Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sansewerek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2020, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie, cz. 2

Post »

Witam, :wit
Jestem świeżym użytkownikiem 10 szt mojej drużyny :D . Mam je już 4 miesiące. We wszystkich wyrastają młode. Ale...zauważyłem, że na 2 szt na 4 "starych" liściach pojawiły się plamy / zaczynają brązowieć na brzegach liści. Czy ktoś może poradzić: jaka jest tego przyczyna i co mogę zrobić?
Dzięki z góry, pozdrawiam i najlepszego ;:136

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może przy okazji opiszesz dokładnie warunki pielęgnacji, podłoże, podlewanie, posadzone do doniczki z odpływem?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sansewerek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Okazja...
:)
Sansewierie przesadzone z gleby biedronkowej do typowej pod kaktusy po 2 tygodniach od nabycia. Na spód drenaż z keramzytu. W czasie operacji zauważyłem, że 2 sztuki - ale nie te na których pojawił się problem - niemal zupełnie były pozbawione korzenia - może jedna lub dwie nitki.
Doniczki z odpływem. Podlewanie do podstawek. Podlewanie co 2 tygodnie 100ml. Było Jedno nawożenie w marcu. Ostatnie podlewanie z przerwą 3 tygodnie 50ml. Stoją na parapecie od południowo-wschodniej strony. Te z którymi jest problem - "wypiły" wodę jako jedne z pierwszych, z dwóch innych podstawków wodę zlałem, bo po 2 godzinach jeszcze została.
Coś jeszcze?
Temperatura - raczej ciepło 20 stopni - chociaż nie mam termometru...

Obrazek

Skłaniam się do rzadszego podlewania np. co 3 tygodnie 50ml... raczej wszystkie okazy są traktowane przeze mnie jednakowo. Wszystkie wypuszczają młode - te dwa wspomniane też chociaż później - ale dwa małe dzyndzle pną się ze środka do góry :D
aha i wczoraj miały odkurzone liście... pędzlem.... :) :) :)

Pytanie:
czy za mokro?
czy za sucho?
czy odczekać i poobserwować jak to się rozwinie np. przez 2 miesiące?
Czy coś jeszcze?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim bląd leży w nieprawidłowym podlewaniu.

Chcesz je zasuszyć??? Co to za aptekarskie podlewanie? 100 ml, a może jeszcze mniej po 10ml??? I to jeszcze na takim słonecznym stanowisku... To są wg mnie oparzenia słoneczne, wskutek zbyt skąpego podlewania.

W sezonie podlewasz obficie, ale rzadziej - czyli podłoże ma przeschnąć przed kolejnym podlaniem. I podlewaj normalnie od góry, żeby bryła korzeniowa całkowicie namokła.

Jeśli chodzi o podłoże powinno być mieszanką ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok. 1:1.

Nawożenie co trzecie podlewanie.

Inna sprawa, że do słońca po zakupie trzeba stopniowo aklimatyzować. Cieniuj delikatnie przez około 2 tygodnie, wydłużając stopniowo czas w godzinach południowych.

Edit:

Oczywiście te dwie sansewierie bez korzeni na razie tylko spryskujesz samo podłoże i postaw nieco dalej od okna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sansewerek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki śliczne za odpowiedź. ;:180

Przy okazji mam pytania doprecyzujące:

100ml to jest 0,1 litra.... (pół szklanki) to jest mało :?:

ile to jest "obficie" :?:

ile to jest "rzadziej" :?:

Czyli jak sugerujesz aby je podlewać latem i zimą?

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem ile to jest 100 ml, ale nie podlewa się roślin co do ml... Wszystko zależy od wielkości doniczki, lejesz tyle żeby woda wypłynęła na podstawkę. Wtedy masz pewność, że bryła korzeniowa jest całkowicie namoknięta.
Przy przepuszczalnej mieszance jaką podałem wyżej ja np. namaczam w misce na kilkanaście minut.
A jak podlewasz większą ilością wody, to wtedy siłą rzeczy robisz to rzadziej, proste. I tutaj radzę wymienić podłoże na bardziej przepuszczalne, gdyż zdecydowana większość gotowego podłoża do sukulentów tego nie zapewni. A bardziej przepuszczalne podłoże tym szybciej ono przesycha, co jest bardzo istotne w przypadku tych roślin.
Zasada w przypadku podlewania sukulentów jest jedna, podłoże przed kolejnym podlaniem musi całkowicie przeschnąć. Żwirek kwarcowy, który możesz kupić też jako rzeczny najlepszy jest o frakcji 2 - 4 mm.
Zasada obfitego podlewania obowiązuje od wiosny do końca lata. W okresie jesienno-zimowym ograniczasz zarówno ilość wody, jak i częstotliwość podlewania. Oczywiście wszystko zależy od warunków otoczenia. Jak pod parapetem masz grzejnik i temperaturę powyżej 20 stopni to podłoże będzie szybciej przesychać, jak chłodniej to wolniej. Mniej więcej wystarczy jak podlejesz w tym okresie raz co około 3 tygodnie. Jednak to sam musisz dostosować do jak napisałem panujących warunków. W każdym razie podlewamy wtedy nieco mniejszą ilością wody, gdyż sukulenty wchodzą w mniejszy lub większy stan spoczynku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sansewerek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki raz jeszcze za wyjaśnienia. ;:333

Zmieniam podejście do tematu.

Zanim trafiłem tu na forum - wszędzie przestrzegali przed właśnie przelaniem... stąd moja ostrożność...

Podłoża na chwilę obecną nie będę wymieniał... zrobiłem test - podlałem z góry - woda pojawiła się na podstawku po kilkunastu sekundach - czyli te do kaktusów jest przepuszczalne... ale będę się rozglądał za żwirkiem na przyszłość.
Po za tym w 6-ciu sansewieriach jest od 3-6 młodych liści i pną się jak głupie... nie chcę na razie tego zakłócać..

Doniczki nie są za duże - wysokość ok 10cm, średnica 10cm, wysokość roślin z doniczkami średnio 45 cm.

Jeszcze raz dzięki.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwestia podłoża, woda może przelewać się szybko na podstawkę również w sytuacji kiedy zbije się w jedną bryłę - co zwykle się zdarza w przypadku posadzenia do samej ziemi - i wtedy spływa po wewnętrznych ściankach doniczki.
Druga sprawa, to podłoże obecnie jest zbyt żyzne. Samej ziemi w mieszance może być najwyżej pół na pół ze żwirkiem.
Dlatego radziłbym jednak przesadzić już teraz.

Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, a nie wielkość samej rośliny, zwłaszcza że sukulenty lubią ciasne doniczki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sansewerek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No dobra.
Szukam żwirku.

Martwi mnie jedno - przy przesadzaniu część korzeni, szczególnie tych drobnych - się oderwie / utrąci. Takie częste zabiegi to są dobre dla tych roślin? (trzy miesiące)

I jeszcze - jak już podleję, bryła korzeniowa będzie namoknięta, cała - i woda mi się wleje do podstawka - to mam to zlać od razu czy np. poczekać jakiś czas?

Jak Ty wkładasz swoje rośliny do miski to ile jest tam wody? Woda sięga np. do połowy doniczki? Na równi z podłożem?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spokojnie, rośliny odbudowują system korzeniowy po przesadzeniu. Sukulenty nie są wyjątkiem.
Po przesadzeniu odczekujesz tydzień czasu zanim podlejesz. Pierwsze podlanie powinno być skromniejsze.
Przy przelaniu na podstawkę odczekujesz około kilkanaście minut do pół godziny.
Jeśli chodzi o namaczanie to zanurzam mniej więcej do 2/3 wysokości doniczki. Takie namaczanie najlepiej robić w przypadku mniejszych doniczek, przy większych lepiej normalnie podlewać, bo podłoże wolniej przesycha.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
truska65
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2013, o 15:35

Post »

Jeżeli mam typowa ziemie do sukulentów to do niej tez dodawać żwirek?? I wtedy na dno jakiś drenaż czy już niekoniecznie?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdecydowana większość podłoża do sukulentów wymaga dodania żwirku w proporcji 1:1. Zawsze dodajemy drenaż na dno doniczki, która oczywiście powinna mieć odpływ.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
truska65
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A czy w ogólne pod oknem dachowym wschodnim lub zachodnim roślina moze stać ? Słyszałam ze te z żółtym obrzeżem lubią okna południowe a całe zielone wolą mniej słoneczne..
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To źle słyszałaś. Południowy parapet niespecjalnie się nadaje do uprawy tych roślin, gdyż w okresie letnim może popalić liście.
Natomiast każda sansewieria może stać na wschodnim parapecie lub pod wschodnim oknem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
truska65
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ta proporcja 1:1 żwirku i ziemi jest objętościowa czy wagowa? Jutro w końcu biorę się za przesadzanie moich roślin.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”