W ogrodzie Doroty cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz. 11

Post »

Witaj Dorotko.
Zawsze na wiosnę zagladam na forum i staram sie zajrzeć do moich ulubionych wątków ogrodowych.
Masz bardzo piekne rozsady, ja tez staram sie robic je sama, troche z tym zachodu, bo parapety zawsze zastawione, a jak juz podrosna to wystawiam na zewnatrz, a na noc wnosze do domu, trochę to meczące, ale na parapetach bardzo mi sie wyciagaja.
Od kilku dni stoja juz w tunelu i obawiam sie troche , bo ponoc zapowiadaja jeszcze przymrozki.
Oprocz pomidorkow i papryki zawsze tez sieje cebulke- cukrową exhibision i jakas zimowa- czesto Wolską,i muszę przyznac, ze jestem zadowolona, lepiej mi sie udaje niz z dymki.
Dorotko masz w ogrodku juz bardzo duzo kwitnień, piekne te biało niebieskie iryski, ja tez wsadzilam kilka, takie z kapersów z marketu. Poluję na bialego.
Pozdrawiam Dorotko cieplutko w ten zimny majowy dzień.
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, ale rozsady ! U mnie też wszystko pod włókniną. Będziemy pewnie zamartwiać się o nasze rozsady, bo zimne noce mają nadejść.
Ogórki zawsze wysadzasz już gotowe do gruntu ? Ja wysiewam nasionka, przeważnie 8 maja (bo od dziecka mi wpajano, że ogórki to na Stanisława :lol: ) W tym roku chyba przez tą zimnicę opóźni się mi się ten wysiew :roll:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko,ależ się naoglądałam i naczytałam, ileż pięknych kwitnień podziwiałam, a i rozsady takie dorodne, żywe, że aż serce rośnie. ;:138 ;:138 ;:138
Deszczyk zrobił dobrą robotę ;:333 , Wy dołożyliście swoją ;:303 ;:303 i jest naprawdę cudnie! ;:215 A już najbardziej nie mogę się nadziwić kwitnącym irysom. :shock:

U mnie deszczyk niezbyt obfity, ale dobre i to. ;:108 A zimnica jak pewnie wszędzie. ;:145
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wstałam dziś bardzo wcześnie, nawet przed budzikiem mnie z łóżka ściągnęło ;:306
Od razu spojrzałam na termometr, nic się nie zmienia 0 st. Jak to dobrze, że zapaliłam dodatkowy znicz w foliaku. Słoneczko już przed godz 6 zaczęło zaglądać do okna kuchennego zapowiadając ładny dzień.
Wczoraj dojechała beczka, więc od razu szybko została napełniona deszczówką, nie musiałam biegać z wiadrami o mąż podłączył pompkę i szybko beczka napełniona :heja
Pojechałam wczoraj po karaganę dla siostrzenicy, kupiłam bardzo ładną. Moje ulubione centrum ogrodnicze pięknie się zmieniło, przybyło wiele roślin, ale ceny też ładnie podskoczyły, a może to ja podwyżki przeoczyłam, bo tam ponad rok nie zaglądałam. Nie mogłam się oprzeć zakupom i sobie kupiłam dwa piękne rojniki, było tak dużo odmian, że nie wiedziałam który wybrać.

Bożenko witam Cię serdecznie, bardzo długo nie zaglądałaś. Rozsady pomidorów, porów, jakieś kwiatki muszą być, papryka też choć w tym roku z nią mam największą porażkę trzeba będzie kupić sadzonki. Wysiałam w tym roku cebulkę, pięknie wykiełkowała, ale wszystko mi trafiło, co ja źle zrobiłam zastanawiam się ;:145
U nas praktycznie codziennie są przymrozki, a moje sadzonki cały czas trzymam pod folią, jak na razie dają radę.
Dzięki za pozdrowionka ;:168 wzajemnie.

Wiolu prawda, że ładne. Wczoraj jak kupowałam sadzonki selerów, popatrzyłam na sadzonki pomidorów, powiedziałam panu, że ja mam duż......o większe i ładniejsze. Chyba trochę tym go wkurzyłam, już pewnie nie będzie dla mnie tak miły i większe zakupy będę musiała sama taszczyć do bagażnika ;:306
Ogórki zawsze siałam do gruntu w okolicy 1 maja, okrywałam włókniną. W zeszłym roku posiałam i nic mi nie wykiełkowało, wysiałam te same nasionka do donic i 100% ogórków wzeszło. W tym roku miałam nasionka swoje stare i dostałam od koleżanki, wolałam je posiać do doniczek, szok bo wszystkie wykiełkowały :tan Posadzę je w dobrym czasie jak pogoda się ociepli, na pewno dam im włókninową zasłonkę.

Lucynko cieszy mnie, że się podoba, za pochwały bardzo dziękuję ;:196
Deszczyk w końcu zaspokoił moje oczekiwania, ziemia porządnie nasączona, pojemniki na deszczówkę napełnione. Iryskom bardzo pasują moje piaski pięknie rosną, tylko muszą być co 4 lata odnawiane.
Zimnica wczoraj była okropna ;:174 mam nadzieję, że słoneczko ;:3 zapowiada fajny dzień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne masz te iryski ;:215
Ja mam jeden kwitnący :D
smagliczki sa takie śliczne.
A koło nich to klonik ??
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko, masz pięknie kwitnący ogród ;:215 Irysy w takiej ilości ronią wrażenie, piękne są ;:167 Śliczne poidełko zaoferowałaś pszczółkom i jedzonka mnóstwo mają w kolorowych kwiatkach ;:138
Sasanki posiej jak najszybciej po dojrzeniu nasion, w cieple i półcieniu, a na pewno doczekasz się siewek bardzo szybko ;:333
Jabłonka cudnie kwitła :tan Czy oliwnik u Ciebie już kwitnie?
Powalające ilości rozsad ;:oj Będziesz potrzebować deszczyku do sadzenia tego dobra ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Dorotko! pięknie kwitnie ogród, warzywnik zapełniony jak zwykle a pomocnicy nie zawodzą! Deszcz u mnie też padał, ale dopiero ostatni zapełnił dwie beczki 220 l a zbiornika po szambie niestety nie ;:185 Nadzieja tylko w tym, że glina jednak potrzyma trochę tę mizerną wilgoć dłużej.
Cudownie kwitną irysy, a u mnie niestety przewaga liści bo jednak po roku ziemia znowu robi się zbita i trzeba przesadzać ...ech! Dlaczego ja się tak upieram przy irysach skoro nie mam dla nich warunków.
Widzę nowe rabatki, ślicznie kwitnące tulipany i nowe poidełko oblężone przez pszczółki ;:333
Odwiedziłaś też szkółkę...ja też odwiedziłam i z roślin jak na razie jestem zadowolona chociaż jeszcze nie wszystkie znalazły stałą miejscówkę. Rozsad będzie trochę do posadzenia, ale czekam na ostatnie zapowiedziane nocne przymrozki, bo mam dość podlewania wielu doniczek w tunelu. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duchota okropna, trochę rano pokręciłam się po ogrodzie wyrywając jakieś chwasty. Podlałam wszystkie sadzonki. Teraz czekam na deszcz. Po trzech dniach słonecznej bezdeszczowej pogody jest sucho.

Aniu mam sporo irysów, bardzo lubię te kwiaty. Widzę, że kilka z zeszłorocznych zakupów ma pąki :tan Jestem ciekawa ich kwitnienia, czy będzie to co zamawiałam. Smagliczki pięknie same porozsiewały się na rabatkach, ich żółty kolor przyciąga wzrok. Koło nich mam posadzone dwa klony, ten czerwony musiałam mocno na wiosnę poobcinać, główny pień usechł, co mu nie pasowało, zastanawiam się, czy nie pomogła zeszłoroczna susza.

Marto irysy wysokie i średnie zaczynają kwitnąć, jak ja lubię te kolorowe widoki. Na rabatkach mam ułożone talerze w różnych miejscach, myślałam będą poidełka dla ptaków, a tu tylko owady przylatują. Z sasanek pozbieram nasionka i od razu posieję, a mogę to zrobić w misach.
Oliwnik jeszcze nie kwitnie, za ok tydzień na pewno będzie pięknie pachniało wtedy oblatują kwiaty pszczółki, ile bzyczenia słychać :lol:
Czekam na deszcz i pogodę sprzyjającą i wtedy zacznę wszystkie rozsady sadzić. Pomidory na pewno do foli posadzę w tym tygodniu.

Marysiu u nas już nie widać deszczu, ziemia nagrzana jak na plaży. Wczoraj biegałam z konewkami i podlewałam warzywnik. Mało tego deszczu, może dziś nam coś mocniej popada, już wiatr zaczął powiewać, porządnie zachmurzone.
Irysy muszą być odnawiane, pięknie kwitną w drugim i trzecim roku, a później idą w liście. Mam rabatkę irysową do tegorocznego odmłodzenia, muszę mądrze wszystko przemyśleć. Planuję irysy oznaczyć, ja przecież wszystkich sadzonek nie będę potrzebowała, część rozdam.
Wiem dlaczego nie możesz się oprzeć irysom, przecież one takie piękne ;:215
Mój ogród trochę się zmienił od Twojej ostatniej wizyty, dobrze zauważyłaś powstała nowa rabatka przy ławce, a tak naprawdę została powiększona. Dużo takiego szlifu dodał mój syn, wkopał kostkę na obrzeża, a najbardziej cieszy mnie kawałek wkopanego krawężnika w końcu mam w jednym miejscu porządnie oddzielony trawnik od rabatek, nie będzie trawa przerastała ;:108
Też czekam na zapowiadane ocieplenie, teraz kilka dni ma być zimno w końcu słynni ogrodnicy nadchodzą. Mam nadzieję, że nie przymrozi. Ogrodowe hortensje dalej okryte, powinnam już dawno zdjąć im ubranka, zapewne w środku mają za gorąco, ale tak się boję przymrozków.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko, nie wiem, czy pytasz, czy stwierdzasz, że posiejesz w misach, ale jak najbardziej, możesz wysiać w donicach, a nawet zadołować w nich na zimę, a sadzić wiosną, żeby nie wyrzucało sadzonek zimą. Całą zimę swoje, sadzone jesienią, ciągle upychałam w ziemię, bo wyskakiwały.
To jeszcze poczekam ten tydzień na swojego oliwnika a jak nie zakwitnie obciacham do pnia ;:14 Sadzonka od Ciebie jest ;:138
Iryski piękne, floksiki czarują teraz w ogrodach, do tego zapach bzu :tan
Niezapominajki ułożone kolorami, jak Ty to robisz ;:oj
Czy zakwitła Ci chociaż jedna różowa?
Żadnych przymrozków, trochę deszczu i majowego ciepełka ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
DzonaK

Post »

Jaka ta pogoda jest zróżnicowana, u Ciebie już pięknie kwitną irysy a u mnie dopiero zaczynają puszczać łodygi z kwiatami.Cudnie wyglądają ;:196
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Witaj Dorotko Jak tam Twoje owady zapylające kwiatki i nie tylko ;:306 A to judaszowiec
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto chyba oczekiwałam potwierdzenia mojego pomysłu. Jak mam posiane w misie to większa pewność, że nie zapomnę i nie powyrywam ;:306 tak myślałam, aby misy od razu zadołować.
Na kwiaty oliwnika czekałam chyba 5 lat, przyznam się szczerze, że sadziłam małą sadzonkę, rósł jak zwariowany. Nawet nie wiedziałam, że on kwitnie ;:oj aż jednego roku miałam w ogrodzie piękny słodki zapach, szukałam co tak pięknie pachnie i znalazłam na jego gałązkach malutkie żółte kwiatuszki ukryte przy listeczkach. Teraz myślę, a może u Ciebie rośnie oliwnik- chłop, a taki to nigdy kwiatu nie pokaże ;:306
Mam kilka odmian bzów, ale ten co pokazałam pachnie najmocniej, to bez zastany po starych właścicielach, jedynym kłopotem jest, że tworzy bardzo dużo odrostów, które nie potrafię usunąć ;:145 obcinam tylko góry, bo przez gąszcz korzeni nie wbiję łopaty.
Kolorystyczne ułożenie niezapominajek to przypadek. W początkowej fazie rozkwitu jednej kępki wydawało mi się, że jest o różowych kwiatach, ale z każdym kwiatuszkiem przeważał niebieski, zapewne się pozapylały.
U nas teraz wieje okropnie, pogoda się zmieniła. Spadło kilka kropel deszczu, ale z jakimś pyłem bo tylko pobrudziło.

Asiu to chyba też zależy od ziemi, moje piaski bardzo szybko się nagrzewają i roślinki szybko ruszają w górę :lol:
Dziękuję za pochwałę ;:196

Coś mi się poprzestawiał aparat i zdjęcia mogą być zmniejszone. To wczorajsze kwitnienia

Obrazek

Obrazek

nowość irysowa

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

moja Misia weszła w kadr
Obrazek Obrazek

Marku koło domków ruch bardzo duży, sporo rurek zamurowanych. Pszczółki noszą pyłek. Pszczółki o różnej wielkości są mniejsze i większe. Wczoraj robiłam przegląd kokonów 100% się wygryzło, jedynie kilka sztuk nie otwarta, nawet te moje niewydarzone kokony dały radę, pewno te małe pszczółki z moich się wygryzły. Jak czas pozwala to siadam przy domkach i obserwuję pszczółki, to super odpoczynek ;:215
Piękny judaszowiec, bardzo ładnie kwitnie, pewno pszczółki go oblegają.
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, coraz to bardziej kolorowo i coraz to mocniej aromatycznie w Twoim ogrodzie! ;:138 ;:138
Misia sobie słodziutko śpi pod ciepłymi promykami słonecznymi. ;:215 Mizianko się należy obu kiciulkom. ;:168 ;:168

Oświeć mnie, proszę ;:180 co to jest: listki jak u truskawki, a kwiatki różowiutkie. ;:303 ;:303

Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196 , bo na dworze ziąb nieprzeciętny. :oops:
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimnica okropna, wczoraj gorąco, duszno, a wieczorem załamanie pogody, spadek temperatury, silny wiatr. Około godz 22 zaczął padać deszcz, tak jak lubię nocą zawsze zapraszam. Pada równo od tamtej pory :heja :heja znowu ogród podlany. Tylko po co tak zimno, na szczęście porannych przymrozków nie było termometr pokazywał +2st. Nie odkrywam dziś pomidorów, nie zgaszę zniczy bo końcówka niech się wypalą.

Lucynko tak jest kolorowo, zapach bzu czuć z daleka, jak ja lubię majowy czas, ogrody są najpiękniejsze. Pracy też w tym czasie sporo, ale to sama przyjemność ;:108
Moje kotki mają dziś przymusowe siedzenie w domu, wyszły tylko na chwilę i wróciły szybko. Dla nich za zimno do tego deszcz pada, chyba są za delikatne ;:306
Roślinka o którą pytasz to TRUSKAWKA OZDOBNA, kwiaty ma o pięknym kolorze, owoców nie próbowałam, ma je malutkie. Darczyńca roślinki mi przekazał, że są niesmaczne wręcz sugerował, aby ich nie kosztować. Także ja się w pełni dostosowałam ;:7
Musimy jak każdego roku znieść paskudnych zimnych ogrodników, nadzieja z końcem tygodnia- ma przyjść już na dobre ocieplenie ;:215

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Witaj Dorotko cieszę się że pszczoły obrodziły, a co to za wisteria z tak długimi kwiatami ;:215

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”