Maryniu, dziękuję
Twoje orliki śliczne, pokazują światu swoje wnętrze, a nie spuszczają główek w dół Azalie już kwitną i jeszcze dużo w pąkach.Wydawało mi się, że najpierw kwitną japońskie, a po nich wielkokwiatowe
Funkia, niczym biały płomień wśród zieloności, bardzo mi się podoba, ale rozwijająca się paproć o ciemnych łodygach, zachwycająca
Marto ta azalia wielkokwiatowa to najwcześniejsza z moich.Pozostałe jeszcze w pąkach. No i jeszcze pontyjka kwitnąca i niesamowicie pachnąca...Orliki w tym roku słabiutko ! Rok temu były okazałe różnokolorowe krzaczory w tym roku tylko siewki w niezbyt atrakcyjnych kolorach.
Dziękuję za miły komentarz do moich ogrodowych piękności!
Przytuptałam znów do Ciebie Maryniu w poszukiwaniu piękna i oczywiście się nie zawiodłam. Zdjęcia, portrety roślin artystyczne. Potrafisz odnaleźć piękno w każdym listku, kwiatku.
Maryniu, miałam to samo skojarzenie co Marta, na widok hosty Patriot. To jak ognisko w negatywie pośród paproci.
U mnie orliki porosły jak las, niebawem wstawię fotki. Hosty masz ogromne,Arum już otworzyło swój kwiat a za nim podąża rabarbar.
Fantastyczny ten widoczek z epimedium wśród paproci i innych cieniolubów. Nawet kamień jest tu na miejscu.
Kochana, nieco się ochłodziło lecz słoneczko dopisuje, choć i deszczyk by się przydał.
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego na zbliżający się weekend Wam życzę.
kasia74 miło mi, że wizyta u mnie sprawiła Ci przyjemność! Taka wysoka ocena to dla mnie
miłe wyróżnienie i zachęta! Bardzo dziękuję!
Stasieńko pasjonują mnie takie ogrodowe smaczki i skrzętnie je uwieczniam obiektywem. Rabata cieniolubna to jedna z moich udanych autorskich i ulubionych rabat . Cieszy mnie ,że jest zauważalna wśród licznych moich ogrodowych obrazków.
U mnie dość popadało ostatnio ale dość silny wiatr wysusza błyskawicznie glebę i na powierzchni skorupa się robi..Wczoraj była akcja nakrywania grządek przed przymrozkiem ale na szczęście chyba go nie było!
Soniu to rabata z mini oczkiem i prezentuje się nieźle... Miło mi, jak moje fotki znajdują uznanie To zachęta i mobilizacja !
MAJOWE
Na działce coraz więcej widoków, coraz więcej zapachów,coraz więcej kolorów i kształtów...
Maryniu, u Ciebie musi być znacznie cieplej niż u mnie, bo widzę kwitnące bodziszki, a nawet liliowca!
Masz bardzo piękne rododendrony i ładną ich kolekcję.
Bzem mi zapachniało, hostami zalśniło, białymi chabrami zajaśniało i białym orlikiem!
Niech więc w dalszym ciągu natura nie skąpi ciepełka Twojej działeczce, a będzie co podziwiać na zdjęciach.
Zdrówka.
Lucynko do kwitnących 2 liliowców wczesnych dokooptowały piwonie i azalie a irysy tuż tuż,,,no i pierwsze lilie cieszą! Rododendrony jeszcze nie wszystkie kwitną.
Dzisiaj nastąpiło ochłodzenie i ładnie popadało..Tydzień nie zapowiada się ładnie.. Pomidory wysadzone w tunelu i gruncie,flance ogórków jeszcze na balkonie..Najwyższy czas je posadzić ale wiadomo ,ogórek lubi ciepełko tak jak i my...
Miłe życzenia odwzajemniam!
Maryniu, piwonia 'Delavaya' ma bardzo ciekawy kwiat.
Kwitnące lilie to na działeczce czy na balkonie? Jeśli działkowe to nabrały niesamowitego przyśpieszenia.
Tyle rododendronów Ci kwitnie, a powiadasz, że to jeszcze nie wszystkie... To ile ich posiadasz?!
No i te Twoje zdjęcia! Jak zawsze piękne, a to podbiło dzisiaj moje serducho: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/c536eca45086d609
Lucynko dziękuję za odwiedziny i niezawodne kibicowanie
Lilie podpisane czarno na białym, że to balkonowe ... na działkowe jeszcze czas.Póki co irysy zaczynają ogrodowe spektakle ale u mnie ciekawych odmian , którymi mogłabym się pochwalić nie ma ... Nie mniej swoje bardzo lubię bo mam je od niedawna.Długo się przed nimi broniłam i nie wprowadzałam do swojego ogródka aż zostałam niejako na siłę obdarowana takimi starymi odmianami przez koleżankę, która już miała je w nadmiarze...
Różaneczniki i azalie... pierwsze odmiany mam od b.dawna ale co jakiś czas jakaś dochodzi .Zmusiłaś mnie do policzenia rh i wyszło ....10! i azalii prawie drugie tyle. 2 odmiany rh mi nie kwitną i już mam upatrzone dla nich nowe miejsca...
Dziękuję za uznanie dla moich zdjęć
Maryniu, zaślepiona urokiem Twoich kolorowych fotografii nie dostrzegam tego, co jest czarne na białym. Niezależnie od tego, gdzie lilie kwitną, są naprawdę piękne, tym bardziej urokliwe, że tak wcześnie.
Azalii i różaneczników na Twojej działeczce prosto zatrzęsienie. Dwadzieścia sztuk to naprawdę dużo , w końcu działka to nie duży ogród przydomowy, a przecież na tyle już poznałam Twoje roślinne zbiory, że wiem, iż masz całkiem bogatą ich kolekcję.
Za irysami nie przepadam , choć mam ich kilka, głównie syberyjskie i cebulowe holenderskie.
Dzisiaj też wybrałam sobie jedno spośród wszystkich pięknych fotek, a jest nią zdjęcie prezentujące pomarańczową lilię na ciemnym tle.