Tuje gołe od spodu.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
pitaquo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Tuje gołe od spodu.

Post »

Cześć,
Przeprowadzilem się do miejsca w którym ktoś miał wcześniej żywopłot z tuji ale ewidentnie nie miał ochoty o niego dbać. W efekcie muszę je przyciąć aż o połowę i zastanowić się co zrobić ze spodami. Jak widać na zdjęciu, spody są kompletnie gołe. I to z tym problemem zwracam się do Was. Myślicie że sam nawóz by wystarczył? Może odgiąć dolne gałęzie do samego dołu i dać im się rozkrzewić tak by zakryły gołe plamy? A może "zaszczepić" je u dołu? Takie trzy pomysły przychodzą mi do głowy. Może macie lepszy pomysł? Z góry ogromnie dziękuję :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tuje gołe od spodu.

Post »

Cześć :)
Widać, że rosną w tej kupie sporo czasu. W tej sytuacji raczej normalne jest że nieco od spodu są gołe. Nowe gałązki nie wyrosną. Nie zalecam radykalnego cięcia - może to mocno zaszkodzić roślinie. Przycinanie rozłożyć na 3 lub więcej lat. Stopniowo.
pitaquo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tuje gołe od spodu.

Post »

No to nawaliłem, bo przyciełem o połowę i dopiero zobaczyłem Twoja odpowiedź :( Mam nadzieję że jakoś to przeżyje i się zazieleni. Myślicie że jeśli zegnę dolne gałęzie na tyle by dotykały gleby, to zakorzenią się i rozkrzewią?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”