Nowy sezon w ogrodzie na Jurze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy sezon w ogrodzie na Jurze

Post »

ewita44 pisze:
niezapominajki
Obrazek
Czy wiesz może co to wyszło nad niezapominajką ? Takie coś przypominające skrzyp tylko brązowe. Sporo tego u mnie wychodzi i tak się martwię bo nie wiem co to....
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :wit
Wiolu Faktycznie cieszy każda roślinka , która będzie kwitła po raz pierwszy, a szczególnie jeszcze taka która może być niewiadomą. Magnolia jest jeszcze młoda i mała. Mam nadzieję , że nie będę musiała jej okrywać.
Dzisiaj z doniczki wysadziłam do gruntu 3 róże w tym roku kupione, jeszcze parę jest w donicach ale część z nich zostawię na lato.
Dopiero jesienią pozostałe wsadzę do ziemi.
Seba
Zobacz ten obrazek, to skrzyp polny a to brązowe ,to pędy płodne skrzypu.
Obrazek
Skrzyp u mnie wyrasta ,tam gdzie mam rodki , bo tam jest kwaśne podłoże, które on u mnie lubi.
Zauważyłam, że jest go o wiele mniej na zasadowej ziemi jaka występuje u mnie.
Niestety jest to chwast, którego ciężko wytępić. ;:222
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne wiosenne kwitnienia.
Muszę zobaczyć do swoich róż, czy mają pąki.Ale chyba jeszcze nie.
Pierwiosnek bardzo urokliwy.
Dobrze,że u mnie skrzypu nie ma.Ale inne ziela są.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Dziś miałam bardzo pracowity dzień, dobrze , że jutro niedziela i będzie można odpocząć.
Dziś oprócz skoszenia trawy na całej działce i na ulicy skończyłam przemalowywać części kompletu , który został mi po rodzicach (stół i ława do siedzenia) czekają mnie jeszcze do zrobienia dwie ławy do siedzenia. Oprócz tego pomagałam mężowi przy zakładaniu nowej folii do większego tunelu ogrodowego (będą tam warzywa, pomidory i inne)
Przyszłam do domu jak było już ciemno.

A tu w/w stół i ława do siedzenia.
Obrazek

tu przemalowany fotel wiklinowy
Obrazek
Obrazek

Zrobiłam kompozycje z kupionych wczoraj kwiatów:
kompozycja na taras - surfinia i biała pelargonia
Obrazek

kompozycja na taras 2 - werbena i biała begonia
Obrazek

kompozycja przed wejściem do domu werbena i biała begonia
Obrazek

a tu bratki miniaturki które w gruncie uchowały się z zeszłego roku (przesadziłam do doniczki)
Obrazek

A tu magnolia Yellow Bird
Obrazek
Obrazek

pierwszy kwitnący rodek
Obrazek

surfinia , druga jest nad wejściem w kolorze pąsowym (później zrobię zdjęcie)
Obrazek

begonia w koszyczku
Obrazek

powojnik
Obrazek

Aniu
Pierwiosnki najpierw kupiłam do domu jako pierwsze wiosenne kwiaty a potem po przekwitnięciu wsadziłam do ogródka i ponownie teraz kwitną i rozrastają się.
Wreszcie kupiłam sobie 2 białe lawendy Edelweiss będąc na giełdzie kwiatowej i środki ochrony wraz z nawozem.
Mszyce są na niektórych moich różyczkach , tak więc czeka je oprysk ale to po niedzieli.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie

Sorry za jakość zdjęć (telefonem robione)
Obiecałam zdjęcie surfini , która wisi przy wejściu, spodobał mi się jej fajny kolorek.
Obrazek

tu mój powojnik , wczoraj kupiłam w au...chan po przecenie dwa powojniki Jan Paweł II ( były 4 z czego dwa zeschnięte na wiór a te dwa co kupiłam to jeszcze żyły- stwierdziłam, że po 6zł zaryzykuję i je odratuję, zaraz wstawiłam do wiadra z wodą, żeby się napiły)
ten to Pilu (rozpoznany na forum)
Obrazek

tulipan Quenn of night
Obrazek

lilak Krasawica Moskwy
Obrazek

a ten ma być Sensation
Obrazek

pierwszy kwitnący rodek
Obrazek

moja serduszka i tulipan Negrita po prawej
Obrazek

rodek i jeżyna bezkolcowa
Obrazek

biała lawenda Edelweiss
Obrazek

magnolia Yellow bird
Obrazek

pączek zeszłorocznej wsadzonej piwoni
Obrazek

begonia na prowizorycznej podporze do róż
Obrazek

surfinia na prowizorce
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ewuniu prowizorki są fajne i najtrwalsze jak mówi mój syn .Ciekawa jestem ile płaciłaś za Edelweiss, bo też sobie ja zafundowałam w Dino. Moja kosztowała 15 zł aż trochę mnie zatkało przy kasie bo miała kosztować 11 to i tak dużo, ale cóż chciałam białą lawende.Sporo tulipanów jeszcze kwitnie u Ciebie i lilaki magnolia i różaneczniki Dobrze ze przymrozki nie zawitały mam nadzieję ze u ciebie również ich nie było. Surfinia w cudnym kolorze też bym się skusiła na nią ;:333
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jadziu
Ja na giełdzie kwiatowej płaciłam 12 zł dlatego kupiłam tylko 2 szt i będę próbować rozmnożyć.
Wczoraj wszystko co w donicach schowałam do garażu i tak na noc na razie będą chowane.
Po zimnej Zośce wystawię już na stałe.
Zawitały przymrozki bo na żółtej magnolii widać było lekkie zbrązowienie na pierwszych kwiatkach.
U mnie bliziutko rzeka tak więc trochę zimniej niż w centrum miasta.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Ewo, żółta magnolia jest piękna widziałam wielkie drzewo obsypane kwiatami, cudnie wyglądało, na pewno będziesz zachwycona.
Wiosna już w pełni, u Ciebie nawet jeżyny już owocki zawiązały. Teraz czekać tylko na pierwsze róże w ogrodzie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Daysy :wit
Mam nadzieję, że już powoli pozostałe róże będą miały pączki, u mnie jak zwykle LO zaczął jako pierwszy. ;:333
Na żółtą magnolię "chorował" mąż i po pierwszej yellow riwer, która mu padła kupiłam w auch..n w zeszłym roku (w marcu)
yellow bird.
Nie zawiodła ona w tym roku z pierwszym kwitnieniem.
Jest jeszcze parę odmian magnolii, które mi się podobają ale brak miejsca nie pozwala na ich posiadanie.
Może kiedyś jak wypadną jakieś drzewko owocowe ze starości to wtedy sobie na jakąś pozwolę.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to mniej więcej tyle samo płaciliśmy za tę białą lawendę tak pi X oko :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu :wit
Z białą lawendą się cenią, na necie u producenta są po ok 6zł ale za kuriera życzą sobie 20-25 zł, ale to przy większej ilości zamawianych sztuk to by się opłacało.
Popołudniem przeszłam się po ogródku i zobaczyłam pączki przy paru różach nn , przy Winchester Cathedral i drugim młodszym LO. :tan
To powoli już się zaczyna pączkowanie. ;:63
Dziś też podkarmiłam nawozem roślinki, czekam też na bezwietrzną pogodę aby popryskać róże bo mszyc coraz więcej a i inne robale pewnie też się pojawią. ;:134
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Troszkę pobiegałam u Ciebie i zachwyciłam się żółtą magnolią. Cudowna! Nie spotykana zbyt często w ogrodach a powinna być chwalona.
Mszyce wyjątkowo się czują w tym roku, walczę z nimi od zimy na parapetach i mimo pryskania zawsze znajduje je od nowa każdego dnia. Tzn. nie używam chemii tylko preparaty naturalne: kilka kropel denaturatu + płyn do mycia naczyń.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Serduszki, tulipany wciąż cieszą.
Lilaki i rodki przepięknie kwitną.
magnolia Yellow bird bardzo ładna.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko
Ja , a szczególnie eM zawsze chciał mieć żółtą magnolię ale jak nie cena to inne przyczyny nie pozwalały ją mieć .
W zeszłym roku wreszcie ją kupiłam niedużą , bo taka większa z dużymi pączkami kosztowała ponad 200zł a przy tej cenie to trochę mnie odrzuciło. Ta , którą kupiłam była o połowę niższa i wyglądała średnio. Wiedziałam, że w tym samym roku nie będzie kwiatków, ale po cichu liczyłam, że w następnym dobrze by było jak by miała. No i nie zawiodła mnie.
Co prawda trochę przymroziło jej brzegi kwiatków (lekko zbrązowiały) ale jak na tak młodą roślinkę to i dobrze się trzyma.
Mszyc jest pełno wszędzie, na różach, bzie czarnym i jak zrobi się ciut cieplej to będę z nimi walczyć.
Aniu
Z serduszek się cieszę bo ładnie wyglądają ale nie wiem czy z tych dwóch , jedną nie przesadzę bo rozrosły się trochę i stykają się z różami.
U kogoś tu na forum widziałam białą serduszkę też cudownie wygląda.
Cieszę się z posadzonych w zeszłym roku piwonii bo na niektórych widzę małe pączusie, które w tym roku po raz pierwszy będą kwitnąć (część z obi - kupione jako białe i czerwone , nie wiem która ma ten pączuś i karl rosenfield z biedry)
Lilaki młode też po raz pierwszy kwitną, szczególnie ciekawa jestem Sensationa fioletowy jest ale czy będą obwódki białe zobaczymy.
Po zimnych ogrodnikach przy prowizorce planuję wsadzić 2 powojniki kupione podsuszone mizeroty JP II w auch..n, po 2 dniowym napojeniu wyprostowały się i mocno się trzymają.
Z powojników podoba mi się bardzo biała Maria Skłodowska i Purpurea plena elegans.
Może kiedyś będę miała? ;:224
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewuś, zachwycam się tą żółtą magnolią. Cudna ;:167
JA miałam i padła, nie doczekałam się kwiatów. Może jeszcze kiedyś spróbuję, jak dostanę w jakiejś atrakcyjnej cenie.
Moje magnolie po ostatnim przymrozku mają zważone liście. Nie wiem jak one dadzą sobie teraz radę. Najpierw przymrozki położyły kwitnienie a teraz to. :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”