Wszystko o pomidorach cz. 16
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
Jeśli chodzi o nawożenie pomidorów to poczytaj wątki na ten temat. Ja stosuje nawożenie rzędowe obornikiem końskim.
Jeśli chodzi o doniczki to są za małe żeby pomidory w dobrej kondycji dotrwały w nich do wysadzenia.
Doniczki powinny być co najmniej 0,5l.
Jeśli chodzi o doniczki to są za małe żeby pomidory w dobrej kondycji dotrwały w nich do wysadzenia.
Doniczki powinny być co najmniej 0,5l.
Pozdrawiam Paweł
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja stosuję kubki półlitrowe. Nawóz musisz dać, jak chcesz być eko to może być obornik czy coś podobnego (najlepiej jakiś czas przed wysadzeniem już go przekopać) - bez nawozu (jedzenia) wyjdą Ci jak te ze sklepu.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Moje pomidory ciągle są w domu i mają 15-25cm w zależności od odmiany. Powinienem je spryskać czymś na grzyby i inne choroby zapobiegawczo? Czy raczej działać dopiero jak zauważę jakieś niepokojące znaki?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
W momencie wysadzania na miejsce stałe przygotuj sobie roztwór miedzianu w małym opryskiwaczu i każdą sadzonkę przed wsadzeniem odwracasz do " góry nogami", opryskujesz od spodu i z wierzchu i siup do dołka. I to by było na tyle póki co. Problemy mogą się (ale nie muszą) pojawić później.
To jest oprysk zapobiegawczy p-ko chorobom wirusowym i bakteryjnym , na te choroby lekarstw jeszcze nie wymyślono.
To jest oprysk zapobiegawczy p-ko chorobom wirusowym i bakteryjnym , na te choroby lekarstw jeszcze nie wymyślono.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nasuwają mi się jeszcze 3 pytania.
1. Czy w momencie przesadzania mogę je podsypać kompostem czy zaleca się jakieś inne nawożenie?
2. Jak często je nawozić?
3. Kiedy powinno się je zacząć nawozić?
1. Czy w momencie przesadzania mogę je podsypać kompostem czy zaleca się jakieś inne nawożenie?
2. Jak często je nawozić?
3. Kiedy powinno się je zacząć nawozić?
-
- 50p
- Od: 7 mar 2019, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KUrcze ta pogoda nie jest taka idealna. naokoło 15-20 kwietnia chciałem trafić z rozsadą i udało się bo nadają się do sadzenia, jedne za kilka dni mogą kwitnąć. Dziś zgodnie z planem wczesniejszym powędrowały na dzień do tunelu, a na noc chyba będę chował. TUnel pootwierany z każdej strony także nie bedą pomidorki miały lekko. OD niedzieli ochłodzenie 8-12 przez dzień i zimno w nocy z przymrozkami.
Pytanie czy sadzić je jak będzie ochłodzenie czy czekać na ciepełko czyli do 24-25 kwietnia? MAcie jakieś doświadczenia i obserwacje? Też sporo zależy jak bedą hartowane:)
Pytanie czy sadzić je jak będzie ochłodzenie czy czekać na ciepełko czyli do 24-25 kwietnia? MAcie jakieś doświadczenia i obserwacje? Też sporo zależy jak bedą hartowane:)
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Czy ma ktoś jakiś ciekawy pomysł na stelaż dla pomidorów żeby je przywiązywać?
-
Ja będę robić drewniany. Może dzisiaj już wkopie drewniane belki w ziemię, to zrobię zdjęcie jak to będzie wyglądać.
I na stałe? Nie zpruchnieją? Ja myślałem by wylać dołki betonem, dać jakieś pręty gwintowane i przymocować może blachami do belek zęby na zimę np wykręcać i żeby nie wystawały za bardzo z ziemi te pręty.
-
Część w ziemi będzie pomalowana taką farbą zabezpieczającą.
Na stałe tego nie planuje, bo w przyszłym roku być może będę miał już nowy tunel foliowy.
Na stałe tego nie planuje, bo w przyszłym roku być może będę miał już nowy tunel foliowy.

Na jaką wysokość planować podpory? 1 m czy więcej?
-
Ten mój stelaż będzie miał z 2 m wysokości