Szkodniki na storczykach
Re: Szkodniki na storczykach
Kupiłam chyba w styczniu storczyka zabiedzonego . Po prostu zlitowałam się, choć nie powiem kolor kwiatów jest dość ciekawy . Oglądałam dość szczegółowo i nic nie zauważyłam jeśli chodzi o szkodniki . W domu oglądałam go z łóżka
- gdyż taka sytuacja zaistniała w moim życiu .Myślałam, ze to jakieś wzory na płatkach kwiatów . Po przyjrzeniu się już w okularach, zobaczyłam, że to wielkie tłuste, obrośnięte jakimś niby puchem robale . (chyba to wełnowce) . Obcięłam wszystkie pędy i wywaliłam do śmietnika . Dobrze, że doniczka stała oddzielnie i nie zaraziłam innych storczyków .

Lepkie kropki na kwiatach
Witam, od jakiegoś czasu pojawiły się na storczyku oto taki lepkie kropki, po jakimś czasie przeniosło to się na inne kwiaty w domu :/ Co to może być i ew. czym to pryskać?

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lepkie kropki na kwiatach
Na drugim zdjęciu na pędzie kwiatowym widzę czerwce. Najczęściej są to wełnowce. Sprawdź dokładnie roślinę zwłaszcza pod liśćmi oraz o nasady liści czy nie ma takiej białej lepkiej waty albo takich brązowych tarczek.
Wełnowce można zwalczyć np. Mospilanem.
Wełnowce można zwalczyć np. Mospilanem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to nie są tarczniki albo miseczniki? Nie widać zbyt dobrze
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Ja przemywałam patyczkami nasączonymi denaturatem i dodatkowo opryskałam karate.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- norbert76
Re: Pomocy
To mogą być jakieś szkodniki. Weź szkło powiększające i sprawdź dokładnie całą roślinę czy coś się nie rusza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ostatnio zaczęłam nieco bardziej interesować się moimi roślinami, gdzieś wyczytałam, że żeby sprawdzić czy na roślinie żerują szkodniki, należy położyć na podłożu ogórka... I położyłam... I przez noc nazbierała się chmara robali na nim !!! Tyciusieńkich. Zrobiłam zdjęcie, nagrałam filmik. Liście mego storczyka też nie wyglądają najlepiej (domyślam się, że to przez te szkodniki). Jest to storczyk cymbidium. Obok stoją falenopsisy, ale tam na ogórku niczego nie znalazłam.
Proszę, pomóżcie! Co to jest?! Jak to zwalczyć!!

Proszę, pomóżcie! Co to jest?! Jak to zwalczyć!!
- norbert76
Zdjęcia nieaktywne. Jak wrzucasz z galerii Google, to wybieraj krótki link, a nie długi.
viewtopic.php?f=14&t=2912
viewtopic.php?f=14&t=2912
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Monogl
- 10p - Początkujący
- Od: 9 paź 2020, o 16:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczyk, tajemnicze bąble
Witam.
Na młodym liściu storczyka (falenopsis) pojawiły się tajemnicze zgrubienia (bąble?, grudki?) Czy jest ktoś w stanie na podstawie zdjęcia zidentyfikować problem?? Jak również podpowiedzieć jak z tym walczyć/leczyć?
...

Na młodym liściu storczyka (falenopsis) pojawiły się tajemnicze zgrubienia (bąble?, grudki?) Czy jest ktoś w stanie na podstawie zdjęcia zidentyfikować problem?? Jak również podpowiedzieć jak z tym walczyć/leczyć?
...

To, co dziś wydaje się stratą, jutro może okazać się zyskiem
- norbert76
Re: Storczyk, tajemnicze bąble
Takie zmiany mogą wskazywać albo na obecność szkodników, tarczniki, wełnowce, albo zmiany fizjologiczne, tzn. zbyt duża dawka nawozu.
Może napiszesz jakiego nawozu używasz, jak często i w jakim stężeniu.
Do tego by się przydało podać dokładne warunki uprawy i pielęgnacji.
Może napiszesz jakiego nawozu używasz, jak często i w jakim stężeniu.
Do tego by się przydało podać dokładne warunki uprawy i pielęgnacji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Monogl
- 10p - Początkujący
Obecnie używam nawozu Biohumus Biopon natural w proporcji 2ml na 1l wody demineralizowanej, raz na 7-10 dni. Natomiast w lecie był Florovit i z nim mogłem rzeczywiście trochę przesadzić
stosowałem tak jak na etykiecie 5ml na 1l. No cóż moja przygoda ze storczykami dopiero się zaczyna.
Dzięki za szybką reakcję, pzdr.

Dzięki za szybką reakcję, pzdr.
- norbert76
Po pierwsze Biohumus jest za słabym nawozem do typowych roślin doniczkowych. Może do jakichś ziółek.
Powinnaś używać mineralnego nawozu albo do storczyków albo do roślin kwitnących 1/2 zalecanej dawki co każde podlewanie. Co 4-te przerwa. Pora roku nie ma znaczenia, używaj przez cały rok jednego nawozu.
Po drugie 2 ml czy 20 ml/litr wody?
Wymień podłoże, bo pewnie jeszcze nie przesadzałaś. Kup na Allegro korę śródziemnomorską, gotowe marketowe podłoża są delikatnie mówić do niczego.
Na marginesie, skoro zaczynasz uprawiać storczyki, coś w ogóle czytałaś w kwestii ich uprawy?
Poczytaj tutaj:
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.html
PS. Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu.
Powinnaś używać mineralnego nawozu albo do storczyków albo do roślin kwitnących 1/2 zalecanej dawki co każde podlewanie. Co 4-te przerwa. Pora roku nie ma znaczenia, używaj przez cały rok jednego nawozu.
Po drugie 2 ml czy 20 ml/litr wody?
Wymień podłoże, bo pewnie jeszcze nie przesadzałaś. Kup na Allegro korę śródziemnomorską, gotowe marketowe podłoża są delikatnie mówić do niczego.
Na marginesie, skoro zaczynasz uprawiać storczyki, coś w ogóle czytałaś w kwestii ich uprawy?
Poczytaj tutaj:
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/ ... opsis.html
PS. Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Monogl
- 10p - Początkujący
Ok Norbert76 jeśli Biohumus jest za słaby, to może Florovit NPK 3-5-7? :

Obecnie zamiast zalecanych 5ml nawozu/1l wody, daję 2ml/1l. Podłoże wymienione.
Coś tam czytałem jednak w necie jest wiele sprzecznych porad odnośnie hodowli orchidei.
Ok nie będę cytował, choć z cytowanym tekstem było mi zdecydowanie wygodniej.
pzdr.

Obecnie zamiast zalecanych 5ml nawozu/1l wody, daję 2ml/1l. Podłoże wymienione.
Coś tam czytałem jednak w necie jest wiele sprzecznych porad odnośnie hodowli orchidei.
Ok nie będę cytował, choć z cytowanym tekstem było mi zdecydowanie wygodniej.

pzdr.
- norbert76
Zaraz, zaraz o jakim nawozie mówisz w kwestii stężenia 2ml/litr - Biohumusu czy Florovitu?
Do falenopsisów używam Florovitu do kwitnących, ale ten do storczyków też może być.
Do falenopsisów używam Florovitu do kwitnących, ale ten do storczyków też może być.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta