Kapusta chińska "Pak Choi"
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kapusta Pak Choi
Mimo że udało się jeden raz niewiele zebrać to już pościły pędy w kwiaty a teraz kwitną ale na szczęście wysiałem nasion nie wiele .
Tego niestety się spodziewałem i sianie na zbiór wiosenny może się nie udać a więc zostaje tylko siew na zbiór jesienny .
W tym roku planuje wysiać w 2 ratach ok. 25 sierpnia i 5 września .
Tego niestety się spodziewałem i sianie na zbiór wiosenny może się nie udać a więc zostaje tylko siew na zbiór jesienny .
W tym roku planuje wysiać w 2 ratach ok. 25 sierpnia i 5 września .
- wujeksam
- Od: 12 cze 2005, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdzie kupujecie nasiona tej kapusty?
Czasu na uprawę jesienną jeszcze bardzo dużo, ale nasion na razie nie wypatrzyłem nigdzie w sklepach stacjonarnych.
Czasu na uprawę jesienną jeszcze bardzo dużo, ale nasion na razie nie wypatrzyłem nigdzie w sklepach stacjonarnych.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Kontakt:
Ja przez przypadek zakupiłem w Leroy Merlin. Posiałem i rośnie, ale coś wyjada dziurki w liściach, tak samo w rzodkiewce. Zakładam, że to mrówki, gdyż jest ich zatrzęsienie. Mam nadzieję, że urośnie chociaż kilka sztuk na nasiona i uda mi się opanować plagę mrówek.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 paź 2014, o 20:35
Mirass, to mogą być pchełki ziemne. U mnie to samo - na liściach sporo malutkich dziurek. Mrówek nie mam.
-
- 100p
- Kontakt:
gardenista, rzeczywiście. Przyglądnąłem się przed momentem i skaczą po nich pchełki ziemne. Trzeba będzie z nimi choć trochę powalczyć, bo chciałbym spróbować smaku Pak Choia. Obgryzły mi Pak Choi, rzodkiewkę i jarmuż. Dosadzałem teraz rzepę i czarną rzodkiew, więc pewnie zaraz będzie to samo.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 paź 2014, o 20:35
Mirass, ja swoje już wszystkie wyrwałam i właśnie zjadłam do obiadu, bo chciały szybko kwitnąć. Pierwszy raz posiałam pak choi i postanowiłam, że na jesień też spróbuję. Spodobał mi się smak i w sumie do uprawy też łatwa.
Ponoć można przykrywać gęstą firanką lub cienką agrowłókniną, żeby pchełki się nie dostały; ale teraz to już chyba za późno, skoro się panoszą. U mnie obok rośnie sałata, ale tej nie ruszają.
Ponoć można przykrywać gęstą firanką lub cienką agrowłókniną, żeby pchełki się nie dostały; ale teraz to już chyba za późno, skoro się panoszą. U mnie obok rośnie sałata, ale tej nie ruszają.
Znalazłam kiedyś tutaj na forum, sposób na wyłapanie pchełki jak już siedzi na kapuście i rzodkiewce. Po podlaniu zagonka, trzeba okryć cieniutką folią (ja kupiłam najcieńszą, malarską). Na foli skrapla się woda i pchełki się przyklejają. Robiłam to parę lat temu i faktycznie się kleiły.
-
- 100p
- Kontakt:
Zamówiłem już żółte tablice lepowe i będę testował 

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.cz.2
Super sprawa.
Czy zabezpieczałaś ją na najzimniejsze noce?

Czy zabezpieczałaś ją na najzimniejsze noce?
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Re: Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.cz.2
Narzuciłam włókninę . Na przymrozki do 5 stopni nie zabezpieczam .
- AleOla
- 50p
- Od: 31 lip 2024, o 16:29
Re: Kapusta chińska "Pak Choi"
Pikna ta kapusta Aniu.
Wysiałam na rozsadę kilka nasion, teraz po wykiełkowaniu są w szklarni. Myślicie że jest szansa na jakieś główki przy takim terminie siewu?
Wysiałam na rozsadę kilka nasion, teraz po wykiełkowaniu są w szklarni. Myślicie że jest szansa na jakieś główki przy takim terminie siewu?
Ola