Thuja 'Smaragd' - odpadające gałązki i wysychanie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
rafalmistrz3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2015, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Thuja 'Smaragd' - odpadające gałązki i wysychanie

Post »

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc!

Miesiąc temu zakupiłem ok 30 szmaragdów o wysokości 160-180cm. Kilka dni temu zaczęły pojawiać się wyschnięte gałązki które zaczynają opadać i są łamliwe. Co może być tego przyczyną? Obrazek ;

Od siebie dodam, że drzewka podlewałem regularnie i obficie + ostatnie dni są bardzo deszczowe więc raczej zakładam, że brak wody nie jest przyczyną.

Pytanie również o inne drzewka które zakupiłem również w tym roku w marcu ok 25 sztuk gdzie praktycznie wszystkie juz wyschły ale może napisze ktoś co mogło być przyczyną bo kilka drzewek się uchowało przynajmniej na daną chwilę: Obrazek Obrazek

Proszę o porady. Dziękuję
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tuja smaragd opadające gałązki i wysychanie

Post »

Pierwsze pytanie:

Czy tuje były kupowane w doniczkach? I czy bryła korzeniowa była przerosnięta korzeniami ?. Te z "gołymi" korzeniami przyjmują sie znacznie gorzej (mające takie rozmiary). Bywa również, że sprzedawca wykopuje i wsadza dla niepoznaki taką tuje do donicy.

Obeschnięte gałązki mogą byc rezultatem; pies obsikał, zaburzenia w przepływie wody, naturalna reakcja po wsadzeniu. jeśli po całości tuja wygląda zdrowo, ja bym sie nie przejmował pojedynczymi zeschnietymi gałązkami. Zwyczajnie wytnij je sekatorem do miejsa, z którego ta martwa gałązka wyrasta.

Gorzej wyglądają te tuje po całości zeschniete (drugie zdjęcie). Przyczyna może być podobna jak porzednio. Dołożyłbym jednak jeszcze zbyt silne podnawożenie azotem (nawet jakis nawóz wieloskałdnikowy typu: azofoska). Iglaki są wrażliwe na nadmiar azotu. Z daleko ciężko ocenić czy da sie te iglaki uratowac, bo moze wypuszcają jakies młode pędy z gałązek. Także dobrze im sie przyjrzyj.
jeśli nie, ja bym ponasadzł nowe egzemplarze.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
rafalmistrz3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję za informację.

Tuje były kupowane bez doniczek tylko w workach ale wydawały się w bardzo dobrym stanie i bryła była z dużą ilością korzeni. Akurat psa nie mam ale mam kota mam ale raczej to nie jego sprawka skoro objawy są na wszystkich drzewkach. Przed chwilą wyciąłem wszystkie martwe lub uszkodzone gałązki i będę obserwował czy postępuje obumieranie.

Czy powinienem profilaktycznie spryskać drzewka jakimś preparatem ? Mam w domu Substral grzybobójczy fytoftoroza?

co do tych mniejszych drzewek które całkowicie wyschły to juz na pewno będę je wykopywał ale chciałem zapytać co mogło być przyczyna poniewaz szkoda bedzie kupic nastepne ktore troche kosztuja a problem wystąpi ponownie. Po ich posadzeniu obsybałem je nawozem do tuji i to pewnie było błędem ale się dziwie bo wszystkie dostały taką samą dawkę a kilka się uchowało.

Jeszcze zapytam o jedną tuje jak na zdjęciu, ostatnia w szeregu trochę ściemniła w porównaniu do innych. Co może być przyczyną? Obrazek

I jeszcze wrzucam fotkę korzenia od tych małych drzewek uschniętych w całości Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

No tak, korzenie zdechniete. Przyczyna prawdopodobnie nawóz.
Na przyszłość: świeżo posadzone krzewy, rośliny nawozimy nie bezpośrednio do dołka, tylko na powierzchni i nawóz przykryty warstwą ziemi. Lepiej do dołka dać trochę zasobniejszej ziemi, substrat, ziemie liściową, kompost.

Ze zdjęcia nie widzę różnic w barwie gałązek. Jeśli takie są, to pewnie normalne przyrosty roczne, które z czasem zmienią barwę.

Możesz profilaktycznie popryskać krzewy lub podlać tym preparatem :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

To konkretna choroba wywołana przez konkretnego grzybka. Niestety nie pamiętam jakiego.... Zapobiega się temu opryskiem Miedzianem, gdzieś w kwietniu.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Kupować młode w doniczkach.Za trzy lata na dobrej glebie będą podobnej wielkości, a ryzyko nieprzyjęcia się znacznie mniejsze.
Ta ostatnia, nie widzę dobrze na ekranie, ale chyba pociemniała, bo zaczęła już usychać 'na zielono'(nie przyjęła się, ale ma mokro, więc się trzyma jeszcze) i straciła odcień żywej, majowej zieleni.
rafalmistrz3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

witam,

Rozumiem selli ze uwazasz ze juz raczej wyschnie?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Cercospora sequoiae
W pierwszej połowie kwietnia Miedzian.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
mundek123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2020, o 15:21

Thuja smaragd opadające gałązki

Post »

Dzień dobry, proszę o pomoc.
Mam problem z moimi thujami, opadają całe zielone gałązki. Nie zauwazyłam na nich zadnych zmian. Dzrzewka maja troche brązowych gałezi ale głowie przy ziemi. Zakupione 4 lata temu. Do tej pory na nic nie chorował. Podlewanie regularnie. Na razie problem dotyczy 4 drzewek z około 50
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Re: Thuja smaragd opadające gałązki

Post »

A czy może one są przelane? Jak często są podlewane i ile wody dostają?
mundek123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2020, o 15:21

Re: Thuja smaragd opadające gałązki

Post »

Przez ostatnie 2 tygodnie nie były podlewane, pada obficie co kilka dni. Wcześniej raz w tygodniu. Przy mniejszych drzewkach mam wąż zraszajacy, podlewam je częściej, co dwa dni przez 2-3 godziny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”