glina pisze:
Noż kurde właśnie wyczytalem gdzieś i też po obejrzeniu filmików z YT że właśnie sieje się wcześnie max na początku marca żeby zdążyły z wegetacją, teraz znowu że za wcześnie. Sadzonki mam ładne tzn tak mi się wydaje. Rok temu sadziłem właśnie pod koniec kwietnia ale jakoś po wysadzeniu średnio się ogarnęły.

Gdzieś to wyczytał, że najpóźniej na początku marca?

Toż to herezja.
No chyba, że mieszkasz na południu Hiszpanii lub Włoch...
W lutym siałem próbnie arbuzy i z ciekawości zostawiłem jednego. I sobie rósł na parapecie biedaczek. Na początku nawet ciałkiem całkiem wyglądał, ale tydzień temu musiałem go wyrzucić bo po prostu marniał w oczach. Nie warto za wcześnie siać
Wszędzie, bez względu na szerokość geograficzną przyjmuje się, że czas produkcji rozsady arbuza to około 30 dni. Czyli, jeżeli w Polsce arbuzy sadzi się do gruntu po zimnych ogrodnikach, tj. w okolicach 15 maja, to oblicz sobie kiedy się sieje
W Brazylii sieją prosto do gruntu.... przez cały rok... Ech... piękny kraj
glina pisze:
A jest jakaś metoda na wyhodowanie ładnej sadzonki, ja rok temu miałem sadzonki z cieniutka łodyżką i w sumie nie wiem co zrobić żeby ta sadzonka była jak najlepsza. Jakieś rady ?
Jak pisze
rolnik90 - jak najwięcej światła ze wszystkich stron i temp około 25 st. Czyli odsłonięte żaluzje, południowe okno itp. to za mało, bo nawet na najlepszym oknie, gdy światło pada tylko z jednej strony, rozsada się wyciągnie.
brodus pisze:
Dzięki forum zwiększyłem rozstaw i rzędy są co 2m

Im więcej miejsca tym arbuz lepiej rośnie i plonuje. Nie lubi zbytniego zagęszczenia - wówczas plon mocno spada. Trzeba doświadczalnie dojść do optymalnej liczby roślin na jednostkę powierzchni. Chciejstwo i upychanie sadzonek czasem nie popłaca