Topola (Populus)

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Topola (Populus)

Post »

Pięknie. :D Nieźle, że jest jeszcze ktoś, kto gromadzi różne odmiany topól. Gratuluję i myślę, że możemy współpracować w tym zakresie. :) 'Fuego' jest tym samym kultywarem co 'Purple Tower', nazwy różnią się z tego powodu, że jednocześnie wprowadzano ją na rynek w różnych krajach pod różnymi nazwami.
Co do 'Lombardy Gold', jestem ciekaw jak będzie sobie radzić. Może uda się ją rozpropagować w kolejnych latach w zadrzewieniach w Polsce.
Nie wiem co to t. kanadyjska 'Aurea'. Spodziewam się, że to może być to samo co 'Serotina Aurea', bo nie znam osobnego klonu tej formy o mniejszych liściach.
Topole wielkolistne szczepi się na Populus x candicans, więc najprawdopodobniej ten odrost będzie nią.

Ja poluję na t. białą 'Bolleana' (trzeba zrobić sadzonki z drzew w Warszawie), t. białą 'Nivea' (przywiozłem sadzonki z Francji, ale chyba nic z tego nie wyjdzie, wysuszyły się podczas drogi). Posiadam t. czarną 'Plantierensis'. Znam drzewo t. czarnej 'Foemina' - można sadzonkować oraz okazy różnych kultywarów t. kanadyjskiej. Dużo tego jest, ale nie mam miejsca, żeby wszystko produkować. 8-)
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
mariuszst2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2020, o 06:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Proszę o informacje w temacie rozmnażania topoli ze sztorbów.

1) Kiedy najlepiej pozyskać sztorby a chciałbym je sadzić w tym roku na wiosnę
2) Czy po ścieciu od razu wsadzać w ziemię czy jednak ukorzeniać
3) Jak najprościej i najszybciej ukorzenić odciętą gałązkę

z góry dziękuję za podpowiedź
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

mariuszst2 pisze:Proszę o informacje w temacie rozmnażania topoli ze sztorbów.

1) Kiedy najlepiej pozyskać sztorby a chciałbym je sadzić w tym roku na wiosnę
2) Czy po ścieciu od razu wsadzać w ziemię czy jednak ukorzeniać
3) Jak najprościej i najszybciej ukorzenić odciętą gałązkę

z góry dziękuję za podpowiedź
Ja najczęściej ukorzeniam w inspekcie, ale można wprost go gruntu sadzić zrzezy jeśli są nie cieńsze niż grubość ołówka.
Jeśli sadzić tak wprost do gruntu to najlepiej połowa marca, lub wcześniej w zależności od pogody. Można wcześniej, ale wtedy najlepiej zrzezy zanurzyć w 1/3 w wosku (górną stroną), dolna część 2/3 musi wylądować w ziemi. W starych publikacjach wskazują na sadzenie 15-20 cm pędów (zrzezów) w 8/10-9/10 wysokości do gruntu (metoda ta mogłaby zastąpić wosk). Taka sadzonka też powinna puścić pędy.
Sztobry (zrzezy) można pozyskiwać w dowolnym momencie spoczynku o ile spełni się to co napisałem powyżej.
Gdy zamawiałem gałązki zza granicy to czasem przychodziły po kilku tygodniach, były owinięte w wilgotny papier: to wystarczyło im do zainicjowania korzeni, gdyż kilka zawsze miało zaczątki małych korzonków.
Jeśli jest do rozmnożenia kilka - kilkanaście sadzonek to polecam wsadzić do gruntu w 3/4 wysokości lub głębiej, przykryć włókniną lub słomą. Dobrze też wybrać miejsce zaciszne, może pod (przy) jakimś iglaku...
[Edit] Proszę pamiętać, że nie wszystkie topole rozmnażają się ze sztobrów. Tę metodę można wykorzystać dla topól balsamicznych i czarnych, dla reszty ta metoda może zawieść.
Życzę sukcesów w rozmnażaniu topól.
Q-Storm
100p
100p
Od: 19 gru 2013, o 00:48

Post »

Zrzezy można pobrać już teraz i umieścić je w wilgotnym piasku, gdzie przechowywać można do momentu jak gleba rozmarznie. Przed przechowywaniem i przed sadzeniem trzeba zrobić im kąpiel w fungicydzie.
Pytanie, czy potrzebujesz zrobić sobie kilka sadzonek czy większą ilość? Jaka odmiana?
Kowalikk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2020, o 08:02

Post »

Witam. Jako jarosz w temacie rozmnażania topoli, pozwolę zapytać Was o doświadczenia z Topolą chińską Simoną. Należy ona do rodziny balsamicznych, więc jak wcześniej było wspominane istnieje możliwość jej rozmnażania przy pomocy zrzezów. Czy ta metoda jest skuteczna? Bo nie ukrywam, że widziałem jej sadzonki w Warszawie. Niestety do stolicy mam 300km, więc trochę daleko.
Q-Storm
100p
100p

Post »

Rozmnaża się dobrze ze zrzezów zdrewniałych, ale już jest na to za późno bo P.simonii ma już całkowicie rozwinięte liście.
Można będzie w czerwcu próbować ze zrzezów zielonych w warunkach szklarniowych.
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Populus simonii jak już się ukorzeni z zrzezów to dość ładnie rośnie. Tutaj dla przykładu sadzonka z 2019 roku, w pierwszym roku uprawy.

Obrazek
Q-Storm
100p
100p

Post »

Ładny okaz!
Taka młodzież jest dobra do dalszego rozmnażania.

A to wybrane okazy ze szkółki w gruncie:
Obrazek Androscoggin

Obrazek Robusta
Posadzone na początku marca.
Część z nich wyląduje w zieleni miejskiej, część zostawię na matecznik do tworzenia dobrych prętów do dalszego rozmnażania.
W tym roku w ten sposob w ziemi wylądowały:
Androscoggin, Robusta, Flaschlanden, Marilandica, , Gelrica, Serotina Aurea oraz P.nigra Plantierensis

W domu jeszcze próbuję szczepić P.lasiocarpa

Obrazek i tu niestety mam problem z szarą pleśnią w szklarence. Dwa zrzezy potraktowałem tez IBA i próbuje bezpośrednio ukorzeniać.
covo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 gru 2022, o 15:26

gałązka TOPOLI > możliwe ukorzenienie, czy raczej do wyrzucenia?

Post »

Gałązka topoli niedługo po włożeniu do wody wypuściła listki:
https://imgsh.net/a/CW3xsO6.png
Czy to koniec zabawy? Nie wypuści korzeni, żeby potem do doniczki i spróbować pohodować...?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”