Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
W Rzeszowie jest zawsze stopień lub dwa cieplej. Ciepło z budynków czy samochodów robi różnicę. Mrozu dużego nie było. Rano trawa była cała biała od szronu aczkolwiek termometr pokazywał w okolicy zera. Więc ten jeden czy dwa stopnie zrobiły różnicę.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Czy teraz jeszcze mogę uciąć winogron na krótko czy to będzie za dużo dla niego? Myślę o takim całkiem krótkim cięciu.
Zrobił mi się coś takiego jak Almatea i nie mogę na to patrzeć, A nie przycięłam jesienią i mam takie długie brązowe pędy...
Zrobił mi się coś takiego jak Almatea i nie mogę na to patrzeć, A nie przycięłam jesienią i mam takie długie brązowe pędy...
Zaczekaj, aż zaczną wybijać nowe pąki. Wtedy zobaczysz co gdzie zmarzło i jak ciąć. Tegoroczne zmarznięte pędy po prostu wyłam.
Ogólnie na cięcie latorośli chyba za późno.
Ogólnie na cięcie latorośli chyba za późno.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Radykalne cięcie zostaw na jesień. Teraz czekaj, bo na pewno wybiją pąki zapasowe. Jest też duża szansa, że wybije coś z pnia, więc będziesz mogła to wykorzystać do wyprowadzenia nowego ramienia (ramion).Foxowa pisze: Myślę o takim całkiem krótkim cięciu. Zrobił mi się coś takiego jak Almatea i nie mogę na to patrzeć, A nie przycięłam jesienią i mam takie długie brązowe pędy...
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Zostaw tylko trzy z tej samej strony łozy - górnej, i jedno ostatnie oczko z drugiej strony łozy na przedłużenie, pozostałe wyłam, powinno być co 20 do 30 cm
per aspera ad astra
Dzień dobry
Mam pytanie - na początku maja posadziłem kilkanaście sztuk winorośli z gołym korzeniem (szczepione z tego co widziałem chyba SO4). Niestety przyszedł majowy przymrozek i sporo wykosił na działce. Z posadzonych winorośli część pokazuje nowe pąki i pierwsze listki, ale większość to zalane woskiem patyki (jak miały pąk to widać że przemarzł). Jak zadrapię korę to zielone. Pytanie czy jest szansa że coś jeszcze wybije z zapasowych pąków a jeśli tak to do kiedy zaczekać? Pierwszy raz miałem w okolicy taki przymrozek że liście na śliwach są przemarznięte, porzeczka czarna też i wykosił nawet labruscę na płocie... Starsze odmiany winorośli jak Muskat Odeski czy Marechal Foch odbiły już z zapasowych. Masakra.
Tomek
Mam pytanie - na początku maja posadziłem kilkanaście sztuk winorośli z gołym korzeniem (szczepione z tego co widziałem chyba SO4). Niestety przyszedł majowy przymrozek i sporo wykosił na działce. Z posadzonych winorośli część pokazuje nowe pąki i pierwsze listki, ale większość to zalane woskiem patyki (jak miały pąk to widać że przemarzł). Jak zadrapię korę to zielone. Pytanie czy jest szansa że coś jeszcze wybije z zapasowych pąków a jeśli tak to do kiedy zaczekać? Pierwszy raz miałem w okolicy taki przymrozek że liście na śliwach są przemarznięte, porzeczka czarna też i wykosił nawet labruscę na płocie... Starsze odmiany winorośli jak Muskat Odeski czy Marechal Foch odbiły już z zapasowych. Masakra.
Tomek
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Czekaj cierpliwie - powinny odbić
Dlatego wielu sadzi na własnych korzeniach , bo odbija nawet z korzeni
Dlatego wielu sadzi na własnych korzeniach , bo odbija nawet z korzeni
per aspera ad astra
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Ja bym obstawiał mączniaka rzekomego.
Pytanie o łotewską winorośl Suwile. W opisach odmiany, jej smak opisany jest jako aromat owoców tropikalnych.
Może ktoś to potwierdzić lub wykluczyć?
Pytanie dodatkowe. Znacie jakieś odmiany deserowe lub ogólne, które smakują dobrze, ale wyraźnie inaczej od tych popularnych?
Pytanie dodatkowe. Znacie jakieś odmiany deserowe lub ogólne, które smakują dobrze, ale wyraźnie inaczej od tych popularnych?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Miedzian powinien pomoc tylko czy teraz jak pojawiły się owoce można pryskać?lgrom pisze:Ja bym obstawiał mączniaka rzekomego.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Jak jeszcze nie kwitnie to jak najbardziej. Ja wykonałem oprysk tydzień temu. Stężenie 0.5%
SETA pisze:Pytanie o łotewską winorośl Suwile. W opisach odmiany, jej smak opisany jest jako aromat owoców tropikalnych.
Sąsiad ma stare Suwile na pergoli. Mało cięta dojrzewa na początku września. Gronka 100-150gr, jagody ok.15mm, smak orzeźwiający, podobny do smaku Seywal Blanc.
Polecam łatwe w uprawie i jednocześnie o ciekawym smaku : Nero aromatyczne o smaku pikantnym i Jutrzenkę o smaku mięty i porzeczki.