Robinia akacjowa (grochodrzew biały) - choroby, szkodniki, inne problemy
Mam posadzone wokoło działki drzewka Robinii Akacjowej. Posadzone zeszłej jesieni. Część ładnie się przyjęła i urosła, a część cały czas marnieje i nie rośnie. Postanowiłem wymienić je na nowe. Po wykopaniu zauważyłam, że na ich korzeniach są nieregularne jasno brązowe kulki.
Co to za pasożyt jak z tym walczyć, by nie atakowało inne drzewka.
Co to za pasożyt jak z tym walczyć, by nie atakowało inne drzewka.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Część drzewek nie rośnie pasożyt korzeni
A nie masz zdjęcia? Krzewy ze szkółek w donicach mają czasem nawóz długo uwalniający się, wygląda jak różnej wielkości żółte kuleczki. Nawet jeśli to jakieś jaja, to nie było tam żadnego wyklutego owada, albo larwy?
Może krzaki zwyczajnie się nie przyjęły?
Może krzaki zwyczajnie się nie przyjęły?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Re: Robinia akacjowa (grochodrzew) - choroby, szkodniki, inne problemy
Zdjęć nie robiłam, nie miałam aparatu podczas sadzenia i wykopywania. To nie nawóz. Drzewka były zamawiane z allegro gołe gorzenie nie w doniczkach. Te kuleczki po zmiażdżeniu były płynne w środku, jakiś pasożyt. Widać że główny korzeń był nadgryzany i gnił.
Re: Robinia akacjowa (grochodrzew) - choroby, szkodniki, inne problemy
Nieregularne jasno brązowe kulki to; brodawki zawierające w swoim wnętrzu bakterie z rodzaju Rhizobium.Bakterie te, wiążą wolny azot z powietrza i w zamian za węgiel pochodzący z fotosyntezy dostarczają go roślinie.Robinia akacjowa należy do rodziny bobowatych i podrodziny motylkowych.U wszystkich gatunków roślin z tej podrodziny, występują takie brodawki. Bez nich, rośliny by zginęły.Więc, nie mogą być przyczyną zamierania Twoich drzewek. Tej należy szukać, gdzie indziej.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
Re: Robinia akacjowa (grochodrzew biały) - choroby, szkodniki, inne problemy
U innych gatunków roślin takie objawy wskazują na niedobór potasu, pewnie w tym przypadku jest tak samo. Należy zwiększyć nawożenie tym składnikiem.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
Robinia pseudoacacia Umbraculifera chyba przymroziło
Zerknijcie proszę na fotkę chyba ja przymroziło coś zrobić? Czym i kiedy należy ją nawozić dziękuję
https://zapodaj.net/7eb2d595f0a73.jpg.html
https://zapodaj.net/7eb2d595f0a73.jpg.html
Nikt nie poradzi?
Zauważyłem jeszcze takie rozszczepienia może to ta przyczyną https://zapodaj.net/32e962fe5b33c.jpg.html
Zauważyłem jeszcze takie rozszczepienia może to ta przyczyną https://zapodaj.net/32e962fe5b33c.jpg.html
Robinia częściowo usycha POMOCY!!
Jestem zrozpaczona! Moja Robinia (około 14letnia) częściowo usycha. Dwie duże gałęzie, nie wypuściły liści. Kilka lat temu wichura połamała część gałęzi. W niektórych miejscach, kora wygląda na chorą. Czy to może być przyczyną? Słaba ze mnie ogrodniczka. Co robić? Jak ratować? Czy jest szansa na doszczepienie gałązek do tego starego pnia?
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Re: Robinia częściowo usycha POMOCY!!
Widać że cięcie grubych konarów nie przysłużyło się drzewu, pień wygląda nieciekawie jest zmasakrowany.
Niektóre robinie w zależności od rodzaju gleby mogą częściowo lub całkowicie zamierać i nic się na to nie poradzi.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
A właśnie, preferują przepuszczalne podłoże.
Witam, 3 dni temu posadziłem w moim ogrodzie robinię akacjową ale niestety listki zaczęły się jej zwijać, nie spadają nie przysychają tylko się podwinęły. Wiadomo jak mogę pomóc temu drzewku? Posadzona na ziemi trochę gliniastej w półcieniu. Proszę o pomoc.