Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
U mnie rośnie na żyznej próchnicznej glebie i w poprzednich sezonach liście miał większe 

Pozdrawiam Lucyna
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ile czasu zajęło u was utworzenie się takiego pięknego łanu czosnkowego?
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
I jak masz takie siewki małe to one cały czas rosną w tych skrzynkach czy przesadzasz do ziemi ? Kiedy to robisz ?
Pozdrawiam.
Dodam jeszcze co oznacza "sadzenie" zawartości skrzynki.Wyciągamy zawartość skrzynki z workiem jutowym, zsuwamy cebulki z worka na ziemię, posypujemy dobrą ziemią, szczególnie boki i już mamy "posadzonych" dziesiątki cebulek.Ile dokładnie to nie wiem, bo nie liczyłem.W sumie trwa to parę minut.
Dodam jeszcze co oznacza "sadzenie" zawartości skrzynki.Wyciągamy zawartość skrzynki z workiem jutowym, zsuwamy cebulki z worka na ziemię, posypujemy dobrą ziemią, szczególnie boki i już mamy "posadzonych" dziesiątki cebulek.Ile dokładnie to nie wiem, bo nie liczyłem.W sumie trwa to parę minut.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
mutagen nurtuje mnie taka sprawa. Czy jak zbiorę nasiona i wysuszę, czy będą się nadawały do wysiewu w styczniu, lutym. Czy lepiej je przetrzymać w lodówce aby nie wyschły. Chciała bym je wysłać na naszą Akcję AWN.
Pozdrawiam.
Z mojego doświadczenia wynika, że wschodzą tylko nasiona wysiane możliwie szybko po zbiorze.Najlepiej siać w lipcu.Ja sieję na początku sierpnia nasiona, których nie sprzedałem w lipcu.
Przez wiele lat próbowałem wysiewać według opisów znalezionych w internecie, ale nic z tego nie wyszło.
Z mojego doświadczenia wynika, że wschodzą tylko nasiona wysiane możliwie szybko po zbiorze.Najlepiej siać w lipcu.Ja sieję na początku sierpnia nasiona, których nie sprzedałem w lipcu.
Przez wiele lat próbowałem wysiewać według opisów znalezionych w internecie, ale nic z tego nie wyszło.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Pierwszy raz w tym roku zakwitł u mnie czosnek niedźwiedzi z kupionych na portalu aukcyjnym kilka lat temu. Co prawda to tylko 3 kwiatki, ale cieszę się, że zaczyna się zadomawiać. Czy jeśli nie zbiorę nasion, to rozsieje się sam czy raczej nie ma co na to liczyć?
pozdrawiam Ewa
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
mutagen dziękuję za odp.
ewikk77 ja , gdy dojrzewały nasiona, przyginałam łodygę z nasionami do ziemi. Same się wysiewały.
Jeśli śledzisz wątek to zrób jak kolega powyżej , wysiej do donicy i pozostaw naturze.
ewikk77 ja , gdy dojrzewały nasiona, przyginałam łodygę z nasionami do ziemi. Same się wysiewały.
Jeśli śledzisz wątek to zrób jak kolega powyżej , wysiej do donicy i pozostaw naturze.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Dziękuję Wam za odpowiedzi, jeśli znajdę czas, to pobawię się w wysiew czosnku, jeśli nie, to zdam się na naturę. U mnie czosnek niedźwiedzi rośnie pod brzozą płaczącą, w miejscu zacienionym i raczej wilgotnym, choć w ostatnich latach już mniej wilgotnym. Rośnie wśród innych ziół lub jak kto woli chwastów głównie kurdybanka. Postaram się trochę wypielić wokół czosnku, żeby miał warunki do wysiewu.
pozdrawiam Ewa