Moja działka 9
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka 9
Same śliczności i piękne zdjęcia .
Jak to jest , że u Ciebie niby zimniejszy region, a miłek wiosenny już na wierzchu i z kwiatem? U mnie jeszcze wcale nie wychodzi z ziemi .
Jak to jest , że u Ciebie niby zimniejszy region, a miłek wiosenny już na wierzchu i z kwiatem? U mnie jeszcze wcale nie wychodzi z ziemi .
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj! Iris 'Katharine's Gold' równie piękny jak 'Katharine Hodgkin'!
Twoja kępa miłków nie ma sobie równych
Twoja kępa miłków nie ma sobie równych

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Może faktycznie takie majowe kwitnienia gdzie nie gdzie zaczynają się, zimy nie było, wszystko przyspieszone o miesiąć, a te przymrozki takie spore przynajmiej u nas, to może majowi ogrodnicy 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Liduś, ilekroć zajrzę do Twojego bogatego ogródeczka, tylekroć czegoś nowego się nauczę, za co jestem Ci ogromnie wdzięczna.
Dzisiaj dowiedziałam się, że moje żółto kwitnące krokusy mają imię, że są to krokusy złociste 'Advance'. Dziękuję.
Podziwiam cieszyniankę
, która u mnie nie chce się zadomowić
, ale nigdzie nie jest powiedziane, że wszystkie roślinki wszędzie dobrze się czują.
Zdrówka.

Dzisiaj dowiedziałam się, że moje żółto kwitnące krokusy mają imię, że są to krokusy złociste 'Advance'. Dziękuję.
Podziwiam cieszyniankę

Zdrówka.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Lidziu tyle śniegu to moje oczy tej zimy nie widziały
Roślinki wyłaniające się spod śniegu jakoś zawsze mnie rozczulają
Na szczęście śnieg sobie poszedł i znowu możemy w pełnej okazałości zachwycać się twoimi wspaniałościami
Czy ten cudny kotek chowający się pod krzaczkiem to ten nowy nabytek, o którym pisałaś w moim wątku?
Ten krokus
to może Fuscotinctus? Tak tylko podpowiadam, bo wiem, że lubisz znać nazwy swoich roślinek

Czy ten cudny kotek chowający się pod krzaczkiem to ten nowy nabytek, o którym pisałaś w moim wątku?
Ten krokus

to może Fuscotinctus? Tak tylko podpowiadam, bo wiem, że lubisz znać nazwy swoich roślinek

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Lidziu co u Ciebie nowego kwitnie?Jak tam kotki i jerzyki?Nic nie piszesz??
Dużo zdrowia życzę.
Dużo zdrowia życzę.

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Witam Was po dłuższej przerwie.
Iwonko - Iwonka1 bardzo dziękuję za pochwałę wiosny.
Irys 'Katharine's Gold' to u mnie nowość, a dostałam go od firmy jako jeden z gratisów do zamówienia.
Marysiu - mar33 mój miłek staruszek potrafi wywołać uśmiech na twarzy, chociaż w tym roku jego kwitnienie jest mizerniejsze niż w latach ubiegłych, ale cóż się dziwić, skoro pierwsze kwiaty pojawiły się już w środku zimy.
Danusiu - ktoś dziękuję w imieniu roślinek.
Tak, mój miłek wiosenny to szaleniec bo przecież, z małą przerwą, kwitnie od połowy zimy.
Florianie - Florian Silesia witaj!
O tak, 'Katharine's Gold' może trochę bardziej delikatny, ale pięknością dorównuje 'Katharine Hodgkin'.
Dziękuję w imieniu miłka, który wprawdzie w tym sezonie nie pobił zeszłorocznego rekordu ilości kwiatów (ponad 40), ale za to kwitnie, z niewielką przerwą, od połowy zimy.
Iwonko - iwona0042 tak,w pewnym momencie rośliny ochoczo przyspieszyły z kwitnieniem, ale potem przez kilka nocy z rzędu porządnie przymroziło i niestety dla kilku wyrywnych źle to się skończyło.
Też mam nadzieję, że to byli przyśpieszeni, majowi ogrodnicy i naszym roślinom nic już nie grozi.
Lucynko - płocczanka dziękuję i cieszę się, że mogłam pomóc w nazwaniu krokusa.
Cieszynianka wiosenna rośnie na mojej twardej glinie bardzo dobrze i nawet daje samosiew, ale to pewnie z racji tego, że po prostu jest u siebie.
Małgosiu - clem3 dziękuję za chęć pomocy, ale mój krokus nn ma o wiele mniejsze kwiaty od k.Fuscotinctusa.
Na zdjęciu pod krzakiem jest jedno z pięciu, działkowych kociąt, które przyszły na świat wczesną jesienią zeszłego roku. A mnie udało się w grudniu, tuz przed świętami złapać i zabrać do domu czarnego Misia, którego codziennie od dwóch lat karmiłam przy bramie działkowej. Nie wiem kto i jaką krzywdę zrobił temu zwierzęciu, ale był przerażony i bal się wszystkiego i wszystkich. Na początku było ciężko, ale małymi kroczkami, razem z Daszeńką dałyśmy radę, i obecnie, po kilku miesiącach Misio czuje się już znacznie pewniej. Mam więc w domu dwa wspaniałe, zaprzyjaźnione, czarne koty.
Danusiu - danuta z dziękuję Ci za zmobilizowanie mnie do dalszego udzielania się na forum.
Dzisiaj rozkwitł pierwszy z żółtych tulipanów botanicznych od Ciebie, jest prześliczny i takiego jeszcze nigdy na działce nie miałam. Stokrotne dzięki.
Trzy maleństwa jeżowe przeżyły zimę i w ogóle nie zasnęły. Codziennie zanosiłam im jedzenie, a one na mnie czekały obok swojego legowiska. A koty mam w domu. Daszeńkę od jesieni, a Misia od grudnia i zdążyły się już z sobą zaprzyjaźnić.
Kilka wiosennych kwitnień:
narcyz 'Golden Ducat'

tulipan skalny

miłek wiosenny

ifejon jednokwiatowy

szafirek armeński 'Cupido'

ziarnopłon wiosenny 'Flore Pleno'

sasanka zwyczajna 'Papageno'

kalina koreańska 'Juddii'

Iwonko - Iwonka1 bardzo dziękuję za pochwałę wiosny.
Irys 'Katharine's Gold' to u mnie nowość, a dostałam go od firmy jako jeden z gratisów do zamówienia.
Marysiu - mar33 mój miłek staruszek potrafi wywołać uśmiech na twarzy, chociaż w tym roku jego kwitnienie jest mizerniejsze niż w latach ubiegłych, ale cóż się dziwić, skoro pierwsze kwiaty pojawiły się już w środku zimy.
Danusiu - ktoś dziękuję w imieniu roślinek.
Tak, mój miłek wiosenny to szaleniec bo przecież, z małą przerwą, kwitnie od połowy zimy.
Florianie - Florian Silesia witaj!
O tak, 'Katharine's Gold' może trochę bardziej delikatny, ale pięknością dorównuje 'Katharine Hodgkin'.
Dziękuję w imieniu miłka, który wprawdzie w tym sezonie nie pobił zeszłorocznego rekordu ilości kwiatów (ponad 40), ale za to kwitnie, z niewielką przerwą, od połowy zimy.
Iwonko - iwona0042 tak,w pewnym momencie rośliny ochoczo przyspieszyły z kwitnieniem, ale potem przez kilka nocy z rzędu porządnie przymroziło i niestety dla kilku wyrywnych źle to się skończyło.
Też mam nadzieję, że to byli przyśpieszeni, majowi ogrodnicy i naszym roślinom nic już nie grozi.
Lucynko - płocczanka dziękuję i cieszę się, że mogłam pomóc w nazwaniu krokusa.
Cieszynianka wiosenna rośnie na mojej twardej glinie bardzo dobrze i nawet daje samosiew, ale to pewnie z racji tego, że po prostu jest u siebie.
Małgosiu - clem3 dziękuję za chęć pomocy, ale mój krokus nn ma o wiele mniejsze kwiaty od k.Fuscotinctusa.
Na zdjęciu pod krzakiem jest jedno z pięciu, działkowych kociąt, które przyszły na świat wczesną jesienią zeszłego roku. A mnie udało się w grudniu, tuz przed świętami złapać i zabrać do domu czarnego Misia, którego codziennie od dwóch lat karmiłam przy bramie działkowej. Nie wiem kto i jaką krzywdę zrobił temu zwierzęciu, ale był przerażony i bal się wszystkiego i wszystkich. Na początku było ciężko, ale małymi kroczkami, razem z Daszeńką dałyśmy radę, i obecnie, po kilku miesiącach Misio czuje się już znacznie pewniej. Mam więc w domu dwa wspaniałe, zaprzyjaźnione, czarne koty.
Danusiu - danuta z dziękuję Ci za zmobilizowanie mnie do dalszego udzielania się na forum.
Dzisiaj rozkwitł pierwszy z żółtych tulipanów botanicznych od Ciebie, jest prześliczny i takiego jeszcze nigdy na działce nie miałam. Stokrotne dzięki.
Trzy maleństwa jeżowe przeżyły zimę i w ogóle nie zasnęły. Codziennie zanosiłam im jedzenie, a one na mnie czekały obok swojego legowiska. A koty mam w domu. Daszeńkę od jesieni, a Misia od grudnia i zdążyły się już z sobą zaprzyjaźnić.
Kilka wiosennych kwitnień:
narcyz 'Golden Ducat'

tulipan skalny

miłek wiosenny

ifejon jednokwiatowy

szafirek armeński 'Cupido'

ziarnopłon wiosenny 'Flore Pleno'

sasanka zwyczajna 'Papageno'

kalina koreańska 'Juddii'

Witaj LIDZIU,nareszcie zawitałaś z pięknymi zdjęciami.
Lidziu,czy jak jest dużo w jednym miejscu pustych skorupek po ślimakach to znaczy są jeże u mnie??
Zimy nie było to i jeżyki nie śpią.Dobrze ,że miały co jeść.
Miłek u Ciebie fajnie się rozrósł.Mam nadzieję,że te tulipanki rozrosną się szybko i u Ciebie.
Fajnie,że i drugi kotek u Ciebie,teraz mają weselej.Mogą razem się bawić.
Cieszę się,że będziesz pokazywała swoje piękne kwiatki.Czekałam,że się odezwiesz,ale się nie doczekałam więc napisałam.
Życzę dużo zdrówka i może deszczyku?
Lidziu,czy jak jest dużo w jednym miejscu pustych skorupek po ślimakach to znaczy są jeże u mnie??
Zimy nie było to i jeżyki nie śpią.Dobrze ,że miały co jeść.
Miłek u Ciebie fajnie się rozrósł.Mam nadzieję,że te tulipanki rozrosną się szybko i u Ciebie.
Fajnie,że i drugi kotek u Ciebie,teraz mają weselej.Mogą razem się bawić.
Cieszę się,że będziesz pokazywała swoje piękne kwiatki.Czekałam,że się odezwiesz,ale się nie doczekałam więc napisałam.

Życzę dużo zdrówka i może deszczyku?
- Florian Silesia
Kalina Juddi przepięknie kwitnie! Tęsknię do kalin, których kiedyś miałem sporą kolekcję. Teraz została mi tylko kalina praska, która też zaczyna kwitnąć. Dzięki łagodnym zimom te delikatne kaliny pokazują w pełni swe piękno!
Miłka podziwiam, a u mojego zauważyłem jakby drugie kwitnienie. Już myślałem, że kończy kwitnienie a tu od niedzieli zaczęły rozwijać się nowe pąki
Miłka podziwiam, a u mojego zauważyłem jakby drugie kwitnienie. Już myślałem, że kończy kwitnienie a tu od niedzieli zaczęły rozwijać się nowe pąki

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Biedny kotek, dobrze że trafił na ciebie i mógł przekonać się, że nie wszyscy ludzie to zło... A i Daszeńka pewnie cieszy się z towarzystwa. Mój Florek odmłodniał o kilka lat, gdy w domu pojawiła się Feli
Nie mogę się napatrzeć na ich przyjaźń.
Kolejne cudne kwtnienia pokazałaś

Kolejne cudne kwtnienia pokazałaś

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Danusiu - danuta z puste i porozbijane muszelki ślimaków, szczególnie wstężyków gajowych to pozostałość po uczcie... no właśnie, też zawsze myślałam, że sprawcami są jeże, ale kiedyś wczesnym rankiem, po deszczu zauważyłam trzy kosy, które uwijały się wśród roślin. Okazało się, że rozbijały dziobami muszle i ze smakiem zajadały ślimaki. Jeże oczywiście również nie gardzą ślimaczym mięskiem i często wieczorami słychać jak rozgryzają muszelki. Szkoda tylko, że ani ptaki, ani jeże nie gustują w ślimakach nagich, które wyrządzają największe szkody wśród roślin.
Mój miłek wiosenny był jedną z pierwszych roślin posadzonych na działce, a więc można powiedzieć, że to już staruszek, chociaż dziarski staruszek.
Liczę na to, że tulipanki od Ciebie rozrosną się, bo są naprawdę śliczne. To prawdopodobnie tulipan dziki - Tulipa sylvestris, a więc prawdziwy rarytas.
Aktualnie mam na działce sześć jeży, zrobiły się na tyle śmiałe, że podkradają pokarm działkowym kotom.
Moje domowe koty mają się bardzo dobrze. Misio już przyzwyczaił się wychodzić na balkon, a więc nawet tam towarzyszy Daszeńce.
Florianie - Florian Silesia tak, kalina Juddi nie tylko przepięknie kwitła, ale również roztaczała cudowny zapach.
Pamiętam Twoją kolekcję kalin, to były naprawdę wspaniałe krzewy.
W tym roku miłek wiosenny kwitł bardzo długo. Na niektórych łodygach miał już nasienniki, a na innych pąki kwiatowe.
Małgosiu - clem3 dziękuję za pochwałę kwitnień.
Moja Daszeńka też odmłodniała, bo od kiedy towarzyszy jej Misio, zabawom i figlom nie ma końca.
Nastała pora deszczowa, a więc teraz załóżcie peleryny i zajrzyjcie do mojego zielonego buszu. Zapraszam.

Dziękuję za wspólny spacer.
Mój miłek wiosenny był jedną z pierwszych roślin posadzonych na działce, a więc można powiedzieć, że to już staruszek, chociaż dziarski staruszek.
Liczę na to, że tulipanki od Ciebie rozrosną się, bo są naprawdę śliczne. To prawdopodobnie tulipan dziki - Tulipa sylvestris, a więc prawdziwy rarytas.
Aktualnie mam na działce sześć jeży, zrobiły się na tyle śmiałe, że podkradają pokarm działkowym kotom.
Moje domowe koty mają się bardzo dobrze. Misio już przyzwyczaił się wychodzić na balkon, a więc nawet tam towarzyszy Daszeńce.
Florianie - Florian Silesia tak, kalina Juddi nie tylko przepięknie kwitła, ale również roztaczała cudowny zapach.
Pamiętam Twoją kolekcję kalin, to były naprawdę wspaniałe krzewy.
W tym roku miłek wiosenny kwitł bardzo długo. Na niektórych łodygach miał już nasienniki, a na innych pąki kwiatowe.
Małgosiu - clem3 dziękuję za pochwałę kwitnień.
Moja Daszeńka też odmłodniała, bo od kiedy towarzyszy jej Misio, zabawom i figlom nie ma końca.
Nastała pora deszczowa, a więc teraz załóżcie peleryny i zajrzyjcie do mojego zielonego buszu. Zapraszam.

Dziękuję za wspólny spacer.
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Peleryny nie założyłam bo słoneczko wyszło
Teraz trochę cieplejszych nocy i nie busz ale Puszcza Amazońska się zrobi
Ławeczka czeka na gości

Teraz trochę cieplejszych nocy i nie busz ale Puszcza Amazońska się zrobi

Ławeczka czeka na gości

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Świetne widoczki zaserwowałaś.Pospacerowałam sobie.
Mam takie same gliniaki ale robię w nich ogórki małosolne.
Rodgresja już ma pąki.Moja zresztą też,tylko ja miałam przez krótki czas przykrytą włókniną, nauczona doświadczeniem z tamtego roku,
kiedy zmarzły mi kwiaty.Pod rodgresją te duże liście to co to?A nie pomyłka te pąki to od tych dużych liści.
Miłego dnia.
Mam takie same gliniaki ale robię w nich ogórki małosolne.
Rodgresja już ma pąki.Moja zresztą też,tylko ja miałam przez krótki czas przykrytą włókniną, nauczona doświadczeniem z tamtego roku,
kiedy zmarzły mi kwiaty.Pod rodgresją te duże liście to co to?A nie pomyłka te pąki to od tych dużych liści.
Miłego dnia.
- Florian Silesia
Piękne widoki soczystej zieleni i kwiatów!
Jak napisałaś o zapachu kaliny Juddi, to mam ochotę wrócić do kalin. Przynajmniej tych pachnących
Jak napisałaś o zapachu kaliny Juddi, to mam ochotę wrócić do kalin. Przynajmniej tych pachnących

- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Witam
Wirtualnie pozachwycam się Twoim pieknym buszem.
Naocznie zachwycam się irysami, które kiedyś otrzymałem od Ciebie.
W tym roku kwitną wyjątkowo obficie.

Wirtualnie pozachwycam się Twoim pieknym buszem.
Naocznie zachwycam się irysami, które kiedyś otrzymałem od Ciebie.
W tym roku kwitną wyjątkowo obficie.