Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2018

Post »

Oj znowu mnie trochę tu nie było, a widzę że zdjęć przybyło mnóstwo.Ta Twoja Jenny Duvall faktycznie się rozrosła mega, mega ;:oj
Ale za to ile ma pąków. Kwitnienie będzie cudnie.
Widzę,że u Ciebie kwitną już czosnki w najlepsze, a u mnie dopiero powoli budzą się do kwitnienia.
Fajnie wyglądają bratki wśród chyba szałwi. I łubiny śliczne i piwonie. ;:180 Maj i czerwiec to chyba najwięcej kolorów i zieleń taka cudna, nie spalona słońcem.
Uwielbiam zapach bzów czy też lilaków. Szkoda,że już przekwitają. Ale teraz przed nami kolejne przedstawienie - róże zaczną spektakl.
Ze zdziwieniem stwierdziłam,że u mnie jako pierwsza w pełni otwarła kwiaty Princess Anna. Jak nigdy. Zawsze pierwszeństwo należało do Gertrudy Jekyll i Munstead Wood. A w tym roku zmiana.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy, ale tez uważaj bo Bright potrafi sobie poszaleć ona nie jest taka niewinna :;230 U mnie połączyła sie z Pretty i tworzą potwornie wielki krzew niczym Jenny. :;230 Elżbietka też potrafi sobie poszaleć nie przycinana.Z kwiatkami zrobisz jak uważasz, ale jednego możesz zostawić dla obejrzenia i powąchania .Moja jesienią nie przycinana na pergoli zaszalała niemożliwie dobrze ze ma konkretną pergolę specjalnie robioną a nie sklepową a połączyła się także z Parnik Liptov to następna szalona róża :;230 .Może dla Jenny zrobić coś w kształcie odwróconego parasola, żeby mogła zwieszać swoje długaśne ukwiecone pędy .
Irenko faktycznie w tym roku róże zmieniły czas kwitnienia zauważyłam to też u mnie właśnie te spostrzeżenia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam miłych gości ;:196

Ostatnie kilka dni mam bardzo pracowite, po kilku dniach deszczu należało zabrać się za czyszczenie rabat i grządek. Krytycznym okiem przyjrzałam się wyglądowi swoich podopiecznych :wink: . Bukszpany jak na razie bezpieczne, nie widzę śladu żerowania gąsienic, troszkę tego nazbierałam ;:14
Na różach jak zwykle nimułka, skoczek nie wiem czy te czarne plamy na liściach to wina przędziorka czy początki czarnej plamistości.
Na szczęście nie ma mączniaka, nawet na Variegacie, chociaż czasem lubi go łapać.
Moje potwory dostały podpory, wstępny projekt, jesienią lub wiosną do poprawki /w zależności kiedy będzie możliwe/. W tej chwili musieliśmy uważać aby jak najmniej stracić pąków. Niestety nie obyło się bez strat ;:185 , ważne, że róże dostały trochę powietrza.
Dzisiaj jeszcze do ogarnięcia 4 róże i powinno być na razie wszystko ok.

Zapomniałam o tulipanach, prawie wszystkie wykopane, na rabatach zostały jeszcze tylko późne.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie prawdziwy urodzaj w cebulach tulipanowych, od kilku lat słabo się mnożyły.

Irenko, na brak kwiatów Jenny Duvall nie mogę narzekać, co roku obsypuje się taka ich ilością, że można dostać zawrotu głowy. Przy tym to róża bezobsługowa. Nie choruje, za to kochają ją mszyce, pryskanie pomaga na chwilkę. Jedyna jej wadą jest tylko jedno kwitnienie w sezonie. Gdybym ja teraz sadziła i miała wielki ogród posadziłabym ją jako soliter na trawniku, tam prezentowałaby się najlepiej.

Tak wyglądała w poprzednim roku
Obrazek

Obrazek

W tym roku ilość pąków jest równie imponująca. Tak czosnki w tym roku wystartowały bardzo wcześnie, sama byłam zdziwiona.
Bratek to samosiejka, sam znalazł sobie towarzystwo ;:333 łubiny mam z siewu, jeden biały kupiony, bardzo słabo rośnie, muszę mu znaleźć inna miejscówkę.
Angielki tez mam jeszcze w pąkach i daleko im do rozwinięcia. Zimne noce i późniejsze przymrozki zrobiły swoje. Niektóre mam mocno uszkodzone, najbardziej ucierpiał Geoff Hamilton, nowe przyrosty całe poskręcane, tylko jeden pęd jest normalny. Zastanawiam się nawet czy go nie przyciąć i pobudzić do życia.

Jadziu, zobaczymy, jak będzie szalała to zastanowimy się nad zmiana miejsca, na razie jest bardzo grzeczna, ma ładny pokrój.
ElŻbietce, z ciekawości ;:224 , chyba zostawię pąki, po pierwszym kwitnieniu mocno ją przytnę.
Z Jenny pomyślimy jak będzie "goła", zobaczymy co się da zrobić, to wielkie krzaczysko, jakby mogła to zajęłaby pół ogrodu ;:202 .

Pierwsze kwiatuszki Twoich pelargonii ;:167
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Daysy
Te Twoje lilaki śliczne, moje maleńkie patyczki dopiero pierwszy raz zakwitły.
Piwonie też ślicznoty. Czosneczki i łubin tworzą fajny kącik w ogrodzie.
Pączki różane widzę u Ciebie obrodziły w hurtowych ilościach.
Jak się rozwiną to będzie widowisko.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam

Pomalutku docieramy do chwili na którą czekamy w naszym klimacie bardzo długo, Zobaczmy więc zwiastuny tego spektaklu, który oby trwał jak najdłużej. W moim ogrodzie zaczyna jak zwykle Nevada i M.Hilling.
Nie przekażę Wam zapachu jaki zaczyna unosić się w tej części ogrodu,wierzcie jednak, że jest on niezapomniany, a wypicie w tym kąciku kawy to prawdziwa rozkosz dla zmysłów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to dopiero wstęp do tego co nastąpi za kilka ciepłych dni ;:65 ;:65 ;:65 ;:167

Ewo maj to miesiąc wyczekiwania i podglądania ogrodu, codziennie rano wychodzę do ogrodu i bacznie wypatruję, co nowego właśnie zakwitło,, tek zakątek o którym piszesz mogłam zrealizować w główniej mierze dzięki kilku osobom w szczególności Alicji/Georginii ;:167 /ale także Jadzi i Tolinki, za co im ogromne dzięki ;:196
Bardzo ją lubię również za to, że jest prawie bezobsługowa ;:333 .
Mam nadzieję, że chociaż ten rok będzie dla róż bardziej łaskawy niż poprzedni.
Dla Ciebie pierwsze 3 kwiaty F. Juranville
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oraz pierwszy rozwinięty Harrison's Yellow

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widać ze skoczek nie odpuścił tej cudnej Harrison yellow .Wierzę Daysy bo wiem jak to u mnie tylko że moje pachnidełka są rozproszone po ogrodzie i gdyby nie były na pergolach zawładnęłyby calutka powierzchnią ogródka :;230 U mnie przelotnie pada, ale jest w miarę ciepło i niech pada juz dzisiaj nie przesadzę chyba tej reszty pomidorów. No cóż jeszcze te parę dni zaczekają
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

No proszę, akurat wpadłam na początek różanego spektaklu! ;:167 ;:167 ;:167 Ale się będzie działo ;:oj Masz wspaniały warzywnik, bardzo podobają musi wyniesione grządki. Z Barockiem, tak zrobię - wiosną przytnę najstarsze pędy do ziemi, może się ogarną, w sumie jedne coś wypuszcza od ziemi, ale drugi ani rusz... Zresztą podobnie zachowuje się Elfe, tej to w ogóle muszę chyba zmienić miejscówkę.
Daysy, a miałaś kiedyś rdzę na różach? U mnie w tym roku na dwóch ;:222 A kompletnie nie mam jak się wstrzelić z opryskiem, bo albo wieje, albo pada, albo wieje i pada. Martwię się, żeby mi nie przelazło to dziadostwo na kolejne róże, póki co oberwałam chore pędy i liście i czekam na okno pogodowe ;:185
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Daysy - zaczyna się pokaz , Nevada zawsze mi się podobała , ale brak miejsca na nią , u Ciebie to olbrzymi krzaczor , u mnie już zaczyna się pojawiać mączniak , piwonie też pięknie u Ciebie kwitną , róże pomału w pełni się rozwiną , a też ich masz ? pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

OJ wszyscy już nie możemy się doczekać tego pełnego rozkwitu. A tu jak na złość zimo. I nie wszystkie pąki, które już są w blokach startowych nie chcą się rozwinąć.
Te pierwsze kwiaty są jak najbardziej wyczekiwane i upragnione.
Ale mam jedną różę rugosę i ta ani myśli wypuszczać żadnych pędów kwiatowych. Nie wiem dlaczego. Przesadziłam ją jesienią w bardziej słoneczne miejsce, rośnie fajnie ale bez pąków kwiatowych.

Pozdrawiam i czekam na Twoje wspaniałe widoki różane. ;:7
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich

Maj żegna się z nami chłodnym, wietrznym i mokrym akcentem więc i ja żegnam go bez żalu. Liczę, że czerwiec będzie cieplejszy, lekka przesada, ponad pół roku chłodne dni i jeszcze zimniejsze noce ;:222 .

Cieszyłam się, że zima łagodna a róże bardziej odchorowały ten okres niż poprzednie mroźniejsze .
Was za to witam bardzo cieplutko ;:167

Jadziu, żeby tylko skoczek i tylko na Harrison's Yellow, byłoby dobrze a tu jeszcze nimułka i chyba przędziorek używa sobie w najlepsze, nie wspominając o mszycach ;:224 . Na brak wilgoci już też nie narzekam, mogłoby tylko zrobić się cieplej również w nocy bo te nadal chłodne.

Basiu, bardzo się cieszę z warzywnika, mąż stanął na wysokości zadania, już nie te lata, żeby na kolanach grzebać ;:306 w ziemi.
Już wiem gdzie mam kręgosłup i inne części ciała. Od córci dostałam takie "krzesełeczko i klęcznik" w jednym, co bym się za bardzo nie namęczyła ;:306 . Nie powiem, chętnie z niego korzystam ;:333
Myślę, że na początek wycięłabym tylko jeden, najstarszy pęd i zobaczyła jak zareaguje. Mój Bobby James nie narzekał, wręcz bym powiedziała, że się "odszczeknął" ;:306 wypuszczając dwa, jeszcze silniejsze pędy, ale różnie to bywa.
Basiu nie zauważyłam rdzy na swoich różach ale poczytaj sobie tutaj, wydaje się obszernie wyjaśnione jak i czym zwalczać tę chorobę
https://rozaria.pl/blog/czym-jest-rdza- ... ej-pozbyc/

Tereniu, Nevada rzeczywiście potrafi zaszaleć, to wielkie krzaki mam ich aż 4 i tyleż samo M.Hilling , zajmują sporo miejsca, ale jeszcze wówczas było go w moim ogrodzie pod dostatkiem, więc szalałam ;:306

Irenko u Ciebie chyba troszkę cieplej jak u mnie, sądząc po wielkości pąków, jeszcze troszkę będę musiała poczekać na resztę.
Z niecierpliwością czekam na poprawę pogody. Moje róże też mają wiele "ślepych" pędów, podobno to wina dużej różnicy temperatur miedzy dniem a nocą, coś w tym musi być.Podobno powinno się je uszczykiwać.
NA Doktorku widziałam, że w miejscach ślepych pędów, obok wybijają nowe pędy już z pąkami, chociaż ich nie usuwałam.
Być może u Twoich Rugos będzie podobnie ;:224 , jak tylko się ociepli.

Kilka wiosennych zdjęć
Kaiser
Obrazek

Nadia Meilandecor ;:167 , piękny zdrowy krzaczek
Obrazek

Kardynał Wyszyński po wiosennej przeprowadzce
Obrazek

Jaszczurka prawdopodobnie "przy nadzieii"
Obrazek

Uwijające się pszczółki, w pewnym momencie były dwie i trzmiel do towarzystwa :wink: została tylko ta najbardziej pracowita lub najbardziej głodna ;:333

Obrazek

Purple Dream
Obrazek

Babcine piwonie
Obrazek

Doktorek w pączusiach z kolorkiem
Obrazek

Kilka ogólnych
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój doniczkowy klonik na pniu, bardzo ładnie przezimował, zastanawiam się nad wysadzeniem do gruntu
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudny, inny ten klonik.A on nie zimował w ogrodzie ??
Kaiser cudny.
Mój w tym roku taki mizerny.
Czosnki śliczne.Zarażasz nimi.Mam ochotę aby ich więcej wprowadzić do ogrodu.
Róże już piękne krzaki zbudowały. oj b J
I już kwitną i będą piękne widoki.
pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Daysy, super pomysł z takim krzesełkiem! ;:138 Na rdze zakupiłam już jakiś preparat, teraz tylko muszę wstrzelić się w odpowiedni czas i zrobić oprysk, w zasadzie dzisiaj planuję, tylko niechaj słoneczko zajdzie :)
Ja w tym roku bardzo rozpędziłam się z cięciem Chippendale, praktycznie jedną wycięłam do ziemi, bo dziwne pędy były w środku i tak jakoś mi szło dobrze... Nawet pięknie odbiła, odmłodziła się. W przyszłym roku drugą tak odmłodzę.
Kaiser zachwycający! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

https://images90.fotosik.pl/375/6acb6c45a53aa6f5.jpg Daysy bardzo podoba mi się ten zakątek i te ciemne irysy ;:167 Kaiser też cudny kurcze nie mam żadnego takiego pełnego powojnika .Na noc znów ma padać wolałabym nie a jutro znów ochłodzenie .Fajnie zapowiada sie również czerwiec ;:222 ;:196 Daysy mam do Ciebie prośbę spojrzyj w wolnym czasie viewtopic.php?f=2&t=116787&start=476#wrapheader czy to może być Francois Juranville ;:180 ;:196
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Tę wiosnę zapiszę jako jedną z najzimniejszych jakie pamiętam, późne przymrozki a dzisiaj w nocy/jest czerwiec/ tylko 4 stopnie ;:202 .
Moje rośliny a szczególnie róże stoją jak zaczarowane, ani myślą rozwijać swoje pąki. Oczywiście te wcześniejsze kwitną, im taka temperatura nie straszna. Z każdym dniem wychodzę z nadzieją, że coraz więcej rożyczek otworzy swoje pąki, a one jak zaklęte ;:224 Dobrze, że na warzywniku nic nie zmarzło, już wschodzi wysiana drugi raz fasola

Aniu Klonik palmowy od kilku lat rośnie w donicy, na zimę chowany był pod foliaczek. Obecnie już drugi rok spędza cały rok w ogrodzie, dlatego sądzę, że już dojrzał do zimowania w gruncie. Tak, Kaiser wyjątkowo pięknie zakwitł w tym roku, szkoda, że taki stłamszony przez Grahama Thomasa. Ten poszalał w tym roku i już wiem, że Kaiser zostanie przesadzony., zasługuje na honorowe miejsce.
Czosnki lubię, ale lepiej je sadzić z tyłu, bo widok uschniętych liści nie zdobi rabaty. Swoje w większości już pościnałam jedne stoją w wazonach, te bardziej przekwitnięte idą do suszenia.
Róże w tym roku nie spieszą się do rozwijania pąków, za to są oblegane przez wszelkie możliwe robactwo począwszy od mszyc, na skoczku różanym kończąc. I oczywiście czarna plamistość daje o sobie znać.

Basiu żebyś wiedziała a ja się zastanawiałam nad kupnem, teraz wszelkie prace to czysta przyjemność. Polecam, warto go mieć, nawet tak na wszelki wypadek ;:108 . Też uważam, że mocne cięcie nie zaszkodzi, pobudzi różę do odmładzania się.
Kaiser jest posadzony troszkę niefortunnie, nie widać go w całej okazałości. Zasłonił go wielki Graham Thomas, pierwszy mi zmarzł kilka lat temu, ten kupiony w markecie jako nn rośnie jak szalony.

Jadziu widzisz, a mogłam Ci wysłać, bardzo ładnie się rozrosły, więc się przypomnij następnym razem.
Kaiser jest śliczny kwitnie na całej wysokości od góry do samego dołu, dlatego powinien rosnąć na pierwszym planie.
Tak pogoda w tym roku nie będzie nas rozpieszczać, jak to mówią- jak nie urok to srebrne wesele ;:306 No cóż "taki mamy klimat"
Jadziu bardzo podobna do mojej, fakt kwitnie raz, jednak w ubiegłym, bardzo gorącym roku jesienią pokazała kilka kwiatuszków, aczkolwiek trudno to nazwać kwitnieniem. Tak że zdjęcia powiedziałabym bardzo prawdopodobnie to F,Juranville.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ten najcudowniejszy mój kwiatuszek ;:167 , smutny, bo został sam ;:131
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooooo Daysy jaki on słodziutki fajnie byłoby się do niego poprzytulać i ma takie śliczne smutne oczęta ;:167 wyczochraj ode mnie tego słodziaka .No kwitnienie zaczęło się na bogato cudnie wygladają te zwisające ukwiecone pędy ;:167 ;:167 .Śliczny bodziszek ,ale na te rarytasy juz miejsca brak .Muszę zgrać fotki Princess ma tylko jednego pąka i sporo pustych cóż pogoda nas nie rozpieszczała to z pąkami jest jak jest ona widocznie delikutaśna panienka .Munstead nie dosyć że ma tylko parę kwiatów ,to jeszcze jeden pęd jej uwiądł ,a to juz raczej drugi młody pędzik ;:222 Dziękuję ze zechciałaś zajrzeć do Andrzeja ;:196 ;:196 a ostatnia z róż to Francois
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”