Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
No właśnie jak sobie radzicie podczas pandemii z wyrabianiem się w czasie z wysiewami?
Bo ja jestem do tyłu i nie wiem jak to ogarnąć, boję się iść na działkę, a znowu w domu nie wszystko się da. W sumie w tym roku nie mam nic gotowe.
Bo ja jestem do tyłu i nie wiem jak to ogarnąć, boję się iść na działkę, a znowu w domu nie wszystko się da. W sumie w tym roku nie mam nic gotowe.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mimo, że ogród mam przy domu, to też jakoś nie umiem się wziąć i wysiać wszystkiego
Część kwiatów nadal nie wysiana, cukinie, dynie, patisony i ogórki też nie, chyba za mocno skupiłem się na tym co już rośnie.

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
A to to akurat jest co innego. Taki zastój. Też to poczułam będąc na wsi i mając ogród za drzwiami.
Dawniej gdybym się wyrwała na 2-3 dni z pracy i mogła na wsi porobić grządki to bym siała jak szalona. Teraz się jakoś nie chce, człowiek jakiś rozlazły, jak dziś nie zasieje to jutro itd.
Ale bardziej myślę o sytuacji gdzie czas cięzki, bo warzywa też potrzebują się rozwinąć A tu działka daleka A podróż ryzykowna. Zostaje chyba tylko rozsada. Choć we mnie się wszystko buntuje jak nie mogę sobie koperku na grządce posiać...
Dawniej gdybym się wyrwała na 2-3 dni z pracy i mogła na wsi porobić grządki to bym siała jak szalona. Teraz się jakoś nie chce, człowiek jakiś rozlazły, jak dziś nie zasieje to jutro itd.
Ale bardziej myślę o sytuacji gdzie czas cięzki, bo warzywa też potrzebują się rozwinąć A tu działka daleka A podróż ryzykowna. Zostaje chyba tylko rozsada. Choć we mnie się wszystko buntuje jak nie mogę sobie koperku na grządce posiać...
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam działkę ok 7km od miejsca gdzie mieszkam. Zrobiłem sobie inspekty ze starych okien i w nie wstawiałem posiane warzywa w wielodoniczkach. Dla bezpieczeństwa jeździłem rowerem zamiast autobusem.
Okazało się że rozsady u mnie sprawdzają się wyśmienicie (mam glebę gliniastą, zimną). Super urosła siana cebula, sałata, rzodkiewka.
Dziś wysadziłem z rozsady słonecznik a w inspekcie rośnie rozsada kukurydzy i buraczków (za ok. tydzień będą do wysadzania). Buraczki posiane bezpośrednio do gruntu w tym samym dniu co na rozsadę są takie małe że z lupą trzeba szukać.
Siałem już w marcu warzywa w gruncie ale przez przymrozki wszystko stało w miejscu i niedawno zaczeło rosnąć.
Okazało się że rozsady u mnie sprawdzają się wyśmienicie (mam glebę gliniastą, zimną). Super urosła siana cebula, sałata, rzodkiewka.
Dziś wysadziłem z rozsady słonecznik a w inspekcie rośnie rozsada kukurydzy i buraczków (za ok. tydzień będą do wysadzania). Buraczki posiane bezpośrednio do gruntu w tym samym dniu co na rozsadę są takie małe że z lupą trzeba szukać.
Siałem już w marcu warzywa w gruncie ale przez przymrozki wszystko stało w miejscu i niedawno zaczeło rosnąć.
Pozdrawiam Paweł
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Czy nasionka buraczków moczycie?
-
Ja nie moczę ale gdzieś czytałem że jest to korzystne.
Pozdrawiam Paweł
-
- 500p
- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Dziękuję za odpowiedź.
-
U mnie na warzywniku zauważyłem jakby pchełki (wielkości ok 3mm), czy trzeba je opryskać?
W liściach rzodkiewki pojawiły się dziurkibi jakby ubyło wschodzącej pietruszki.
W liściach rzodkiewki pojawiły się dziurkibi jakby ubyło wschodzącej pietruszki.
Pozdrawiam Paweł
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nie ma zbytniej różnicy w kiełkowaniu suchych, jak i wilgotnych nasion. Samo podlanie grządki po wysiewie robi taką samą robotę.Ewa05 pisze:Czy nasionka buraczków moczycie?
brodus W polach pryskają buraki na pchełke, bo nawet ostatnio widziałem. Ale czy w ogródku się pryska, to nie wiem.
Zwłaszcza jak rzodkiewka, to takie szybkie warzywo, to raczej nie. Może okryc jakąś włókniną/siatką grzadke.
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Ja wczoraj w domu posiałam, dosłownie po kilka sztuk, nasion ogórka kanapkowego, cukinii zwyczajnej i kukurydzy (chyba gucio, muszę sprawdzić).
Teraz czekam na kiełkowanie, tylko ile może to potrwać?
Teraz czekam na kiełkowanie, tylko ile może to potrwać?
piekara114 zależy od temperatury w jakiej przetrzymujesz. Moje ogórki wysiewane 1 maja, zaczynają wschodzić, ale trzymam w ciepłym pomieszczeniu, cukinie zaś w trochę chłodniejszym i ta jeszcze nie wzeszła.
A Ty w jakich warunkach trzymasz wysiewy?
A Ty w jakich warunkach trzymasz wysiewy?
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Parapet w kuchni, z ciepło-letnim kaloryferem pod spodem. Ale tam też najwięcej się wietrzy.
- Aklat
- 100p
- Od: 17 wrz 2018, o 20:18
Ja też okrywam włokniną, taką najcieńszą wiosenną, trzeba tylko dobrze zamocować po bokach żeby nie powiewała. I nie ma śladów na liściach po pchelkachbrodus pisze:U mnie na warzywniku zauważyłem jakby pchełki (wielkości ok 3mm), czy trzeba je opryskać?

Aneta
Początkująca ogrodniczka
Początkująca ogrodniczka
Trochę nie na temat, ale nie wiedziałam gdzie to właściwie dać...
Więc wyrosło mi w szklarni coś. Najprawdopodobniej nasiona trafiły z mojego kompostu. Wyszło kilka siewek, dwie zostawiłam z ciekawości... I nadal nie do końca wiem co to. Widzę, że nie arbuz ani klasyczna krzaczasta cukinia. Trochę jakby ogórek, ale takie duże liście? Jakaś z "pnących" cukini? Na melona też jakieś duże liście chyba. Może ktoś da radę zidentyfikować, bo rośnie to szybko, zaczynam się obawiać że mi pomidory zarośnie... Ale ciekawość mnie zżera i żal wyrwać.

Więc wyrosło mi w szklarni coś. Najprawdopodobniej nasiona trafiły z mojego kompostu. Wyszło kilka siewek, dwie zostawiłam z ciekawości... I nadal nie do końca wiem co to. Widzę, że nie arbuz ani klasyczna krzaczasta cukinia. Trochę jakby ogórek, ale takie duże liście? Jakaś z "pnących" cukini? Na melona też jakieś duże liście chyba. Może ktoś da radę zidentyfikować, bo rośnie to szybko, zaczynam się obawiać że mi pomidory zarośnie... Ale ciekawość mnie zżera i żal wyrwać.

Iza
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie takie liście miała dynia Muscat de Provence