Wszystko o pomidorach cz. 16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 16

Post »

zikkk pisze:@tara, jokaer,
dzięki śliczne za info i pomoc.

@Pelasia
to żadne wypociny a samo złoto :) ale jest pytanie co do skosu. Jakiś patyczek przykładasz do wierzchołka czy coś aby pion złapała sadzonka ?
Żadnych patyczków nie przykładam. Pomidor i tak wstanie i się wyprostuje
Tu dziewczyny pisały ze można je nawet na leżąco sadzić.

Ale dla mnie to bryła korzeniowa była by za pytko wsadzona.... jakoś tego sobie nie wyobrażam.
Czytałam ze kąt pochylenia ma mieć 45 stopni.
Ja nigdy nie mierzyłem .....
Asia
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Post »

Dzięki śliczne a temperaturki 9-10 stopni nad ranem wytrzymają ? Jest szansa ?

Z drugiej strony wyboru nie mam bo już prawie czerwiec.
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zikkk
Wytrzymają, taka temperatura im nie zaszkodzi.
Ewa
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Siulon pisze:Witam serdecznie.
Dziękuję za odpowiedzi na mój post. Postaram się uzupełnić dane. Objawy o których pisałem występują na starszych liściach. Wierzchołki są zielone i zdrowe. Ziemia nie była wapnowana, jedynie na jesieni przekopana z obornikiem granulowanym i kompostem. Rośliny ściółkowane są suchą skoszoną trawą. Warunki oświetleniowe szklarni są zmienne w ciągu dnia, ale bardziej przewaga jest cienia.
Generalnie krzaczki reagują odmianowo, są takie odmiany na których jest tego mniej i takie które sygnalizują bardziej.

To może być chloroza manganowa jak pisze melody in home, ale niekoniecznie z braku, a ze złego odczynu gleby.
Robi się tak jak jest zbyt zasadowy odczyn.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
nelon83
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2009, o 19:28

Post »

Witam, serdecznie po raz kolejny, wysyłam wam parę fotek bo nie wiem czy to już przenawozenie czy może zaglodzenie. Zdjęcia są dwóch najgorzej wyglądających, odmiany chocolate strips reszta wygląda znacznie lepiej jednak mają podobne jasne przebarwienia. Pomidory wysadzilem 10 maja w dołku dałem obornik granulowany ziemia targeta, Ost fosfor dolistnie i po nim jakby ta właśnie odmiana kiepsko wygląda, dziś poszła pokrzywa, niczym więcej nie nawozilem ( w kwietniu zawiozłem co prawda tonę czarnoziem i przekonałem widłami)
Oto one :
dwa zdjęcia ze ścieżką są trzy dni po wysadzeniu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Morisss
100p
100p
Od: 1 kwie 2020, o 23:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie panikuj. Pomidory często muszą odchorować przesadzanie.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Po pierwsze to nie stawiałbym browara na ziemi bo mrówki mogą wejść. ;:108
A poważnie to pomidory wyglądają jakby miały niedobory a jednocześnie były przenawożone. Może mają za dużo jednego pierwiastka (stawiam na azot) a za mało reszty. Może być też tak, że stężenie minerału blokuje przyswajanie innych lub pH gleby to uniemożliwia. Pogoda jest podła i też nie pomaga, jak czubki nie będą wyglądać dobrze zasilałbym je dolistnie nawozem z małą ilością azotu.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Ciekawy jestem jak długo pomidory będą musiały mieć czasu, aby jego korzenie rozrosły się poza te dołki, bo tam one nie mają tlenu. Po prostu zalane i do tego chłodne noce powodują problemy już na starcie z pobieraniem składników pokarmowych.
ogrodnik2
50p
50p
Od: 24 lis 2019, o 17:00

Post »

Już któryś raz czytam że dołki są złe.
Gdyby dołki u kolegi wyżej zostały poszerzone, a przy samej łodydze usypana górka, tak by woda wsiąkała dalej niż bryła korzeniowa, było by dobrze ?
Obrazek
Siulon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2018, o 10:55

Post »

Dziękuje wszystkim za porady i zainteresowanie moim problemem. Joaker ,pH gleby mam w granicach 5,5-6. to chyba za bardzo zasadowo nie jest. Na razie wykonałem oprysk mikrokompleks tak jak radził Ludwik. Jest w nim molibden zgodnie z tym jak sugerowali niektórzy że jest jego brak. Jak to nie pomoże to chyba opryskam siarczanem manganu.
Pozdrawiam.
Grzegorz
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Witam ponownie
Zauważyłem u swoich pomidorów trodno mi to nazwac jakby zdrobnienie przyrostow czubki są cieniutkie listki wąskie drobniutko.

Obrazek

Obrazek
Nie wiem czy to widać na zdjęciach dodam że nie na wszystkich pomidorach niektóre to naprawdę grube przyrosty.
Arab778
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2020, o 13:52

Zwiędłe krzaki pomidorow

Post »

Hej wszystkim
Jestem początkowym działkowcom i już mam problem.kupilam szklarnie tunelowa.kupilam sadzonki pomidorow,posadziłam,dałam nawóz do pomidorów,i chyba się udusiły w tym tunelu bo po kilku dniach zwiędły strasznie i mam pytanie czy da się je jakoś odratować?
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Ekopom czy tak powinna wyglądać ziemia pod krzaczkiem ?
Obrazek

Posadziłem je w poniedziałek i oczywiście zrobiłem dołki. Sugerując sie twoimi wiadomościami dziś je poprawiłem.
Ziemie zdziabałem motyką, tam gdzie lałem wodę była bardzo twarda. Teren pod krzaczkiem wyrównałem i zlałem konewką. Tylko teraz zamiast litr wody na krzaka idzie dwa. :wink:
Piotr
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Teraz tylko podlewać między krzakami, woda sama podsiąknie bliżej nich, a za to ziemia będzie pulchniejsza i korzenie dędą miały więcej tlenu. Wody wcale będzie trzeba użyć, w miarę czasu się przekonasz, bo będzie można rzadziej podlewać.
supermegazord
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2020, o 16:32

Post »

Dzień dobry wszystkim forumowiczom. Mam pewien problem z pomidorami, którego nie umiem zdiagnozować. Jestem bardzo początkujący jak chodzi o jakiekolwiek uprawy, ot stwierdziłem, że zasieję sobie jakieś warzywka na balkonie i w sumie wszystko jest ok, wszystko ładnie rośnie część już zjedzona, jednak mam problem z pomidorami.
Kupiłem nasiona w znanej sieci marketów budowlanych dokładnie takie -> https://www.castorama.pl/pomidor-maskot ... 99476.html
Posiałem, rozsadziłem do doniczek i wszytsko było spoko ale tydzień temu zaczęły jakoś marnieć, wyglądają jak "zdechlaki", zwijają się liście, pojawiły się jakieś przebarwienia, na końcówkach zaczęły zółknąć jakby usychały. Poszukałem zdjęć w internecie z różnymi chorobami pomodorów i jak na moje niedoświadczone oko to wygląda jak "mozaika pomidorowa". Prosiłbym Was forumowicze jako osoby dużo bardziej doświadczone o pomoc czy faktycznie to mozaika czy może coś innego?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”