyle rozcieńczony, że jest w miarę bezpieczny przy stosowaniu. Kwasy o dużych stężeniach mają nawet opary żrące i niebezpieczne dla człowieka, stąd też trudniej takie kupić. Rozcieńczone to inna bajka. Siarka mielona z czasem się utleni (jeszcze wtedy nie działa zakwaszajaco), później powstanie z niej kwas siarkowy czyli znowu mowa o tym samym.tomek22 pisze:Szukając informacji o pryszczarku wróciłem do cz. 3 wątku, gdzie Edicool pisal o zakwaszaniu:
"Dla mnie możecie lać elektrolit, kwas akumulatorowy, kisić szczaw, rabarbar, mąkę i co tam jeszcze wymyślicie, ważne że ja nie jem owoców waszej pracy ani też moi konsumenci.".
Wg Edicoola do zakwaszania to tylko siarka, wigor s lub kwas siarkowy pow. 96%.
Kiedyś, jak to przeczytałem, szukałem takiego kwasu, ale nie znalazłem. Jedynie elektrolit.
Sam nie dawno polecalem elektrolit, a tu Edicool w zacytowanym zdaniu daje do zrozumienia ze elektrolit nie jest ok.
Toldi lub ktos kumaty, wytłumaczcie prosze jak to jest.
Jest bezpieczny czy nie?
Sądziłem ze elektrolit to kwas o mniejszym stężeniu, czyli rozcienczony wodą, wiec bezpieczny.
??????
Borówka amerykańska - 11 cz.
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Borówka amerykańska - 11 cz.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- massur
- Kontakt:
Ja miałem podobnie, rosły obok siebie cztery różne, jedna "nie rosła". Wymieniłem krzak (na tej samej odmiany) i ten ładnie rośnie. To roślina, jak czasem trzeba wymienić to trudno.
Eksperymentowałem trochę z zakwszaniem wody różnymi substancjami i doszedłem też do elektrolitu. Pięć litrów za 11zl w motoryzacyjnym. I jest petarda, ok. 20ml na konewkę daje pH między 2 a 3. To zdecydowanie najtańsza z szybkich metod.
Eksperymentowałem trochę z zakwszaniem wody różnymi substancjami i doszedłem też do elektrolitu. Pięć litrów za 11zl w motoryzacyjnym. I jest petarda, ok. 20ml na konewkę daje pH między 2 a 3. To zdecydowanie najtańsza z szybkich metod.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Mógłbyś podać nazwę tego elektrolitu? A i zakwaszasz wodę deszczową czy z kranu? Elektrolit to się w lewa w jakiś rękawicach i czy są jakieś opary, czy jest żrącą substancją?
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Kanap jak dasz radę to wróć się o 1 stronę do 73 tam masz wszystko o elektrolicie. 

Odsyłasz mnie tam gdzie nie ma na to odpowiedzi.
Czysty kwas siarkowy to nie rozcieńczony elektrolit i nadal nie wiem czy mam - przy ewentualnym zakupie - używać maski i rękawic ochronnych czy nie ma takiej potrzeby.
Tak samo nie dowiedziałem się czy te 20ml wlewa do deszczówki czy kranówy.
Tak samo z nazwą elektrolitu jaki zakupił massur.
Czysty kwas siarkowy to nie rozcieńczony elektrolit i nadal nie wiem czy mam - przy ewentualnym zakupie - używać maski i rękawic ochronnych czy nie ma takiej potrzeby.
- massur
- Kontakt:
Mimo, że to nie jest stężony kwas to nadal bardzo żrący, kontakt ze skórą bardzo niebezpieczny, kropla w oko i może być po wzroku. Więc trzeba naprawdę uważać.
20 ml wlewałem do wody z sieci. Nazwę mogę sprawdzić jak będę w domu, nie powinno być jednak różnic w stężeniu w przypadku różnych producentów, zapewne jakaś norma definiuje ów elektrolit.
20 ml wlewałem do wody z sieci. Nazwę mogę sprawdzić jak będę w domu, nie powinno być jednak różnic w stężeniu w przypadku różnych producentów, zapewne jakaś norma definiuje ów elektrolit.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Każda woda ma inną kwasowość, niedawno zbadałem swoją wodę i zawiera wapń, potas i fosfor i chyba za dużo żelaza. Co do kwasu siarkowego, to można nawet zastosować i 103 %, tylko trzeba go rozcieńczyć. Ja uważam,że lepiej SO4 dawać w postaci siarczanu amonu, czy potasu. Do zakwaszania stosuję czasami Pekacid, bo borówka to nie smok wawelski, że lubi w nadmiarze siarkę.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
Są wszystkie odpowiedzi oprócz nazwy elektrolitu. Nazwa elektrolitu to elektrolit akumulatorowy.kanap pisze:Odsyłasz mnie tam gdzie nie ma na to odpowiedzi.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lobby elektrolitowe trzyma się mocno.
) Mam nadzieję, ze.na mnie nie nakrzyczy tym razem. Na zakwaszenie gleby można też stosować kwasek cytrynowy, rozcieńczony torf, siarkę, a i tak przy pH ok 6 moje borówki rosną i owocują przyzwoicie. Dziś nabyłem elektolit za 3 PLN/litr. 38%. Dozuje 5ml na konewkę 10 l deszczówki. Zobaczymy jaki będzie efekt.

Ile wy lejecie tego elektrolitu!!!! Na beczkę 220 litrów wody w kranu daje 40 ml i mam pH wody 3.6 a przy 20ml elektrolitu pH ma 4.1 I mierzone profesjonalnym pH metrem takim z wodociągów.
Przy takiej ilosci z moja woda nawet nie poczuje tego elektrolitu, a pH nawet nie drgnie. Ja musze wlać około 20ml na 17l wody i wychodzi pH ok 3. Może elektrolit elektrolitowi nie równy, a może to zależy od wody? Ja mam wode ze studni i ma dużą zawartość wapnia.markis80 pisze:Ile wy lejecie tego elektrolitu!!!! Na beczkę 220 litrów wody w kranu daje 40 ml i mam pH wody 3.6 a przy 20ml elektrolitu pH ma 4.1 I mierzone profesjonalnym pH metrem takim z wodociągów.
Sprawdze jeszcze jak to wychodzi z wodą deszczową
Jak masz twardą wodę to faktycznie trzeba dać więcej elektrolitu ale aż mi się nie chce wieżyc że aż tyle. Faktycznie u mnie woda ma niską zawartość wapna bo czajnika nie muszę prawie nigdy odkamieniać ale za to mam duża zawartość żelaza. Co do elektrolitu to jest 36-37% kwas siarkowy no chyba że masz jakiś bubel. A jak mierzysz pH wody??
- massur
- Kontakt:
Z tym zbijaniem to nie jest liniowe, tzn. np. pH 4 łatwo uzyskać ale zbicie o kolejny punkt to już trzeba dolać 3x więcej niż wcześniej, jeśli chcemy kolejny zbić to już może być i 10x więcej niż do uzyskania minus jeden. Ja potrzebuje niskie wartości rzędu dwa bo chce obniżyć pH gleby a nie utrzymać - ma jakieś 5-5,5
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek