Posadziłam w tunelu pomidory i papryki i dogrzewam. W przyszłym tygodniu w mojej okolicy możliwe przymrozki do -4

szczęście się ma, jak wie się co ma.Pizza pisze:Takie "nic się nie stało" nazwałabym raczej szczęściem niż zasadą.
wszystko się da z góry określić,massur pisze: . Nie da się więc określić jednoznacznie dla danej odmiany co robić z wilkami.
Hmmmm ciekawi mnie w takim razie jak prowadzisz wysokie odmiany pomidorów koktajlowych ?ali67 pisze:wszystko się da z góry określić,
zasada jest prosta jak się chce mieć efekt,
odmiany wysokie prowadzimy na jeden pęd, wilki usuwamy jak się tylko pokażą
odmian samokończących się nie ogławiamy
mówisz to masz,massur pisze:5 stopni wyżej niż na zewnątrz w foliaku to brzmi jak cud, to dane teoretyczne czy zmierzone? Był przy pomiarach wyjdzie zerowa izolacyjność folii i identyczne temperatury za zewnątrz i wewnątrz...
zawsze prowadziłem na jeden pęd, w szklarni i na gruncie.chudziak pisze:Hmmmm ciekawi mnie w takim razie jak prowadzisz wysokie odmiany pomidorów koktajlowych ?ali67 pisze:wszystko się da z góry określić,
zasada jest prosta jak się chce mieć efekt,
odmiany wysokie prowadzimy na jeden pęd, wilki usuwamy jak się tylko pokażą
odmian samokończących się nie ogławiamy
No widzisz, a u mnie +4 na zewnątrz, + 11,5 w poliwęglanie, mimo dogrzewania (czujnik stacji pogody w poliwęglanie i termometr zewnętrzny - sprawdziłam). U Ciebie tunel trzyma temperaturę, a u mnie nie. I bez dogrzewania z moimi sadzonkami zwłaszcza nad ranem byłoby źle. Każdy z nas mieszka w innym miejscu, ma inne warunki.ali67 pisze: teraz na zewnątrz +6, wewnątrz + 10
mimo że dzień był pochmurny, deszczowy i chłodny tylko + 9, szklarnia niezbyt się zagrzała.