Czereśnia - cięcie
Re: Czereśnia - cięcie
Mąż Ani
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lepiej przyginaj do poziomu, bo konkurują z przewodnikiem, krótkopędy tnij za 4 pąkiem patrzącym na zewnątrz
Wierzchołek zostaw
Wierzchołek zostaw
per aspera ad astra
-
- 100p
- Od: 1 kwie 2020, o 23:44
A ja bym zostawił, tak jak jest i nie wyprowadzał na siłę przewodnika. Wytnij tylko tą z prawej strony, która mocno bije do góry (nad drugim rozgałęzieniem). Nie ma co na siłę robić korony wrzecionowej, jak już drzewko jest szeroko rozbudowane. To nie sad czereśniowy, tylko pojedyńcze drzewo. Zadbaj o to, żeby w kolejnych latach latach wycinać gałęzie, które się że sobą krzyżują, lub zagęszczają koronę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ania156 pierwsze co, to usuń ten kikut po dawnym przewodniku na gładko. Korona kotłowa podobno sprawdza się u pestkowych.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I coś w tym jest. Pare lat temu kupowałam w USA kilka śliw w donicach do ogrodu , wszystkie drzewka miały usunięty przewodnik.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Re: Czereśnia słabo rośnie
Po owocowaniu można ciąć lipiec sierpień.
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zadałem to pytanie w poście w temacie "Drzewa owocowe - cięcie Cz.III", ale pozostaje bez odpowiedzi Może tu będzie właściwe miejsce na uzyskanie odpowiedzi . Sorry za dublowanie
Czy czereśnia Vanda i Merton Premier mogą być prowadzone z koroną kotłową? Jak patrzę na wiśnię Gubeńską, Sabinę, Lucynę czy Szklankę to jestem w stanie sobie wyobrazić, że można je tak prowadzić, ale obserwując czereśnię Vanda, której pędy rosną poziomo mam już wątpliwości. Wracając do pytania. Czy u czereśni Vanda i Merton Premier da się wyprowadzić koronę kotłową (pucharowa) czy raczej darować to sobie? Czy lipiec/sierpień to odpowiednia pora na cięcie i formowanie wiśni i czereśni?
Czy czereśnia Vanda i Merton Premier mogą być prowadzone z koroną kotłową? Jak patrzę na wiśnię Gubeńską, Sabinę, Lucynę czy Szklankę to jestem w stanie sobie wyobrazić, że można je tak prowadzić, ale obserwując czereśnię Vanda, której pędy rosną poziomo mam już wątpliwości. Wracając do pytania. Czy u czereśni Vanda i Merton Premier da się wyprowadzić koronę kotłową (pucharowa) czy raczej darować to sobie? Czy lipiec/sierpień to odpowiednia pora na cięcie i formowanie wiśni i czereśni?
Chodziło mi o to czy poprzycinać z długości te nowe przyrosty
W ogóle na jakiej to podkładce jest drzewko, na karłowej czy półkarłowej. Po za tym niby po co przycinać młode przyrosty? W sadach trzyma się gałęzie i stopniowo wymienia, usuwając 4 letnie gałęzie zostawiając 20-25cm czop z którego ma wypuścić nowy pęd.
Ktoś napisał że cięcie odbywa się w lipcu i serpniu, ja jestem zdania że jak ktoś nie ma zamiaru wykonywać oprysków to nie powinien w ogóle ciąć drzewa jak ma być naturalne to niech sobie będzie, a gdzie naturalne drzewo jest cięte, moim zdaniem cięcie naraża je na porażenie a brak zabezpieczenia ran np farba emulsyjna z dodatkiem miedzianu, to prawdopodobieństwo zwiększa. Dodatkowo stare drzewa tnie się w lipcu, sierpniu, ale młode drzewa do trzech lat od posadzenia to tnie się na wiosnę tak zwane formowanie.
Ktoś napisał że cięcie odbywa się w lipcu i serpniu, ja jestem zdania że jak ktoś nie ma zamiaru wykonywać oprysków to nie powinien w ogóle ciąć drzewa jak ma być naturalne to niech sobie będzie, a gdzie naturalne drzewo jest cięte, moim zdaniem cięcie naraża je na porażenie a brak zabezpieczenia ran np farba emulsyjna z dodatkiem miedzianu, to prawdopodobieństwo zwiększa. Dodatkowo stare drzewa tnie się w lipcu, sierpniu, ale młode drzewa do trzech lat od posadzenia to tnie się na wiosnę tak zwane formowanie.
Nie pamiętam na jakiej to podkładce
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Moim zdaniem nowe przyrosty przy słonecznej pogodzie można skrócić .
Piszę to z obserwacji własnych czereśni , u których tegoroczne mają nawet
przeszło metr . Skróciłam mniej więcej o 1/3 .
Czereśnie tnę tylko od góry by obniżyć drzewo , dołu prawie nie ruszam , chyba , że
jest inna potrzeba .
Mam sąsiada , u którego czereśnia rośnie prawie naturalnie , to ogromne drzewo .
Czereśnie tnę tylko od góry by obniżyć drzewo , dołu prawie nie ruszam , chyba , że
jest inna potrzeba .
Mam sąsiada , u którego czereśnia rośnie prawie naturalnie , to ogromne drzewo .
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
Zgodzę się całkowicie Tak samo robię. Mam małe drzewko i zależy mi na tym aby nie szło w górę tylko w miarę możliwości w boki. Później tylko problem jest, żeby przykryć siatką drzewo i szpaki robią czystkę, chyba że głównym założeniem posadzenia drzewa jest to, że ma dawać cień, być duże a owoce to jakiś tam dodatek.anulab pisze: Moim zdaniem nowe przyrosty przy słonecznej pogodzie można skrócić .
jest inna potrzeba .