Cięcie, wyłamywanie pąków i pobudzanie kwitnienia
- mielu
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 paź 2014, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cięcie, wyłamywanie pąków i pobudzanie kwitnienia
Odnośnie cięcia rododendronów, kupiłam w zeszłym roku niestety na alegroo dwa rododendrony i jeden krzaczek był bardzo brzydki dwa długie pędy rosnące w górę i nie rozgałęziały się, za Waszą poradą jeden z pędów przycięłam w tym roku bardzo nisko, pęd pięknie się rozgałęził, ale bałam się przycinać obydwa pędy na raz i drugi czeka na przyszły rok. Czy wy teraz coś robicie z rododendronami bo ja niestety mam akcję grzybową i wszystkie roślinki czekają na swoja kolej. Podlewanie mam na razie z głowy bo w moim regionie ostatnio lało niesamowicie.
Pozdrawiam
Ewa
Pozdrawiam
Ewa
Z kobietami wielka bieda, lecz bez kobiet żyć się nie da.
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje rododendrony nigdy nie były pryskane na grzyby - zresztą koleżanka widząc moje zabiegi , cięcie , przesadzanie i inne - stwierdziła że ja chyba ich nie lubię.
Myślę że te krzewy nie lubią jeżeli ktoś się z nimi obchodzi jak przewrażliwiona mamusia z dzieckiem.
Myślę że te krzewy nie lubią jeżeli ktoś się z nimi obchodzi jak przewrażliwiona mamusia z dzieckiem.
- asprokol
Spokojnie możesz ciąć ale poczekaj jak przekwitnie bo to optymalny okres na formowanie.
Wlasnie zaczyna kwitnac wiec poczekam .
Pytanie czy ciac w jakims konkretnym miejscu czy nie ma to znaczenia ??
Pytanie czy ciac w jakims konkretnym miejscu czy nie ma to znaczenia ??
- asprokol
Moim zdaniem nie ma znaczenia gdzie - nieraz skracałem przy samej ziemi bo gałązka rosła na ścieżkę a i tak "odbiła".
Jak krzew ma dobre warunki to nawet z pnia a 7 cm wypuści nowe pędy.
Jak krzew ma dobre warunki to nawet z pnia a 7 cm wypuści nowe pędy.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2021, o 21:39
Dzisiaj wyłamałam pędy liściowe na pojedynczych gałązkach, które w ubiegłym roku nie zawiązały pąków kwiatowych, a obecnie wypuściły tylko pojedyncze pędy liściowe. Krzew ten jeszcze nie kwitnie, więc może się pośpieszyłam, ale nie chciałam, żeby tracił energię na wzrost pojedynczych pędów.
Od jesieni bardzo dużo czytam i ciekawa jestem, czy potwierdzi się moje przypuszczenie, że dosyć szybko z uśpionych pąków w miejscu usuniętych pojedynczych pędów liściowych pojawią się liczniejsze pędy. Jeżeli się pomyliłam, to po kwitnieniu przytnę nadmiernie wybujałe pojedyncze pędy.
Co ma być, to będzie. Jelizawieta.
Od jesieni bardzo dużo czytam i ciekawa jestem, czy potwierdzi się moje przypuszczenie, że dosyć szybko z uśpionych pąków w miejscu usuniętych pojedynczych pędów liściowych pojawią się liczniejsze pędy. Jeżeli się pomyliłam, to po kwitnieniu przytnę nadmiernie wybujałe pojedyncze pędy.
Co ma być, to będzie. Jelizawieta.
Pozdrawiam, Jelizawieta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2020, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Witam serdecznie, rododendron który rośnie przy domu w minionym roku miał wyłamane kwiatostany po przekwitnięciu zauważyłam że zawiązał pąki liściowe nie wykształcił pąków kwiatowych, wiosną powstały młode listki w centrum są takie pąki. Dodam że zimą mógł go złapać lekki przymrozek, był też za mało nawodniony. Czy jest szansa że zawiąże pąki kwiatowe? Może zmienić nawożenie ?
Z góry dziękuję
- asprokol
To co widzisz to pąk kwiatowy. Właśnie teraz rododendrony je zawiązują. Zostało niewiele czasu na podanie nawozów (lipiec koniec i z nawozami koniec)
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2020, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fantastycznie
dziękuję, w takim razie w przyszłym roku liczę że doczekam kwitnienia, czy na zimę można zabezpieczyć górna część włókniną, do Tej pory nie robiłam tego? Wokół kwiatu jest kora, doczytałam w sieci że pozwala na utrzymaniu wilgoci i chroni korzenie.

- asprokol
Mam sporo krzewów w ogrodzie i żadnego nie okrywam. Okrywanie to straszna loteria, krzewy pod włókniną potrafią się "wygrzać" i obudzić - efekt przemarzną pąki gałązki i liście.
Raczej zastosuj parawan aby chronić od wiatrów. Nie zapomnij o jesiennym podlewaniu one muszą mieć mokro zimą.
Raczej zastosuj parawan aby chronić od wiatrów. Nie zapomnij o jesiennym podlewaniu one muszą mieć mokro zimą.