Witam wszystkich ! Dzisiaj miałem plany pracować nad zadaszeniem studni ale znajomi zadzwonili dosłownie 2 minuty przed wyjściem z domu i zaproponowali spontaniczną wycieczkę na mosty w Stańczykach i dałem się skusić ! Ale o tym zaraz, najpierw po odpowiadam wam bo zapomnę !
Danuta Oj tak, te skrzynie póki co są świetne. Mam je pierwszy raz ale czuję że będę z nich zadowolony !

No ja mieczyki chyba też w najbliższych dniach już posadzę, poczekam tylko aż przyjdą te od Legutko. Większość dalii już rośnie w wiadrach lub donicach na balkonie i czekają na wysadzenie do stałych miejsc.
Grażyna witaj u mnie !

Dziękuję bardzo, kaczuchy faktycznie są urocze ! Melisę mam zamiar przesadzić ale jeszcze nie mam pomysłu gdzie. Ale nie zrezygnuję z niej na pewno bo mam zamiar w tym roku poeksperymentować z własnymi mieszankami herbat i melisa będzie idealna !
Beaby Chciałem nazwać je Halina i Stefan ! To pierwsze imiona jakie mi do głowy wpoadły ale sąsiadka z działki nazywa się Halina a i Stefan jakiś też się znajdzie więc tak trochę głupio

Ja niestety jeszcze się wstrzymuję ze wszystkim do gruntu bo tutaj w Białymstoku pogoda bywa kapryśna bardziej niż w innych regionach. Kupiłem tylko dwie lilie drzewiaste. Na początek to wystarczy.
Annes Dziękuję Ci bardzo za słowa uznania ! Kostka jest tylko wkopana w ziemię, nie miałem nic żeby podsypać więc mam nadzieję że mocno się nie pozapadają

Mi sąsiad podpowiedział żeby w 1.5l rozrobić łyżeczkę nawozu typu azofoska i tym podlewać i tak wczoraj zrobiłem ale niestety nawóz za bardzo się rozpuszczać nie chce. Zdradzisz jakie proporcje drożdży i wody dajesz? Może takie podlewanie warto by przetestować? I oczywiście jak często ! Ja dalie pamiętam z ogrodu prababci i od zawsze mi się mega podobały. W zeszłym roku kupiłem ich trochę ale posadziłem bez większego przygotowania więc spora część nie wyrosła a inne nie kwitły itd. W tym roku kupiłem nowe bulwy, przygotowałem się całą zimę i w tym roku robię kolejne podejście bogatszy o wiedzę i doświadczenia z zeszłego roku ! Teraz muszą mi się udać
Tulipanka Oj tak, dalie są przepiękne. Mam nadzieję że w tym roku będą pięknie i dumnie rosły w moim ogrodzie a następnie cudownie będą zdobiły flakony w domu

Kaczuszki rzeczywiście, na zdjęciu wyglądają jak państwo na włościach i w sumie tak się zachowują coraz bardziej
Teraz czas na odrobinę z wiadomości i zdjęć z wycieczki !
Wśród uroczych pagórków i łąk, za wsią Stańczyki, znajdują się potężne wiadukty nieczynnej linii kolejowej Gołdap - Żytkiejmy (31km). Mosty w Stańczykach są najwyższymi na linii i jednymi z najwyższych w Polsce. Długość - 200m i wysokość 36m. Filary ozdobione są elementami wzorowanymi na rzymskich akweduktach w Pont du Gard. Stąd nazwa - 'Akwedukty Puszczy Rominckiej'.Był to fragment budowanej w latach 1917-18 magistrali z Chojnic do Olity (na Wilno). Teren po którym przebiegła linia jest terenem polodowcowym co widać przez występujące tu głębokie doliny i wąwozy, środkiem których płyną niewielkie rzeczki.