Jagoda kamczacka cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Re: Jagoda kamczacka cz. 3

Post »

To znaczy że Zojka i Atut będą dojrzewać w maju. Boreal Blizzard jest dużo smaczniejszy od Aurory? Mniejsza o to, tam gdzie kupowałem nie mieli żadnej odmiany "Boreal xxx".
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

phantom pisze:To znaczy że Zojka i Atut będą dojrzewać w maju. Boreal Blizzard jest dużo smaczniejszy od Aurory? Mniejsza o to, tam gdzie kupowałem nie mieli żadnej odmiany "Boreal xxx".
U mnie pierwsze jagody wybarwiają się 12 maja(2019).Zojka dojrzewa na początku czerwca z Wojtkiem do towarzystwa.Blizzard jest równie smaczny co Aurora ale trochę większy i grubszy owoc.Mam te krzewy jeszcze młode i nie wiadomo jak to z tym dojrzewaniem będzie jak krzewy urosną i mocno zaowocują?Może się to wtedy przesunąć o tydzień.W tym roku Zojka i inne typu Nimfa,Czelabinka przemarzły mocno i nie tylko kwiaty ale i pąki liściowe.Wojtek wypuścił pędy tylko ze szczytowych pąków,owoców mało.Rosyjskie też dostały.U mnie już w końcu lutego rozpoczęło się kwitnienie a potem -11 i ....!
board4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 maja 2020, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przywitałem się na forum i wiec przechodzę do sedna . Zrobiłem zakup
"BOREAL BEAUTY" ,"BOREAL BEAST" ,"BOREAL BLIZZARD" "AURORA" posadziłem krzewy już z zawiązanymi owocami , wszędzie w opisach na necie jest zamieszczane, że te trzy pierwsze odmiany są najpóźniejsze w owocowaniu lipiec /sierpień . Zadzwoniłem do szkółki z prośba o wyjaśnienie . Pani powiedziała mi że to wszystko przez ciepłe zimy i owoce na krzewie będą jeszcze długo zielone. Po dwóch tygodniach ,( 29 maj ) BOREAL BEAUTY zaczynają się dojrzewać , chyba coś nie tak . Przeszukałem Net ,wszyscy piszą i robią zestawienia, że te odmiany to owocują w lipiec/sierpień. Znalazłem jedyną informacje w firmie PLANTIN w zakładce "Nasza Plantacja" o zbiorach tych odmian w czerwcu. Zadzwoniłem do tej plantacji by się upewnić, z rozmowy wyszło że w kanadzie to może one maja owocowanie w miesiącach lipiec/sierpień ,ale w Polsce znacznie wcześniej i zbierają je w czerwcu . Wielkość owoców też nie powala , czyżby nasz klimat nie służył rozwojowi owocowania Kanadyjczykom. Pytanie jest do posiadaczy tych trzech odmian , czy czas owocowania i wielkość owoców jest u was taka sama jak u mnie ?
Dwie "AURORY", zakup z innej plantacji. Pomimo ładnych, dużych i jeszcze zielonych owoców, to na świeżo wypuszczonych gałązkach zaczęły pojawiać się kwiatki . Fakt ,jest zimno i pochmurnie, ale czy z tej przyczyny zaczęła się wtórna wegetacja? Może rośliny z kanady są nie w pełni dostosowane do naszego klimatu ? Co o tym myślicie?
Polskie i rosyjskie odmiany nie zaskakują mnie swoim zachowaniem.
Przybliżę mój zasób roślinności. Posiadam jeszcze Wojtek, Zojka, Rebeka, Klon44, Karina, Morena, Leningradzkij Vielikij , Wołoszebnica, Czelabinka, Bałałajka, nie wszystkie są owocujące ze względu na wielkość sadzonek. Dodatkowo mam od ponad 20 lat odmianę słodko kwaśno goryczkową której nie znam nazwy ale po przerobieniu na powidła jest przepyszna, zbieram ją otrząsaniem na płachtę, około 2,5 kg z krzewu ,te rośliny dają sobie radę w półcieniu i nie tracą na smaku . Na swoje potrzeby mam ponad 30 krzewów borówki wysokiej zasilanej wodą z mini zraszaczy i chce ją wzbogacić o jagodę kamczacką która nie wymaga rwania ręcznego i ciągłego podlewania . Z odmian które zakupiłem chce wybrać te które będą mi odpowiadały charakterystyką do założenia małej plantacji
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie przyszły moje jagódki jutro je zasadzę na działce ;:215

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Yogibeer701 pisze: U mnie pierwsze jagody wybarwiają się 12 maja(2019).Zojka dojrzewa na początku czerwca z Wojtkiem do towarzystwa.
Co to za odmiana tak wcześnie dojrzewa?
Chcesz powiedzieć że u ciebie Zojka dojrzewa w podobnym terminie co Boreal Blizzard? Coś jest nie tak bo Blizzard powinien być dość późny, między Aurorą a Boreal Beauty a Wojtek/Zojka powinny być o 2 tygodnie wcześniejsze.
amatorroli
200p
200p
Od: 5 sie 2017, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy z ogólnodostępnych odmian, zestaw Wojtek, Karina, Atut, Duet będzie dobry w moją lokalizację? Gleba 3b/4a, jest gliny sporo.
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

Moim zdaniem te daty owocowania które podają sklepy pochodzą od producenta. W przypadku odmian kanadyjskich to nie musi się pokrywać z terminami w jakich zaowocują w naszym klimacie. W przypadku zaś roślin ze szkółki i sklepu to terminy mogą być totalnie rozjechane bo rośliny mogły być różnie przechowywane i transportowane. Więc generalnie skioo rośliny sadzone w tym roku to terminy mogą być poprzesuwane. Zobaczysz w przyszłym roku. Ja sadziłem w tamtym roku. W tym roku z moich obserwacji wszystkie krzaczku zakwitły w podobnym terminie. Natomiast jest różnica w terminie dojrzewania owoców. Najszybciej się zaczęła wybarwiać Zojka, potem Aurora i Borealis, najwolniej Boreal Blizzard Beauty i Beast. Ale nawet te najpóźniejsze dojrzeją chyba wcześniej niż podają producenci.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Była jakaś zauważalna różnica w terminach dojrzewania Blizzard, Beast i Beauty?
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

phantom pisze:
Yogibeer701 pisze: U mnie pierwsze jagody wybarwiają się 12 maja(2019).Zojka dojrzewa na początku czerwca z Wojtkiem do towarzystwa.
Co to za odmiana tak wcześnie dojrzewa?
Chcesz powiedzieć że u ciebie Zojka dojrzewa w podobnym terminie co Boreal Blizzard? Coś jest nie tak bo Blizzard powinien być dość późny, między Aurorą a Boreal Beauty a Wojtek/Zojka powinny być o 2 tygodnie wcześniejsze.
Ta wczesna to Czelabinka jeszcze młoda(2017) rośnie w słonecznym ciepłym miejscu.Blizzard jest późny jeżeli mówimy o dojrzałości zbiorczej.Z młodego krzewu z garstką owoców można już teraz zjeść jak ma dużo słońca.Mam Blizzarda starszego i wybarwiają się dopiero nieliczne a dużo zielonych jeszcze.Myślę,że połowa może 10 czerwca i można zrywać.Wojtka dzisiaj jadłem i jeszcze słabo dojrzały ale da się zjeść.Boreal Beauty większy krzew jeszcze zielone owoce a mniejsze już mają niektóre wybarwione i jednego nawet zjadłem dziś(dobry).Czyli tak jak przypuszczałem na młodszych krzewach owoce mogą dojrzewać wcześniej.Spotkałem się z opisem,że te Boreal dojrzewają w 2 połowie czerwca z odchyleniami +/- w zależności od regionu kraju i miejsca w którym rośnie.Ale w lipcu/sierpniu to w Polsce na pewno nie owocują a raczej w Kanadzie.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

phantom pisze:Była jakaś zauważalna różnica w terminach dojrzewania Blizzard, Beast i Beauty?
Nagram film jak będą dojrzałe,zmierzymy,zważymy i kiedy to będzie?
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Czyli ten wykres ze strony Akademii Roślin można włożyć między buty i wszystkie dojrzewają w podobnym terminie? (a przynajmniej w dużo mniejszym rozrzutem)

Obrazek
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

board4 pisze:Wielkość owoców też nie powala , czyżby nasz klimat nie służył rozwojowi owocowania Kanadyjczykom. Pytanie jest do posiadaczy tych trzech odmian , czy czas owocowania i wielkość owoców jest u was taka sama jak u mnie ?
Dwie "AURORY", zakup z innej plantacji. Pomimo ładnych, dużych i jeszcze zielonych owoców, to na świeżo wypuszczonych gałązkach zaczęły pojawiać się kwiatki . Fakt ,jest zimno i pochmurnie, ale czy z tej przyczyny zaczęła się wtórna wegetacja? Może rośliny z kanady są nie w pełni dostosowane do naszego klimatu ? Co o tym myślicie?
Wielkość owoców zależy też od kondycji krzewów.Małe przyrosty i liście to mniejsze owoce.Aurora ma duże owoce i duże przyrosty.Boreal Beauty i Blizzard mają duże owoce jeszcze zielone i też silnie rosną.Wszystkie te odmiany owocują a właściwie są w dojrzałości zbiorczej w czerwcu.W końcu maja też można skubnąć pierwsze jagody szczególnie na młodych krzewach.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

phantom pisze:Czyli ten wykres ze strony Akademii Roślin można włożyć między buty i wszystkie dojrzewają w podobnym terminie?
Można a nawet trzeba.Boreal Beauty dojrzewa miesiąc po tych najwcześniejszych odmianach.Trzeba kupić tą wczesną i jak wam dojrzeje to będziecie wiedzieć kiedy Piękna dojdzie w waszym mikroklimacie.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

To samo można powiedzieć o kwitnieniu?
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

phantom pisze:To samo można powiedzieć o kwitnieniu?
Tak.U mnie kwitły te wczesne na początku marca a Beauty w kwietniu.Musi być ta bestia do zapylenia albo inna kanadyjka np.Aurora lub inna ale to gorsze zapylacze.Ja sadze zawsze w grupach najlepiej się zapylających po 2/3 szt. a nie przypadkowo jak leci z podobnym terminem kwitnienia.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”