Monstera - ukorzenianie
Re: Monstera - ukorzenianie
AsiaMartini błagam powiedz mi co robić bo mam dokładnie identyczną sytuacje, dwa liście Monstery Variegata które dałam do ziemi a nie mam niestety zbyt ciepłych dla niej warunków i straciły jędrność co mam zrobić ??
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proste, wsadzić do wody...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie trzeba jej podciąć albo coś ?
Taka zwiędnięta podniesie się?

Taka zwiędnięta podniesie się?

- norbert76
Nie potrzeba. Jak nie ma korzeni to czym ma pobierać wodę z podłoża? Dlatego w takiej sytuacji pozostaje ukorzenianie w wodzie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Chyba jakoś pobierają skoro się ukorzenia roślinki w ziemi też...
Ja tylko nie jestem w stanie zapewnić jej takiego gorąca.
Ja tylko nie jestem w stanie zapewnić jej takiego gorąca.
- norbert76
Źle rozumujesz.
Na przykładzie Twojej sadzonki ewidentnie widać, że nie pobiera wody z podłoża. I tutaj nie musi być wysoka temperatura, żeby roślina zaczęła wypuszczać korzenie.
Wręcz przeciwnie, obecne temperatury są już odpowiednie. Chodzi o okres jesienno-zimowy i zimne parapety.
Poza tym im zbyt wysoka temperatura to też nie jest najlepiej, bo roślina wtedy więcej wyparowuje wody przez liście.
Dlatego rośliny z tak dużymi liśćmi, jak Monstery lepiej ukorzeniać w wodzie. Wodę trzeba co kilka dni wymieniać. Gdy korzenie osiągną około 10 cm długości można spokojnie wtedy sadzić do podłoża.
W samym podłożu można ukorzeniać, ale najlepiej sadzonki z mniejszymi liśćmi oraz z dodatkiem ukorzeniacza. Wtedy powinny wystarczyć już małe wypustki, czyli zaczątki korzeni na łodydze.
Na przykładzie Twojej sadzonki ewidentnie widać, że nie pobiera wody z podłoża. I tutaj nie musi być wysoka temperatura, żeby roślina zaczęła wypuszczać korzenie.
Wręcz przeciwnie, obecne temperatury są już odpowiednie. Chodzi o okres jesienno-zimowy i zimne parapety.
Poza tym im zbyt wysoka temperatura to też nie jest najlepiej, bo roślina wtedy więcej wyparowuje wody przez liście.
Dlatego rośliny z tak dużymi liśćmi, jak Monstery lepiej ukorzeniać w wodzie. Wodę trzeba co kilka dni wymieniać. Gdy korzenie osiągną około 10 cm długości można spokojnie wtedy sadzić do podłoża.
W samym podłożu można ukorzeniać, ale najlepiej sadzonki z mniejszymi liśćmi oraz z dodatkiem ukorzeniacza. Wtedy powinny wystarczyć już małe wypustki, czyli zaczątki korzeni na łodydze.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wsadzilam do wody, od razu widać po niej, że jej lepiej nieco.norbert76 pisze:Źle rozumujesz.
Na przykładzie Twojej sadzonki ewidentnie widać, że nie pobiera wody z podłoża.
- norbert76
Niestety, ale tutaj nic już nie będzie. Sadzonka powinna być dłuższa przynajmniej z dwoma, trzema węzłami. Możesz jeszcze jednak poczekać, a może cud się stanie. Ten zgniły korzeń odetnij.
Wymieniaj wodę co parę dni i wrzuć do niej kawałek węgla drzewnego.
Wymieniaj wodę co parę dni i wrzuć do niej kawałek węgla drzewnego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 kwie 2020, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
Szczerze mówiąc, to wosk nie jest tutaj zupełnie potrzebny.
Miejsce cięcia trzeba było posypać sproszkowanym węglem albo cynamonem.
Nie wiem czy coś z tego będzie, ale możesz to jeszcze przyciąć i zrobić jak napisałem wyżej.
Miejsce cięcia trzeba było posypać sproszkowanym węglem albo cynamonem.
Nie wiem czy coś z tego będzie, ale możesz to jeszcze przyciąć i zrobić jak napisałem wyżej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- darstenka
- 100p
- Od: 23 cze 2008, o 16:17
Kupiłam szczepkę Monstery. Gdy do mnie dotarła korzeń powietrzny odpadł. Trzymam ją juz 3 tydzień w wodzie i nie widzę by planowała wypuścić korzenie. Czy jest szansa? Wypuści w miejscu tego co odpadł czy w innym miejscu?
- norbert76
Może to potrwać dłużej niż 3 tygodnie, zależy od egzemplarza i warunków ukorzeniania.
Powinna mieć jasne ciepłe stanowisko. Wodę trzeba wymieniać co około 2 - 3 dni.
Powinna mieć jasne ciepłe stanowisko. Wodę trzeba wymieniać co około 2 - 3 dni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Kiedy najlepsza pora na odcięcie gałązki monstery i zrobienie z nich sadzonek. Roślinka młoda (mam od jesieni) z siecówki M.adansonii. viewtopic.php?p=6291854#p6291854 Teraz ma ok. 60 cm wysokości.
I przy okazji czy roślina w miejscu odcięcia się rozkrzewi?
I przy okazji czy roślina w miejscu odcięcia się rozkrzewi?
- norbert76
Sadzonkowanie jak zwykle na wiosnę.
Po ucięciu nie rozkrzewia się, a przynajmniej z czymś takim się nie spotkałem w przypadku tej rośliny.
Po ucięciu nie rozkrzewia się, a przynajmniej z czymś takim się nie spotkałem w przypadku tej rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta