Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
Wysłałem PRIV. Od razu wyjaśniam, że wysłałem adres profesjonalnej szkółki. Nie umieszczałem go tu, by nie być posądzonym o spam.
Zapytaj też Jokaer, ona uprawia przerobówki. Województwo to samo, więc można będzie odebrać osobiście, by nie drażnić unijnych biurokratów.
Zapytaj też Jokaer, ona uprawia przerobówki. Województwo to samo, więc można będzie odebrać osobiście, by nie drażnić unijnych biurokratów.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Wroniarz pisze:Na ostatnim rysunku jest za krótkie ramię stałe (ciemny brąz), dlatego zmieścił się tylko jeden czopek. Ramię na rysunku powinno mieć długość łozy (kolor pomarańczowy).
Wydłużają się tylko nieznacznie czopki, dlatego po kilku latach należy je odmłodzić.
Dzięki wielkie za odpowiedź. Staram się jak mogę, żeby tego nie zepsuć.
Mam jeszcze 3 pytania.
1. Czy pąk na zdjęciu, to typowy pąk? Bo wygląda jak podwójny.
2. Kwestia letniego prześwietlania latorośli. Np. Mam łozę na 12 oczek, z docelowym planem na 6 latorośli.
Czy lepiej teraz usunąć pąki, czy czekać aż wybiją latorośle i później je usunąć? Wtedy de facto mam pewność, które pąki wybiły.
3. Czy docelowo latorośl należy skracać jeszcze w formie zielonej, np za którymś liściem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

1. Czy pąk na zdjęciu, to typowy pąk? Bo wygląda jak podwójny.
2. Kwestia letniego prześwietlania latorośli. Np. Mam łozę na 12 oczek, z docelowym planem na 6 latorośli.
Czy lepiej teraz usunąć pąki, czy czekać aż wybiją latorośle i później je usunąć? Wtedy de facto mam pewność, które pąki wybiły.
3. Czy docelowo latorośl należy skracać jeszcze w formie zielonej, np za którymś liściem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czekaj , zbędne wyłamiesz po 15 maja
Zielone latorośle skraca się za 6 - 10 liściem, zależnie od wielkości liści i gron, na początku lipca
Pąk jest normalnym, obok startuje też zapasowy, po 15 maja wydłubiesz gorszego
Zielone latorośle skraca się za 6 - 10 liściem, zależnie od wielkości liści i gron, na początku lipca
Pąk jest normalnym, obok startuje też zapasowy, po 15 maja wydłubiesz gorszego
per aspera ad astra
-
W naszym klimacie na 1g winogron powinno przypadać 20cm? liści. Warto o tym pamiętać i zostawiać odpowiednią ilość liści na latorośli.
Witam,
kolejne pytanie początkującego w dziedzinie winorośli.
Mam nadzieję, że uda mi się je poprawnie sformułować.
Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem kolorem czerwonym zeszłoroczny przyrost.
Był oczywiście większy, ale nie niestety wczesną jesienią nastąpił 2-dniowy "strzał" mrozu, a przyrost był jeszcze zielony. Dostało mu się trochę.
Przycinałem go na wiosnę w tym roku przesuwając się w dół i zatrzymałem się dokładnie w miejscu, w którym "dokopałem" się do zielonego.
Na zdjęciu widać, że winorośl ruszyła, ale raczej nie z pąków na zeszłorocznym przyroście (oznaczonych żółtymi pąkami)
Przy założeniu, że zeszłoroczny przyrost mógłby być w tym roku łozą i dało by się puścić latorośl kontrolną to czy to oznacza, że w tym roku winorośl jest "rok do tyłu"?
Ten pąk, który wystartował jest jakby na łączeniu zeszłorocznego przyrostu i przyrostu sprzed 2 lat.

kolejne pytanie początkującego w dziedzinie winorośli.
Mam nadzieję, że uda mi się je poprawnie sformułować.
Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem kolorem czerwonym zeszłoroczny przyrost.
Był oczywiście większy, ale nie niestety wczesną jesienią nastąpił 2-dniowy "strzał" mrozu, a przyrost był jeszcze zielony. Dostało mu się trochę.
Przycinałem go na wiosnę w tym roku przesuwając się w dół i zatrzymałem się dokładnie w miejscu, w którym "dokopałem" się do zielonego.
Na zdjęciu widać, że winorośl ruszyła, ale raczej nie z pąków na zeszłorocznym przyroście (oznaczonych żółtymi pąkami)
Przy założeniu, że zeszłoroczny przyrost mógłby być w tym roku łozą i dało by się puścić latorośl kontrolną to czy to oznacza, że w tym roku winorośl jest "rok do tyłu"?
Ten pąk, który wystartował jest jakby na łączeniu zeszłorocznego przyrostu i przyrostu sprzed 2 lat.

- tomekb1
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mógłby być łozą tylko jest łozą. Jaką latorośl kontrolną chcesz puszczać? Ta Twoja łoza jest i tak cienka, więc nie ma co żałować , że pąki z niej nie wybijają. Obetnij ją nad pąkiem, który teraz się rozwija. Obetnij te zeschłe kikuty po lewej i prawej stronie pąka. Chroń tego wybijającego przed przymrozkami i będzie dobrze.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Dziękuję za odpowiedź.tomekb1 pisze:Nie mógłby być łozą tylko jest łozą. Jaką latorośl kontrolną chcesz puszczać? Ta Twoja łoza jest i tak cienka, więc nie ma co żałować , że pąki z niej nie wybijają. Obetnij ją nad pąkiem, który teraz się rozwija. Obetnij te zeschłe kikuty po lewej i prawej stronie pąka. Chroń tego wybijającego przed przymrozkami i będzie dobrze.
Uczę się dopiero prowadzenia winorośli. Chodziło mi tutaj po prostu o ustalenie "hierarchii" przyrostów. Bo nie wiem do końca, czy pąk ten przynależy do zeszłorocznego czy dwuletniego przyrostu.
Rozumiem, że to co wybije z tego rozkładającego się pąka to nie będzie latorośl która hipotetycznie mogła by zaowocować (pomijając fakt, czy powinna, czy nie jest to wskazane, zalecane etc etc)?
Czy przyrost z tego pąka będzie jeszcze owocować? (znowu pomijając fakt, czy powinno, czy nie jest to wskazane, zalecane etc etc)
Pozdrawiam
- tomekb1
Wygląda na lubruscę więc pewnie zaowocuje. Ale to i tak nie ma znaczenia. Dopiero wyprowadzasz krzew, więc kwiatostan i tak należało by oberwać. Łoza przemarzła bo była cienka. Na tym etapie formowania krzewu nie ważne czy to pąk z łozy czy z drzewa dwuletniego. Tam z lewej strony też wybija pąk. Nie wiem jaką formę planujesz, ale możesz teraz utrzymywać latorośle z dwóch pąków. Tak na w razie czego, gdyby którąś wyłamał wiatr.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
Dziękuję,tomekb1 pisze:Wygląda na lubruscę więc pewnie zaowocuje. Ale to i tak nie ma znaczenia. Dopiero wyprowadzasz krzew, więc kwiatostan i tak należało by oberwać. Łoza przemarzła bo była cienka. Na tym etapie formowania krzewu nie ważne czy to pąk z łozy czy z drzewa dwuletniego. Tam z lewej strony też wybija pąk. Nie wiem jaką formę planujesz, ale możesz teraz utrzymywać latorośle z dwóch pąków. Tak na w razie czego, gdyby którąś wyłamał wiatr.
tam jeszcze chyba są 2 pąki poniżej? Nie wiem, czy wybiją czy nie.
Jeśli mogę zapytać i nie jest to tajemnica - po czym widać, że to labrusca?
Pozdrawiam
- tomekb1
Różowe końcówki młodych liści. Na dole rzeczywiście wybijają jeszcze dwa. Jeśli będą z nich wybijały mocne latorośle (widać już na początku wegetacji) to możesz skrócić całość nad tymi dwoma dolnymi.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
tomekb1 pisze:Różowe końcówki młodych liści. Na dole rzeczywiście wybijają jeszcze dwa. Jeśli będą z nich wybijały mocne latorośle (widać już na początku wegetacji) to możesz skrócić całość nad tymi dwoma dolnymi.
Jaka jest szansa, że to nie labrusca? Jest chociaż niewielka? Bo wg metryki ta winorośl to ES N-11 1/2 mocny muskat. Kupowane w szkółce winorośli. Co prawda już mi się kiedyś trafiła pomylona metryka, ale to akurat dotyczyło zamienionej z nektaryną brzoskwini.
Pozdrawiam
- tomekb1
A nie możesz zapytać w szkółce tej co kupowałeś jaki kolor mają wierzchołki rozwijających się liści?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
Oznaczenie ES to znak rozpoznawczy mieszańców słynnego na cały świat Elmera Swensona. Jest to mieszaniec ripariowatych i vitis vinifera.
Pod tym linkiem masz tabelę z zestawieniem mieszańców Swensona i ich numerów selekcyjnych (mało który ma nazwę odmiany). Twoja odmiana jest na samym końcu tabeli.
Pod tym linkiem masz tabelę z zestawieniem mieszańców Swensona i ich numerów selekcyjnych (mało który ma nazwę odmiany). Twoja odmiana jest na samym końcu tabeli.
Dzięki za odpowiedź.malopolanin pisze:Oznaczenie ES to znak rozpoznawczy mieszańców słynnego na cały świat Elmera Swensona. Jest to mieszaniec ripariowatych i vitis vinifera.
Tak, zgadza się. ES to skrót od Elmer Swenson. Tam gdzie kupowałem był dokładny opis tej winorośli.
Pozdrawiam