Dostałem w prezencie takie oto drzewko podobno jest to świerk kolumnowy i widać ze jest na jakiejś podkładce.
W internecie jest mało informacji na temat może ktoś napisze coś o tej roślince?
POZDRAWIAM
Witam ,na zdjęciu powyżej świerk podobno kolumnowy ,od połowy rośnie na dwie strony ciężko określić jak uformować przewodnik czy tak zostawić ? Podpowie ktoś ?
Witam,
podpowiedzcie proszę co to za świerk jest na pierwszym zdjęciu? Miały to być świerki pospolite, ale wydaje mi się, że wiem jak wygląda świerk pospolity, a ten i około połowa, które kupiłem znacznie się od nic różnią. Igły są ciemno zielone. Charakterystyczny drugi przyrost. Młode przyrosty w kolorze niemal żółtym.
Rozetrzyj igły w palcach jeśli czuć je pomarańczą, to nie jest to świerk tylko daglezja zielona. Na zdjęciu słabo widać ale po tych przyrostach na to wygląda.
Na działce mam daglezje 13-letnie, wyhodowane z rocznych kiełków. Rzeczywiście dwukrotny przyrost jest charakterystyczny dla daglezji, ale drzewko na zdjęciu daglezją nie jest.
Witam
Prosze o identyfikacje. Wszystkie drzewka oprocz najwiekszego na zdjeciu trzecim byly kupione rok temu jako 3letnie sadzonki swierka serbskiego. Co do niektorych mam watpliwosci czy aby na pewno sa serbskie