Papryka - choroby,szkodniki,problemy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
psurdyk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2020, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka - choroby,szkodniki,problemy

Post »

Widoczne błoto na zdjęciu jest świeżo po podlaniu.
Skrzynie przygotowane w tym roku, wypełnione obornikiem końskim + ziemią klasy II/III.
Myślałem, czy nie przelane, ale na jednym zdjęciu liście skręcają się do środka jakby brakowało jednak wody.

Ale problem z glebą faktycznie może być - zauważyłem, że robi się "skorupa" na wierzchu. Pytanie - jak to teraz poprawić?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Uprawa w pojemnikach wymaga znajomości zasad, które są jednak inne niż przy uprawie w gruncie. Nawożenie i podlewanie są ściśle ujęte w pewne ramy. Czytaj wątek o uprawie w pojemnikach i tam pytaj o wskazówki.
KasiaTralalasia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2020, o 22:14

Post »

Drodzy Fachowcy,
jestem żółtodziobem w sprawach uprawy warzyw :oops: więc proszę o pomoc. Kupiłam wymarzoną sadzonkę papryki Habanada. Po dłuuuugim oczekiwaniu dotarła... marna - mała, pozwijane dziwaczne liście, dolne lekko zżółknięte ;:174 wsadziłam (28 maja - czwartek) do dużej donicy z ziemią do uprawy warzyw i ziół z humusem SUBSTRAL z nadzieją że odżyje. Ale marnieje jeszcze bardziej - dolne zżółknięte liście zaczynają odpadać. Nocuje na balkonie, gdzie mam około 8-9 stopni, ale owijamy podwójnie agrowłókniną wiosenną. Mam nawóz organiczny z humusem Substrala Naturen ale sadzonka dopiero wsadzona. Wiem tyle co wyczytam w internecie - może brakuje azotu, a może fosforu, a może za zimno. Kiepski ze mnie lekarz. Florovit w płynie by pomógł? Co robić, żeby uratować roślinkę? Dodam, że inne papryki i pomidory mi pomalutku rosną i kwitną.

Obrazek
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czy ta sadzonka dotarła do Ciebie w doniczce? Papryka ma wrażliwe korzonki, nie lubi ich naruszania. Podróż też pewnie nie była komfortowa. Zmęczona jest okrutnie. Jeśli stożek wzrostu jest OK będzie dobrze. Może usunąć pare pąków? Na razie tylko podlewanie. Liście to raczej taka ich uroda.
KasiaTralalasia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2020, o 22:14

Post »

Tak, w małej produkcyjnej doniczce.
Dziękuję, zatem pozostanę przy podlewaniu w miarę potrzeb. oby przeżyła...
Awatar użytkownika
atymtym
100p
100p
Od: 18 sie 2019, o 12:35

Post »

20 maja wsadziłem pod folię pomidory i paprykę,pomidory rosną ładnie a papryka stoi w miejscu, posadziłem ją głębiej jak w doniczkach, czy to może być przyczyną, czy raczej chłodne noce bez dogrzewania
AT
Kingamk1986
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2020, o 17:57

Post »

Witajcie. Na liściach mojej papryki pojawił się taki nalot. Czy ktoś może podpowiedzieć co to może być?Z góry dziękuję za pomoc
Obrazek

Obrazek
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10

Post »

:wit
A to moja papryka. Sporo przeszła bo zimno było ale mam nadzieję że teraz będzie tylko lepiej.
Obrazek
Pozdrawiam.
Agnieszka.
jaknieja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2020, o 12:08

Post »

Kochani, mam niewielki tunel w którym rosną pomidory, bakłażany i papryka. Do tej pory podlewałam wszystkie rośliny równo średnio dwa razy w tygodniu. Ziemia w tunelu jest lekka, próchnicza i przepuszczalna, górna warstwa po podlaniu bardzo szybko przesycha. Zastanawiam się czy nie zacząć podlewać papryki częściej. Spotkałam się z opinią, że papryka ma większe zapotrzebowanie na wodę niż pomidor i woli też większą wilgotność. Doradźcie czy faktycznie powinnam podlewać sekcję z papryką częściej lub obficiej?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale czy wtedy nie zwiększy się wilgotność w tunelu, która nie sprzyja pomidorom. Chyba że masz super wietrzenie.
jaknieja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2020, o 12:08

Post »

Badzia na ten moment ze względu na temperatury nocą tunel jest zamknięty, ale w bezdeszczowe i słoneczne dni "czapa" tunelu od rana do wieczora jest odchylona pod kątem około 110°. Kiedy w końcu pogoda się u nas poprawi, a noce będą cieplejsze planuję również na noc uchylać tunel. Dodatkowo moja działka jest w takim miejscu, że wiatr hula tam na okrągło, więc wietrzenie przy otwartym tunelu jest dość intensywne. Widzę, że pomidory czują się w tych warunkach idealnie, mają ładne kolory, powoli zawiązują owoce. Jednak papryki i bakłażany mogłyby radzić sobie lepiej. Ich wzrost jest bardzo powolny, ze dwie papryki zawijają liście w łódeczki, co chyba jest sygnałem, że roślina nie dostaje tyle wody ile powinna.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fajnie by było mieć wszystkiego po trochu pod dachem i do tego się dąży. Trzeba próbować, eksperymentować. Przy czujnym oku i sprytnej ręce na pewno będzie dobrze.
Awatar użytkownika
to-ma-to
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2020, o 11:53

Post »

Dzień dobry.
To mój pierwszy post więc chciałem się przywitać. To moja pierwsza uprawa papryki i od razu mam problem. W szklarni 5m2 mam paprykę i pomidory. Wsadzone w tym samym czasie już po 15 maja. Pomidory rosną ładnie i nie widać na nich żadnych szkodników problem jest na papryce. Wydaje mi się, że nie rośnie za dobrze i zaatakowały je jakieś robaczki. Chyba nie są to mszyce bo maja kolor lekko pomarańczowy. Mam problem ze zidentyfikowaniem co to jest i jak z tym walczyć. Jena papryka ma już zdeformowany liść. Proszę spojrzeć na zdjęcia i pomóc rozwiązaniu problemu.

https://i.imgur.com/fmQ8mqt.jpg
https://i.imgur.com/v0xicTE.jpg
https://i.imgur.com/9RBrCDn.jpg
https://i.imgur.com/Os9UFKj.jpg
https://i.imgur.com/SkmyXyd.jpg
https://i.imgur.com/9Zl9KKZ.jpg

Jedyna roślina na której nie ma tych robaczków ma takie naloty przy liściach

https://i.imgur.com/4KVbR7o.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Paweł
beata_1252
200p
200p
Od: 5 lut 2018, o 16:57

Post »

Kurcze nie wiem co to za robactwo ale ja użyłabym Mospilanu czym prędzej i utłukła towarzystwo ;:214
Pozdrawiam Czarna :-)
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

to-ma-to, to jakiś rodzaj mszyc, widać ich wylinki. Szklarniowa zdaje się.
Mospilam pomoże.
Te naloty w kątach liści są normalne dla papryki.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”