Jagoda kamczacka cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
wlodekj
50p
50p
Od: 12 cze 2017, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 3

Post »

zagiel - nie sądzisz, że odmiana, która ma mieć owoce w połowie lipca, czy nawet później nie powinna jeszcze kwitnąć?
Kwitnie Wojtek i wiele innych, ale Jolanta, Rebeka czy Ruben jeszcze nie.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Zrobiłam ostatnio przegląd w moich jagodach kamczackich. Dwa spostrzeżenia: mam dwa krzewy odmiany Atut - na obydwu kwiatów jak na lekarstwo :shock: Co może być przyczyną, czy to taka odmiana, może wymienić na jakąś lepszą?
Po drugie - na odmianie Wojtek dzieje się coś niepokojącego - listki dostały jasnożółtych przebarwień na końcach. Na innych odmianach tego nie ma. Czy to jakiś niedobór?
Pozdrawiam Lucyna
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wlodekj sadzonki przyszły z kartkami Boreal Blizzard i Boreal Beast a co przyszło ?. Będę na działce zobaczę czy kwitną wszystkie bo teoretycznie powinny się razem zapylać ;:304

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłem na działce i te z kartkami boreal blizzard i beast też kwitną :uszy

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam posadzonych 8 krzaczków jagody kamczackiej, 5 odmian. Głównie kanadyjskie odmiany: Aurora, Borealis, Boreal Beauty, Boreal Beast i jedna polska - Zojka. Krzaczki sadziłem na wiosnę rok temu. Większość gdy je sadziłem miała już pojedyncze owoce. W tym roku wszystkie zakwitły na początku kwietnia. W mojej ocenie nie było praktycznie różnicy w terminie kwitnienia pomiędzy odmianami - maksymalnie 2-3 dni. Być może będzie większa różnica w długości kwitnienia. Aczkolwiek mój wniosek jest taki że termin kwitnienia bardziej zależy od warunków pogodowych niż od odmiany. Tak więc zapylanie krzyżowe powinno działać ładnie :D

Planuję jeszcze dosadzić 3 kolejne krzaczki bo na tyle mam miejsca. Tym, razem będa to Boreal Blizzard i Blue Banana.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eighthzone zgadza się akademia roślin zobaczymy jakie będą owoce i kiedy dojrzeją . ;:215
Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Witam. U mnie rosyjskie odmiany zakończyły kwitnienie. Polskie są w pełni. Trzmiele dopisują. Z tych rosyjskich chyba cas zrezygnować, za wcześnie startują i przymrozki maltretują kwiaty i młode pędy. Nie wiem czy coś z nich zbiorę.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też kwitną jagody w większości chociaż chłodno kilka trzmieli zapyla ;:306
Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
iwonaceae
200p
200p
Od: 20 lip 2018, o 00:20

Post »

U mnie wiosna tego roku jest wyjątkowo ciepła. Jagody kamczackie już przekwitły. Jako pierwsza zaczyna się wybarwiać Indigo Gem.
Obrazek
Pierwszą fioletową jagódkę zauważyłam w piątek, ale dziś rano niestety ktoś lub coś dorwało się do moich jagódek. Pod krzaczkiem leżało 5 jagódek, z czego 3 były jescze niedojrzałe (różowe). Myślałam, że może to ptaki, ale te chyba zjadłyby jagódki? W zeszłym roku miałam podobną historię z jagodą, agrestem i porzeczką czerwoną. Owoce pięknie sobie rosły aż tu pewnego dnia niedojrzałe jeszcze owoce znalazłam otrzepane pod krzaczkiem. Dodam, że nie było w tym czasie wichury. I owoce nie opadły ze wszystkich krzewów, tylko z kilku. Nie mam pomysłu co to było.
Pozdrawiam,
Iwona
adam_k27
200p
200p

Post »

To były ptaki. O ich odwiedzinach świadczą nie tylko znikające jagódki ale też pojawienie się jagódek pod krzaczkiem.

U mnie jagody kamczackie jeszcze kwitną. Aczkolwiek część kwiatów już opadła i gdzieniegdzie widać małe zielone zalążki jagódek. Mam odmiany kanadyjskie i jedną polską.
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie część przekwita i widać małe zielone jagody a część kwitnie w pełni ;:215
Obrazek

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
adam_k27
200p
200p

Post »

U mnie już prawie wszystkie krzaczki zakończyły kwitnienie. Zielone jagódki są już na wszystkich krzaczkach. Gdzieniegdzie już nawet całkiem okazałe. Szukałem jeszcze ostatnich kwiatków i kilka zaledwie znalazłem. Dwa kwiatki na Boreal Blizzard. Po jednym na 2 krzaczkach Aurory i jeden na Boreal Beast.
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

U mnie to samo. Jagoda przekwitła i ma sporo małych owocków.
wlodekj
50p
50p
Od: 12 cze 2017, o 12:26

Post »

Centrum Polski nie wygląda tak ładnie. Owoców jest znacznie mniej niż w zeszłym roku. Kwitnie jeszcze Jolanta, Iga, trochę Wojtek, pojedyncze kwiaty ma Aurora. Borealis, HoneyBee i Tundra. Wostorg w zależności od krzaczka. Ostatnio trochę kropiło i najbardziej kwitnie mlecz a z wyższych wiśnie, śliwy i zaczynają jabłonie.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Obrazek

Pozdrawiam zagiel[/quote]

Te nowe odmiany Boreal dojrzewają tydzień góra dwa po Aurorze a nie w lipcu(w lipcu w Kanadzie) .Piękna ma wielkie baryłkowate owoce nawet powyżej 3 g masy.Bestia ma trochę wydłużone a ta ostatnia ma długie i ciężkie jak Piękna.Ta Bestia rośnie jak szalona już ma 50 cm przyrosty.Te inne też.Ja kupowałem w szkółce Rudniccy i dostałem zgodne odmianowo.Te odmiany zaczynają się wybarwiać już nawet na początku czerwca ale długo dochodzą i nie opadają.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”