Śliwa kwitnienie,owocowanie
Re: Śliwa kwitnienie,owocowanie
Ja mam spokój bo u mnie śliwek w tym roku w ogól nie będzie. Było kwiecie, ale szybko mróz prawdopodobnie załatwił sprawę. Ostały sie tylko jakies niedobitki
Może to i dobrze bo robale w okolicy powymieraja z głodu

-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też myślałam, że w tym roku nie będę mieć śliwek, a tu taka niespodzianka! Choć sama nie wiem, czy to dobrze, czy źle, ale jest szansa
A wygląda to tak. Moja śliwa, teoretycznie odmiana Opal (ale pochodzi od tego samego dostawcy co nektaryna, która okazała się być brzoskwinią, więc domiana niepewna) przez kilka pierwszych lat rosła w donicy. Jakaś chorowita była od początku, nawet gdy kwitła to owoców albo nie było, albo wszystkie obleciały. 3 lata temu dostałam działkę, więc wysadziłam śliwę do gruntu. W zeszłym roku nacieszyłam się nawet pierwszymi owocami
. Ciągle jest z nią coś nie tak, bo liście kiepsko ruszyły w tym roku, kwiatów jak na lekarstwo, nic się nie zawiązało. Aż tu patrzę wczoraj na drzewko i zaczyna kwitnąć!
Jakby nowe życie w nią wstąpiło. Tylko po liściach widać, że jednak nie do końca zdrowe. Zobaczę jak się sytuacja rozwinie. Pierwszy raz mi się coś takiego przydarzło.

A wygląda to tak. Moja śliwa, teoretycznie odmiana Opal (ale pochodzi od tego samego dostawcy co nektaryna, która okazała się być brzoskwinią, więc domiana niepewna) przez kilka pierwszych lat rosła w donicy. Jakaś chorowita była od początku, nawet gdy kwitła to owoców albo nie było, albo wszystkie obleciały. 3 lata temu dostałam działkę, więc wysadziłam śliwę do gruntu. W zeszłym roku nacieszyłam się nawet pierwszymi owocami

Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czy to nie szarka na tych liściach?
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też się nad tym zastanawiałam, ale na owocach w zeszłym roku nie było żanych objawów. Czy to możliwe, żeby szarka pojawiła się tylko na liściach?
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiele zależy od podkładki, jeśli była szczepiona na Węgierce Wangheima, to akurat ta podkładka jest wrażliwa na wirusa. Są odmiany tolerancyjne na szarkę, np mam Tolara, liście są zainfekowane a owoce są czyste.
Pozdrawiam! Gienia.
Mam śliwy Opal,Ranę ,Lepoticę,Dąbrowicką,Amers i Althanę.Czy można już pryskać na drugiego robaka??
Pozdrawiam Ewa
- toolpusher
- 500p
Tak ale napisane jest drugi oprysk w fazie wzrostu owocu lipiec-sierpień a śliwa Opal dojrzewa w lipcu a Rana niedługo po niej..Chyba już pora na oprysk tylko te deszcze teraz..
Pozdrawiam Ewa
Pomóżcie amatorowi...
Mam jedną węgierke posadzoną 2lata temu( obecnie 3 wiosna u nas)
W zeszłym roku miała po raz pierwszy ok 20-30 śliwek, w tym roku zadnej
Przycinalam ją na wiosnę. Czy to mogło być przyczyną? Kwiaty były ale wszystko opadło.
Czy raczej niezapylenie kwiatów?
Przymrozki chyba powinnam wykluczyć skoro na gruszy tak samo sądzonej obok (która zawsze obrzucała kwiaty i zalązki) w tym roku zapowiada się z 10 owoców.
W zeszłym roku miała po raz pierwszy ok 20-30 śliwek, w tym roku zadnej

Przycinalam ją na wiosnę. Czy to mogło być przyczyną? Kwiaty były ale wszystko opadło.
Przymrozki chyba powinnam wykluczyć skoro na gruszy tak samo sądzonej obok (która zawsze obrzucała kwiaty i zalązki) w tym roku zapowiada się z 10 owoców.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewa, teraz jest wylot owocówki śliwkóweczki I-sze pokolenie, jeśli nie robiłaś ostatnio oprysku na mszycę mospilanem to możesz opryskać, bo Opal na II-gie pokolenie się chyba nie załapuje.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 5 sie 2017, o 18:05
Coś nie pykło w tym roku śliwom. U mnie też całe w kwiatach, a owoców na lekarstwo, gdy morel, brzoskwiń, nektaryn zapowiada się bardzo dużo. Na czereśnie, wiśnie też nie mogę narzekać, że o gruszach i jabłoniach nie wspomnę.wanderka pisze:Pomóżcie amatorowi...
W zeszłym roku miała po raz pierwszy ok 20-30 śliwek, w tym roku zadnej![]()
Dzięki za informacje,tylko trzeba czekać bo ciągle pada..
Pozdrawiam Ewa
Witam,
Węgierka Dąbrowicka, w zeszłym roku zaowocowała po raz pierwszy.
W tym roku również pięknie i mocno zakwitła. Pojawiły się małe zielone owoce.
Podchodzę do niej dzisiaj i widzę jeden jedyny owoc w kolorze pomarańczowym.
Kilka udało mi się jeszcze znaleźć w trawie. Czy to efekt majowych przymrozków? Czy jakiś inny?

Pozdrawiam
Węgierka Dąbrowicka, w zeszłym roku zaowocowała po raz pierwszy.
W tym roku również pięknie i mocno zakwitła. Pojawiły się małe zielone owoce.
Podchodzę do niej dzisiaj i widzę jeden jedyny owoc w kolorze pomarańczowym.
Kilka udało mi się jeszcze znaleźć w trawie. Czy to efekt majowych przymrozków? Czy jakiś inny?

Pozdrawiam
- toolpusher
- 500p
Wydaje mi się ze to efekt braku zapylenia. Ja na czereśni tego mam tysiące. Kosiarką zbieram spod drzewa.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
almatea. Pryskałaś na owocnicę żółtorogą?
Owoce które leża na ziemi mają dziurki?
Owoce które leża na ziemi mają dziurki?