Reniu u Ciebie to czy złamiesz psb czy nie złamiesz to i tak Ci wszystko zakwitnie nie miej jednak przykra sprawa z tą psb, ale kwitnienie Laelia purpurata piękne
Laelia jest zjawiskowa Jej kwiaty mają w sobie tyle gracji i takiej dziwnej delikatności.
A ten fioletowy język strasznie przyciąga oczy. Kiedyś prawie ją zdobyłam, ale jednak ktoś był ode mnie szybszy... Ona jest zdecydowanie na liście pieknosci które po prostu trzeba mieć w swoim domku.
Z informacji w necie znalazłem :
"Jest to duży epifit o wzroście sympodialnym, dorastający do wysokości ok. 100 cm."
"Pseudobulwy osiągają do 60 cm długości."
Gandalfwhite- zgadza się, moja Laelia ma takie wymiary. To duża roślina, ale ... mam do niej słabość
Mireczko- pełna nazwa to Laelia purpurata var. striata- może to wyjaśni kolor płatków Szczerze mówiąc, nawet nie sprawdzałam
Dobrze, że napisałaś pełną nazwę Laeli, bo jak wcześniej wpisywałam to widziałam ją z białymi płatkami. A bardziej przemawia do mnie właśnie ta Twoja i już się zamartwiałam, co jest nie tak... czy może zle wpisuje, czy co
Mam małą pulchra Czekam na kwiaty. Pewnie za parę lat
Szykują się u mnie kwitnienia Cattleyowe i ..... przenosiny do szklarenki. Sporo pracy, mało czasu