Wszystko o pomidorach cz. 16
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Więcej informacji potrzebne, w co sadzone, czym zasilane, zdjęcie całego krzaka i czubka...
Arab778 - jak wyżej, daj też zdjęcia. Co znaczy "udusiły", nie otwierasz szklarni?
Arab778 - jak wyżej, daj też zdjęcia. Co znaczy "udusiły", nie otwierasz szklarni?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

włóknem kokosowym ? Włókno mam ,stosuję i nie zauważyłam by miało
tendencję do tworzenia twardej skorupy .
Siulon , ja z mikroelementami stosuję ekolist i mikrokomplex . Pod korzeń możesz
dać kwasy humusowe one ułatwiają pobieranie składników obecnych w glebie .
Moim zdaniem to problem z pobieraniem a nie faktyczny niedobór .
Witajcie
Kilka pomidorów z ok 20, które są od dwóch tygodni w tunelu foliowym wygląda tak jak na zdjęciu i od kilku dni takie są.
Takie pokręcone, choć nie mają mszycy.
Roślina nie jest zwiędnięta tylko pokręcona. To akurat jest odmianą żółtych dużych kanapkowych.
Mąż zrobił oprysk Asashi właśnie kilka dni wcześniej i mam wrażenie że to po tym.
Czy można je uratować?

Kilka pomidorów z ok 20, które są od dwóch tygodni w tunelu foliowym wygląda tak jak na zdjęciu i od kilku dni takie są.
Takie pokręcone, choć nie mają mszycy.
Roślina nie jest zwiędnięta tylko pokręcona. To akurat jest odmianą żółtych dużych kanapkowych.
Mąż zrobił oprysk Asashi właśnie kilka dni wcześniej i mam wrażenie że to po tym.
Czy można je uratować?

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Użył niewspółmiernie za dużej dawki, bo stosuje się 0,5 litra na ha. Roślina dostała kopa, jak silnik na bardzo wysokich obrotach, zwiększyła gwałtowny pobór składników, aż powstała fitotoksyczność.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Dawka była zgodna z instrukcją na opakowaniu. 0,5 na ha po przeliczeniu..
Dawki na etykietach są podawane np. 0,5l/ ha, praktycznie dla dużego sprzętu. Czyli pole jest pryskane jednolicie, nie omijając międzyrzędzi i pustych miejsc między krzewami. Jeżeli ktoś pryska (w przeliczeniu 0,05ml/m2) pojedyncze krzaczki to praktycznie dawka powinna być mniejsza. Sama nie stosuję żadnych oprysków, ale gdyby zaszła taka konieczność to bym dawkę o połowę zmniejszyła.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Asahi stosuje się w takich amatorskich opryskach 0,1%
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
jokaer Ale w takim zaleceniu też trudno sprecyzować faktyczną dawkę. Załóżmy ,że ktoś zrobi roztwór 0,1%(1ml asahi + 999 ml wody) i pryśnie za grubo albo za cienko i też skutki będą niepożądane. Jeszcze powinna być określona powierzchnia do zużycia określonej dawki roztworu. Akurat w przypadku Asahi małe odstępstwo nie będzie bardzo szkodliwe ,bo to chyba łagodna substancja dla roślin. Ale w przypadku stosowania mocniejszych nawozów lub oprysków ochronnych to bardzo istotna kwestia.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
1ml środka na 1000ml wody powinno być.
A z "pryśnie za grubo" to nie takie skomplikowane, nadmiar spłynie z liści, mają jakąś powierzchnię i tym samym określoną ilość płynu na sobie zatrzymać.Zastosowanie biostymulatora Asahi
1) rośliny warzywne:
a) dawka 5ml środka na 5l wody/ 100m2 - marchew, pomidor w gruncie, brokuł, cebula, kapusta pekińska, papryka, pietruszka, seler
b) dawka 5ml środka na 3l wody /100m2 - ziemniak
c) dawka 6ml środka na 3l wody /100m2 - burak ćwikłowy
d) dawka 6ml środka na 5l wody /100m2 ? cukinia, ogórek
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pamięta ktoś, co to była za stronka, gdzie na podstawie klikania w zdjęcia chorych pomidorów można było zdiagnozować swoje? Trzeba było się naklikac, wybrać odpowiednie fotki i na końcu ukazywało się zdjęcie i opis prawdopodobnej choroby. Parę lat robiłem tego i trochę mi się zapomniało.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=klucz
integrowana uprawa pomidorów pod osłonami. O to chodzi?
W tej sekcji, wątek "pomidory w pigułce' I linki zewnętrzne (ale coś mi się nie otworzyły)
integrowana uprawa pomidorów pod osłonami. O to chodzi?
W tej sekcji, wątek "pomidory w pigułce' I linki zewnętrzne (ale coś mi się nie otworzyły)
Pozdrawiam! Gienia.
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
"gienia1230"
O to to!
Dzięki.
O to to!
Dzięki.
Witam !
2 tygodnie temu moje pomidory poszły do gruntu. Od tamtego czasu jeszcze nie podlewałem ( przy sadzeniu obficie podlałem. Czy jako drugie podlewanie mogę zastosować gnojówkę z pokrzyw ? Jak tak to w jakich proporcjach ?
2 tygodnie temu moje pomidory poszły do gruntu. Od tamtego czasu jeszcze nie podlewałem ( przy sadzeniu obficie podlałem. Czy jako drugie podlewanie mogę zastosować gnojówkę z pokrzyw ? Jak tak to w jakich proporcjach ?
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
Ja tam ekspertem nie jestem bo sama bawię się z pomidorkami trzeci rok dopiero ale ja obrywam.