Fasola tyczna
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fasola tyczna
Julian, po wysiewie namoczonej fasolki do gruntu utrzymuj wilgotność gleby do czasu wschodów. W suchej ziemi bardziej zaszkodzisz niż przyspieszysz.
Wczoraj ulokowałam w małych pierścieniach fasolkę karłową Bona(26 po 3 nasionka) i tyczną, brązowe i czarne nasionka (20 po 3 szt). Lokowałam namoczone dzień wcześniej.
Wczoraj ulokowałam w małych pierścieniach fasolkę karłową Bona(26 po 3 nasionka) i tyczną, brązowe i czarne nasionka (20 po 3 szt). Lokowałam namoczone dzień wcześniej.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Już siejecie fasole??
Ale to wszystko szybko idzie.

- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
Moja fioletowa już rośnie w pojemniku (siałam na próbę) ale nie moge jej wysadzić bo ciągla przymrozki

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- 100p
- Od: 3 sie 2018, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też zaszalałem i wczoraj wysiałem moje odmiany tyczne. Góruje Piękny Jaś, ale pojawiają się też szparagowa w typie wneckim, Blauhild i inne tyczne szparagowe. Wcześniej się od soboty moczyły. Zaprawiłem je też od grzybów.
Z moich kilkuletnich obserwacji najważniejsze jest by wstrzelić się w kilka kolejnych dni z temperaturą około 20 stopni i w miarę ciepłymi nocami. Jak już wyjdzie z ziemi to nawet chłody jej tak bardzo nie chłodzą, a agrowłóknina zawsze jest w pogotowiu. Najgorsze dla fasoli jest siedzieć w chłodnej ziemi. wtedy nasiona gniją.
Dodam tylko, że tyczne fasole ma w monokulturze na tym samym miejscu od ponad 25 lat. choć zwykle coś koło nich ostatnio dorzucam.
Z moich kilkuletnich obserwacji najważniejsze jest by wstrzelić się w kilka kolejnych dni z temperaturą około 20 stopni i w miarę ciepłymi nocami. Jak już wyjdzie z ziemi to nawet chłody jej tak bardzo nie chłodzą, a agrowłóknina zawsze jest w pogotowiu. Najgorsze dla fasoli jest siedzieć w chłodnej ziemi. wtedy nasiona gniją.
Dodam tylko, że tyczne fasole ma w monokulturze na tym samym miejscu od ponad 25 lat. choć zwykle coś koło nich ostatnio dorzucam.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
U mnie fasola z monstrancją i wielokwiatowa podkiełkowane wczoraj poszły do ziemi w wielodoniczki.
Dziś dałem do podkiełkowania mix 4 odmian.
Jak wykiełkują to też do wielodoniczek i do inspektu ze starych okien. Dzisiaj rano na dworze było 10°C a w inspekcie 20°C a jak świeci słońce to temperatura przekracza 35°C.
Pewnie siałbym od razu do gruntu ale mam glinę i w tamtym roku pierwszy wysiew mi nie powschodził.
W tym roku zaczełem robić rozsady i okazało się to bardzo skuteczne i praktyczne.
Dziś dałem do podkiełkowania mix 4 odmian.
Jak wykiełkują to też do wielodoniczek i do inspektu ze starych okien. Dzisiaj rano na dworze było 10°C a w inspekcie 20°C a jak świeci słońce to temperatura przekracza 35°C.
Pewnie siałbym od razu do gruntu ale mam glinę i w tamtym roku pierwszy wysiew mi nie powschodził.
W tym roku zaczełem robić rozsady i okazało się to bardzo skuteczne i praktyczne.
Pozdrawiam Paweł
- badzia
- Kontakt:
Takie brązowe nasionka tycznej jak na zdjęciu powyżej już zaczynają kiełkować w pierścieniach. W sezonie porównam jej strąki z prezentowanymi przez jokaer. Jest bardzo smaczna, ale zwrócę szczególną uwagę na kształt strąka. Niestety, to odmiana NN.
-
- 100p
- Od: 3 sie 2018, o 12:20
Zdjęcie, o którym piszesz nie jest zdjęciem nasion fasoli. To fasolnik chiński. Miałem te nasiona z tejże firmy. W otwartym gruncie niestety marnie wychodzi, a właściwie prawie wcale. Nie lubi dostawaćwodą po liściach.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
No to nie wiedziałam, będę mieć ją pierwszy raz.
Wygospodaruję jej trochę miejsca pod folią w takim razie.
Wygospodaruję jej trochę miejsca pod folią w takim razie.
Pozdrawiam ;)
- badzia
- Kontakt:
Fasolnik chiński Vigna sinesis też wpakowałam do pierścieni (2x po 2), już wykiełkował. Uprawiałam go już kiedyś w gruncie, nie zauważyłam większej różnicy w uprawie. Jego strąki są dłuższe od tych, które pokazała jokaer, okrągłe ale cieńsze, wiotkie. Ale oprócz tego chińczyka wysiałam brązowe nasionka tycznej szparagowej i ta mi bardzo przypomina fasolę ze zdjęcia jokaer. Nasiona co najmniej drugie tyle większe od chińczyka.
Dawno wysiany w paletki po truskawkach Piękny Jaś. W sobotę poszedł do ziemi.BobejGS pisze:Już siejecie fasole??![]()

Ślimaki nie powinny już teraz zniszczyć całości wysłanych.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
Irlandzka fasola Aeron Purple Star wykiełkowała w 100%. Teraz ma 1 m wysokości i już zaczęła kwitnąć 

-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Jestem bardzo zadowolony z fasoli tycznej. Miałem ją pierwszy raz. Tylko jedna odmiana słabo rosła. Zebrałem kilka wiader 12l.
Mniej więcej co tydzień była do zbierania, może coś jeszcze zbiorę, ale na razie czeka jedno wiadro na przerobienie.
Mam też pytanie, czy w miejscu gdzie rośnie fasola, mogę w przyszłym sezonie ją znów wysiać?

Mam też pytanie, czy w miejscu gdzie rośnie fasola, mogę w przyszłym sezonie ją znów wysiać?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Jak najbardziej można posiać na tym samym miejscu. Nawet niektórzy dawniej siali na niby fasolę na polu, gdzie jeszcze nie była siana, aby wytworzyła bakterie w ziemi. Wówczas w następnym rosła ze zdwojoną siłą. Wtedy do zaszczepiania bakterii była nitragina i trudno było ją zdobyć, a obecnie jest więcej różnych preparatów.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny