Kawon (arbuz) - część 11
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Karczownik, staram się podlewać bezpośrednio do ziemi, ale tak jak mówisz, kilka kropel mogło pozostać na roślinie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj wyłożone na ligninę 8 odmian arbuza, dziś połowa wypuściła już kiełki. Chyba czują, że muszą się spieszyć
Jutro pewnie paleta będzie kompletna i czekamy...
Z pierwszej rundy MOŻE uda się 20% wsadzić do gruntu.
kylo Będę szczepił. Nieszczepione u mnie nie utrzymają się do połowy lipca.. szkoda pracy sadzić i pielęgnować "golasy"..

Z pierwszej rundy MOŻE uda się 20% wsadzić do gruntu.
kylo Będę szczepił. Nieszczepione u mnie nie utrzymają się do połowy lipca.. szkoda pracy sadzić i pielęgnować "golasy"..
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jaką metodą będziesz teraz szczepić?
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łączę się w bólu. U mnie też zgniły prawie wszystkie w miejscu szczepienia, z tym że ja z uwagi na nikłe doświadczenie szczepie sobie tak już od połowy marca. Widać rok nie sprzyja
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja dzisiaj zaszczepiłem. Różne metody, niektóre pewnie wymyślone przeze mnie, ale ważne jest tylko to, aby szczepienia się przyjęły. Sadzonki stoją teraz w akwarium, przykryte ręcznikiem. Ile dni tak trzymać?
Mi podoba się plan kwarantanny z dokumentu, który tu ktoś wcześniej wkleił. (jakby ktoś potrzebował, to przetłumaczę)--julian-- pisze: Ile dni tak trzymać?

Krzysiek
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Ja mam też parę odmian aby sprawdzić co lepsze mam tylko obawy bo w tym roku z braku czasu i doświadczenia nawet nie brałem się za szczepienie i nie wiem czy z nie szczepionych coś będzie ?? Przed czym najbardziej chroni szczepienie - fureriozą ??
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
kylo Bardzo dziękuję 
Krzysztof tak, szczepienie chroni przed najgroźniejszą chorobą arbuzów, czyli fuzariozą. Nie martw się, nie u wszystkich ona jest

Krzysztof tak, szczepienie chroni przed najgroźniejszą chorobą arbuzów, czyli fuzariozą. Nie martw się, nie u wszystkich ona jest

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
W tamtym roku nie szczepiłem i miałem ogrom arbuzów.
Jednak arbuzy rosły na poletku, fdzier nigdy wcześniej nie było nic dyniowatego. Tam gdzie już wcześniej rosły dyniowate, z wzrostem arbuzów bywało różnie.
Jednak arbuzy rosły na poletku, fdzier nigdy wcześniej nie było nic dyniowatego. Tam gdzie już wcześniej rosły dyniowate, z wzrostem arbuzów bywało różnie.
Tak swoją drogą, to widzieliście kiedyś w sprzedaży szczepione sadzonki arbuzów albo w ogóle coś w stylu ogórek, pomidor? Ja nawet zwykłych arbuzów nie widziałem, ale odwiedzam tylko jeden sklep ogrodniczy.
Krzysiek
-
Ja też nie szczepiłem rok temu i byłem bardzo zadowolony
Ale podlałem raz lub dwa środkiem polyversum.
Nigdy u mnie nie widziałem sadzonek arbuzów, ale owoce z Polski już tak. Były wielkości pomelo i grejpfrutów
U mnie w okolicy większość osób, które mają ogórki w tunelach foliowych szczepi je.

Nigdy u mnie nie widziałem sadzonek arbuzów, ale owoce z Polski już tak. Były wielkości pomelo i grejpfrutów

Szczepionych arbuzów czy melonów nie widziałam w sprzedaży, pomidory i ogórki to tak, są do kupienia u ogrodników i w sieciówkach ( za granicą ) Uprawiałam takie pomidory i ogórki, plon był 4 razy większy niż tej samej odmiany na własnych korzeniach.kylo pisze:Tak swoją drogą, to widzieliście kiedyś w sprzedaży szczepione sadzonki arbuzów albo w ogóle coś w stylu ogórek, pomidor? Ja nawet zwykłych arbuzów nie widziałem, ale odwiedzam tylko jeden sklep ogrodniczy.
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
Ja mieszkam w Niemczech i u mnie do tej pory co roku można było kupić szczepione pomidory, ogórki, melony i arbuzy. W tym roku chyba z powodu pandemii jest generalnie problem z roślinkami. Niewielkie dostawy i schodzi wszystko na pniu. Arbuzów i melonów brak. Taka szczepiona roślinka kosztowała w zeszłym roku 4-5 euro. I to wszystko zwykłym markecie typu Obi a nie profesjonalnym ogrodniczym..
W zeszłym roku kupiłam szczepionego Mini Love, ale nie owocował aż tak rewelacyjnie jak się spodziewałam..
Pozdrawiam
W zeszłym roku kupiłam szczepionego Mini Love, ale nie owocował aż tak rewelacyjnie jak się spodziewałam..
Pozdrawiam
-
Dużo jest odmian arbuzów dostępnych w Niemczech? Bo może miałbym okazję poprosić znajomą, żeby coś przywiozła, tylko nie wiem czy tam są arbuzy inne niż u nas