Poplon i przedplon pod warzywniak
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poplon i przedplon pod warzywniak
Ostatnio tak się zastanawiam jakie mniej popularne rośliny na poplon jesienny można wykorzystać, gorczyca i inne kapustne chyba odpadają, bo na grządkach sadzimy kapusty, siejemy sałaty, ogłodki, pomidory, dynie, cukinie i ziemniaki. Dlatego tutaj wpadły mi jakieś mniej typowe warzywa do głowy, typu szpinak, szpinak nowozelandzki, roszponka, rukola. Wiem że to są cenne warzywa i może być problem ze zdobyciem odpowiedniej ilości nasion. A jeśli sobie tą myśl odpuścić to wybrać bobowate(tych trochę się boję, gdyż rosną strasznie wielkie i mogą przezimować i być próżniej chwastami jak koniczyna biała), grykę czy nostrzyk?
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Ja siałam grykę. Polecam - oczyszcza glebę podobnie jak owies, który daje z kolei dużo masy zielonej i szybko rośnie.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Groch, peluszka, łubin, seradela i nostrzyk mogą przyciągać szkodniki żerujące na bobowatych i być źródłem chorób grzybowych atakujących rośliny należące do tej rodziny, czyli raczej należy ich unikać jako przedplonu, jeśli później planujemy uprawę takich warzyw jak groszek, fasola czy bób.
Analogicznie gorczycy nie powinno się wysiewać jako przedplonu dla innych kapustnych, jak kapusta, brokuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, tudzież maciejka, czy lewkonia. Ja swego czasu bardzo często sięgałam po gorczycę, bo bardzo szybko kiełkuje i tym samym skutecznie ogranicza rozwój chwastów, niestety zagonek gorczycy zwabił do ogrodu jakieś szkodniki żerujące na liściach kapustnych i oprócz gorczycy wykończyły mi maciejkę, lewkonie i smagliczkę nadmorską. Ocalał tylko fioletowy jarmuż. Chyba ten kolor tudzież zawartość antocyjanów był czynnikiem odstraszającym. W każdym razie od tamtej pory nie sieję gorczycy. Ograniczam się do facelii i szarłatu.
Analogicznie gorczycy nie powinno się wysiewać jako przedplonu dla innych kapustnych, jak kapusta, brokuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, tudzież maciejka, czy lewkonia. Ja swego czasu bardzo często sięgałam po gorczycę, bo bardzo szybko kiełkuje i tym samym skutecznie ogranicza rozwój chwastów, niestety zagonek gorczycy zwabił do ogrodu jakieś szkodniki żerujące na liściach kapustnych i oprócz gorczycy wykończyły mi maciejkę, lewkonie i smagliczkę nadmorską. Ocalał tylko fioletowy jarmuż. Chyba ten kolor tudzież zawartość antocyjanów był czynnikiem odstraszającym. W każdym razie od tamtej pory nie sieję gorczycy. Ograniczam się do facelii i szarłatu.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
rebeko Bryka podczas kwitnienia pachnie piękni i nieźle huczy od pszczół.
Najchętniej siał bym na jesień do przyorania z obornikiem po zbiorze plonów jako dodatkowa warstwa próchnicy. A corazonbianco sprzedają gdzieś nasiona tego amarantusu w ilościach jak do wysiewu na zbiór?
Najchętniej siał bym na jesień do przyorania z obornikiem po zbiorze plonów jako dodatkowa warstwa próchnicy. A corazonbianco sprzedają gdzieś nasiona tego amarantusu w ilościach jak do wysiewu na zbiór?
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
U mnie siana podobnie i podlewana czasem i jest na etapie liścieni...
Dobrze, że w ogóle ruszyła, bo na jednej grządce niebardzo.
Jakieś lipne nasiona albo co.
Dobrze, że w ogóle ruszyła, bo na jednej grządce niebardzo.
Jakieś lipne nasiona albo co.
- Karczownik
- 200p
- Od: 1 kwie 2019, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może rośnie w cieniu? Albo na glinie? Moja już w glebie, przekopana, przykryta włókniną czeka na pomidory, które posadzę koło 20 maja.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Nie słońce. Ziemia rabatowa, tylko z zeszłego roku, więc chciałam ją wzbogacić. Mam podniesione grządki. Ale ruszyła chociaż, więc jest nieźle. Zobaczymy co będzie po tym ochłodzeniu.
Witam potrzebuje waszej pomocy mianowicie. Chcę przygotować ziemię pod ogródek warzywny z tym że za dwa lata , teraz na wiozłem ziemi pierwszej klasy bo u mnie ziemia kiepska jak pył wymieszałem ją i posadziłem poplon letni z gorczycy biała, rzodkiew oleista i gryka , później ją przytnę na wysokość 20 cm i potraktuję glebogryzarką i tak zostawię do wiosny . Na wiosnę myślę o jakimś poplonie głównym np: łubin ale nie jest pewny co mi radzicie , tak aby ziemia nie zarośla chwastami i aby ją przygotować na wiosnę 2023 roku .
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Ja bym nie czekał do wiosny.
Na jesień, przed zimą polecam żyto.
I na wiosne będzie po kolana.
Na jesień, przed zimą polecam żyto.
I na wiosne będzie po kolana.
Re: jaki najlepszy poplon pod warzywniak
Wydaje mi się patrząc na wpis który zacytowałem , gdybym zasiał żyto na poplon zimowy,x-p-o pisze:Generalnie należy przyjąć następujące zasady przy stosowaniu poplonów roślinnych jako nawóz, i tak :
- poplonów letnich/. sianych i przykopywanych tego samego roku/ nie nawozić azotem w momencie przykopywania. Przykopana na zimę zielona masa zabierze pozostały po uprawach w glebie azot zapobiegając jego wymyciu przez wody opadowe w okresie jesień- zima- wiosna. Na wiosnę ten zakumulowany azot ulegnie uwolnieniu ze skompostowanej zielonej masy.
to proces który miałby uwolnić azot z masy zielonej na wiosnę nie zajdzie,
ale mogę się mylić bo dopiero zaczynam uczyć się jak dobrze przygotować glebę w sposób naturalny .
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
No, interesujący wywód. Moja gorczyca ma teraz kilkanaście cm. W drugiej połowie września zamierzam ją przykopać i posiać żyto lub pszenżyto ozime. Póżno, bo nie chcę żeby było zbyt wysokie w kwietniu. Ono rośnie i pod śniegiem jeśli nie jest zbyt duże i nie zbyt gęsto siane. Gdy za duże i za gęste wygnije (wyprzeje) pod śniegiem. Swojej glebie (nowonabytej) chcę poprawić strukturę no i użyżnić ją, a tu X-p-o zbija mój tok myślenia. Co zatem powinnam, X-p-o ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytam ze zrozumieniem: po przekopaniu poplonu przed zimą korzystnie wpływa, gdyż azot w glebie jest wiązany tym poplonem i nie jest wymywany przez opady zimą. Zaś wiosną w czasie rozkładu poplonu zostaje ten azot przez bakterie uwalniany i trzeba ograniczyć nawożenie azotem, gdyż można go przedawkować.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
No dobrze, ale wiosną właduję w tę naazotowaną glebę wysiane jesienią żyto. I co z tym azotem? Czy będzie rozkładał masę zieloną żyta, czy zajmie się zasilaniem posadzonych tam pomidorów? Też się uczę.