Widziałem ostatnio tymianek i majranek w centrum ogrodniczym,chyba sobie kupię bo widzę że warto.
Było też curry i inne zioła.
Mam dla niego odpowiednie stanowisko więc warto spróbować.
Paweł Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wita. Dziś pierwszy pokos tymianku z gruntu. 5 skrzynek po owocach. Cały strych założyłem na sitach. W tym sezonie zbiór wcześniejszy, mam jeszcze spore szanse na drugi.
Majeranek uprawiam z wysiewu wczesną wiosną w domu (w tym roku wyjątkowo nabyłam sadzonki). Z uprawy do gruntu to siew tylko jak będzie ciepło, a i raczej nie osiągniesz roślinki o wielkości z wczesnego siewu w cieple. Seedkris musisz mieć sporo krzewinek. Mój wymarzł kilka lat temu, ale mam też już ładne tymianki (z uprawy własnej).
Uwielbiam. Mam dziko rosnącą macierzankę ale jedno drugiemu jednak się nie równa i zawsze kupuję doniczki do domu . W tym roku kupiłam ogromną czuprynę i liczyłam że to najlepiej wydane 12ezl mojego zycia
.
Dopóki nie rozchyliłam tej bujnej czupryny..
Mam ok 10 krzaczków ale starszych 5letnich. Największy ma 60cm średnicy po strzyżeniu. Sieją się same w różnych miejscach na macie w ogrodzie. Majeranki będę sadził w nast. tygodniu do namiotu.
Tymianek o średnicy 60 cm
Ja chyba zostawię majeranki w doniczkach, w zasadzie chyba nawet nie muszą wychodzić na zewnątrz.
Suszony majeranek nie umywa się do świeżego
Świeże zioła są rewelacyjne
U mnie tymianek zimuje dobrze. Rośnie na warstwie żwiru nawiezionego na gruz. Podlewam sporadycznie, jak susza jest ekstremalna. Miałem na zagonku z żyzną ziemią i tam nie przezimował.