Moja ostoja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja ostoja cz.5

Post »

Ewuniu prześliczne piwonie, niestety tak szybko przekwitają w tym upale!
Znalazłam u jednego sprzedawcy wilczomlecza, ale niedostępny. Jak minął upały to wrócimy do wymiany ;:196
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W zeszłym roku na mojej kochanej działce zaszły spore zmiany. A zaczęło się od zlikwidowania trzech okropnych jałowców. Powstała na ich miejscu nowa rabata. Oczywiście posadziłam na niej między innymi różyczki, ale też jeżówki i inne byliny. Wszystkie rabaty oddzieliłam od trawnika kostką brukową.

Obrazek

W tylnej części działki mam pas ziemi o szer. ok 3m, sam piach, więc w dobie suszy, która od dwóch lat nam doskwiera, musiałam poprzesadzać rosnące tam rośliny ( a trochę tego było) w inne części ogrodu. Tam nawet podlewanie nic nie dawało - rośliny marniały.

A na ten rok zaplanowałam w pierwszej kolejności odnowienie trawników, ale pewnie tego nie zrobię, bo nie wiadomo kiedy będę mogła wybrać się na działkę. Dobrze, że zdążyłam przyciąć róże, podsypać rośliny nawozem i popryskać przeciw chorobom grzybowym.

No i całe szczęście, że mam ogródek przyblokowy z zejściem do niego z balkonu. Mogę patrzeć i podziwiać ładnie kwitnące w nim, wiosenne kwiaty.

W pierwszej kolejności - narcyzy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I takie wczesne tulipany

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Witaj Ewa,długo Cię nie było :wit
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dorota, tak jakoś wyszło, że sporo czasu mnie było. W moim drugim wątku od czasu do czasu zaglądałam.

Dzisiaj kolejne rośliny z przyblokowego ogródka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewciu dobrze że jesteś i że masz dwa ogródki, teraz to ogród jest oazą! Śliczne kokorycze, czy wiesz jak się ta nazywa https://www.fotosik.pl/zdjecie/68332cff7cf3f527
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu ;:196 roślina, o którą pytasz to: serduszka kapturkowata cucullaria

A to kolejne roślinki z ogródka przyblokowego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze kilka roślinek z ogródka przyblokowego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piwonie nie wszystkie, takie pąki mają

Obrazek

Lilie większość już powschodziła i zaczynam się o nie martwić - co z nimi się stanie jak w maju na trzech ogrodników przyjdą
przymrozki

Obrazek

A na koniec powiem, że cieszę się, jak małe dziecko kiedy dostanie wymarzoną zabawkę, bo w końcu mogę pojechać na moją kochaną działkę i rozejrzeć się co tam się dzieje. Pracy na cito będzie pewnie bez liku i nie wiadomo od czego zacząć.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Weekend spędziliśmy z e-Mkiem na działce. Tak jak podejrzewałam, był bardzo pracowity. Pielenia co nie miara - wiadra, wiadra i jeszcze raz wiadra zielska, usunęliśmy z kilku rabat. A część rabat w ogóle jeszcze nie ruszona. No i podlewanie pełną parą było. Tej suszy nie wytrzymało kilka roślin posadzonych jesienią. ;:145

Marysiu Maska nie wiem, czy pamiętasz, jak odradzałaś mi abym nie usuwała nieowocującej śliwki. Wyobraź sobie, w tym roku obsypana jest kwieciem, ile da owocu to jeszcze nie wiadomo. Ale tak jeszcze nigdy nie kwitła.

Mam ochotę posadzić na działce jagodę kamczacką, chciałabym aby była słodka. Może ktoś z was poleci dobre i smaczne odmiany.

Mam też pytanie, czy ta roślina na poniższej fotce to czosnaczek pospolity?

Obrazek

I kilka fotek z działki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzonki jagody kamczackiej zamówione :D

Tulipany zaczynają pokazywać swój urok - fotki z ogródka przy bloku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Susza jest faktycznie straszliwa.
Jeszcze mam wodę w studni, ale oszczędzam, bo nie wiadomo na ile wystarczy
Masz sporo rarytasków na przyblokowej działeczce
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewciu mam też taką śliwkę, która zaowocowała po latach z pysznymi węgierkopodobnymi śliwkami i życzę podobnych zbiorów. Ilość owoców będzie zależna od zapylacza ale na działkach z tym n ie powinno być problemu.
Gdzie kupujesz takie cuda jak serduszka o którą pytałam! Roślina, którą pokazałaś to czosnaczek pospolity, młode listki jem do serka i sałatek ...zdrowe i pyszne! Niestety pokazuje się co dwa lata ale i rozsiewa się z tym że bez problemu siewki można usunąć :D Śliczne tulipany...i nie tylko ;:333 ! Jest nadzieja, że maj podleje nam ogródki!
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak szumnie zapowiadane deszcze jakoś o nasz rejon nie zahaczyły. Dalej jest sucho, więc dzisiaj zabrałam się za podlewanie ogródka przy bloku, a w środku tygodnia jadę na działkę i tam też pewnie czeka mnie podlewanie.

Gosiu ;:196 taka studnia to skarb
My chcemy w tym roku kupić jakieś duże pojemniki i łapać deszczówkę z rynien ( tylko czy deszcze dopiszą? )

Marysiu ;:196 czekam z niecierpliwością co ta śliwka w tym roku pokaże
Serduszkę cucullaria, dwa lata temu kupiłam na naszym forum u "dorcia7", (miała wtedy wątek sprzedażowy)
A może u mnie jak się rozrośnie to da radę coś uskubnąć?
Jak będę teraz na działce to spróbuję z twarożkiem listki czosnaczka. A czy można go narwać i np: zamrozić, aby mieć go na zimę?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu śliczne kokorycze. Ja mam czerwoną jakby co to możemy coś machnąć a kupiłam kolejne dwie to może będą inne. Miałyśmy tez wymieniać się wilczomleczami, bo Twój wulfenii (chyba) był przedmiotem mojego pożądania i nawet chciałam kupić, ale niestety nie udało się. Serduszka jak się rozrośnie to chętnie kawalątek przytulę, bo zamówiłam Aurorę i tez niestety już nie było.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ewo sezon zaczęłaś pracowicie jak czytam.....Ale dobrze że mamy gdzie wyjść.
Piszesz i pytasz o czosneczku....ja pierwszy raz o nim słyszę, traktujesz jego jako roślinę ziołową?
Ja poluję na czosnek niedżwiedzi ale coś mam pecha, kupiłam cebulki i nie wsadziłam od razu ...pies posmakował i wszystkie wciągnął...tyle z czosnku.
Bardzo ładne rabatki zrobiliście po ewakuacji drzew...Masz teraz miejsce na swoje raryrasiki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I znowu były bardzo pracowite dni na działce, kolejnych kilka wiader zielska usunęliśmy z rabat, została mi jeszcze jakaś 1/4 rabat do wyczyszczenia.
Jagody kamczackie posadzone - takie odmiany posadziliśmy: Borealis, Jugana, Silginka,Indigo Gem i Aurora

Marysiu ;:196 Twój obiekt pożądania (wilczomlecz Bonfire) rozrósł się już trochę, a w tym roku nawet zakwitł, także będzie go można chyba już podzielić. Ale gapa ze mnie okropna, bo nie zrobiłam mu fotki ;:145
Serduszka Aurora jest już u mnie spora, więc bez problemu coś się z niej uszczknie.
Prawdopodobnie mam też serduszkę Luxuriant - na razie jeszcze malutka. Jest bardzo podobna do Aurory, z tym, że ma różowe kwiatki

Obrazek

Krysiu ;:196 sezon zaczął się bardzo pracowicie i końca tych prac na razie nie widać.
O czosnaczku pospolitym, Marysia napisała, że jest to jadalna roślina.
Rabaty po tych jałowcach są jeszcze cały czas w trakcie robienia :roll:

Kilka fotek z działki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z działki wróciłam, okropnie styrana, a już odliczam dni do następnego wyjazdu ;:112
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”