Duże rośliny w domu/mieszkaniu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Duże rośliny w domu/mieszkaniu

Post »

Z racji posiadania maciupkiego domu na wielkiej działce zawsze interesowały mnie niemalże wyłącznie rośliny ogrodowe, a te domowe omijałem skutecznie szerokim łukiem (poza storczykami z którymi nawet całkiem dobrze mi idzie). Ostatnio w związku z poważna rozbudową domu sytuacja diametralnie się u mnie zmieniła.... posiadam obecnie bardzo wysoką, ładnie oświetloną olbrzymim oknem klatkę schodową z miejscem na ustawienie i powieszenie roślin, nad którą zacząłem poważnie się zastanawiać w kwestii obsadzenia.
Początkowo nie takie był pomysł (vide pierwsze zdanie)... ale im bardziej się nad tym zastanawiam tym bardziej taka wizja zaczyna mi się podobać i nasuwa mi się wiele pytań z tym związanych.

* Jakie duże rośliny są relatywnie nietrudne do utrzymania w domu? Przez duże rozumiem tutaj wysokości powyżej 2m, bądź szerokości ponad 1m.

* Czy ma sens zaopatrywać się od razu w duże rośliny? Czy jednak jest mała szansa na adaptację dużych okazów do nowego miejsca i raczej należy się tu liczyć z wysokim prawdopodobieństwem porażki i lepiej celować w mniejsze rośliny i cierpliwie czekać aż urosną.

* Gdzie najbezpieczniej zaopatrywać się w duże rośliny domowe (sklepy internetowe / śląsk)? Oczywiście najtaniej wychodzą oferty prywatne... ale czy to dobra metoda?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, porady i opisy doświadczeń.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Duże rośliny w domu/mieszkaniu

Post »

Przede wszystkim myśląc o wyborze rośliny, nieważne jakiej wielkości, musisz uwzględnić jaką ilość światła, będziesz mógł zapewnić.
To nie są rośliny ogrodowe, które z natury rzeczy mają dostęp do dużej ilości światła.
W mieszkaniu światła masz go o wiele mniej, a część roślin ma duże zapotrzebowanie na dużą ilość światła czy też słońca, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Odległość od okna, wielkość okien, wystawa, itd.
Do tego w przypadku części roślin tropikalnych, trzeba uwzględnić wyższą wilgotność powietrza od typowej w mieszkaniu/domu, a zwłaszcza w okresie grzewczym.

1. Np. Monstera, Fikusy (ale muszą mieć dużo światła), np. dębolistny (lyrata), Benjamina, sprężysty, binnendijkii; palmy np. Trachycarpus, Feniksy ale one potrzebują też dużo światła no i wolno rosną; draceny. Albo pnące, jak np. Tetrastigma voinierianum.
2. Lepiej zacząć od mniejszych roślin, nie tylko jeśli nie masz większego doświadczenia w uprawie roślin doniczkowych, ale też z tego względu że duże, wiekowe rośliny gorzej znoszą zmiany miejsca.
3. Lepiej kupować w centrach ogrodniczych albo sklepach internetowych. Z tymże w przypadku większych roślin lepiej jest przetransportować osobiście.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli chcesz od razu mieć większe rośliny, poszukaj też ofert prywatnych; ludzie czasem oddają kwiaty, które przestały im się mieścić w domu ;). Mój (większy ode mnie) okaz fikusa benjamina pochodzi... spod śmietnika, gdzie ktoś go wystawił - pewnie właśnie ze względu na gabaryty. Trzeba tylko dokładnie sprawdzić, czy roślina jest zdrowa. Oczywiście, że może odchorować nieco zmianę miejsca, ale za jakiś czas się pozbiera i odwdzięczy za opiekę.
Przy wyborze gatunków weź też pod uwagę temperaturę - skoro to klatka schodowa, czy - i jak bardzo - będzie ona ogrzewana zimą?
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Klatka schodowa o której myślę jest taka otwarta i znajduje się pomiędzy częścią użytkową domu (pokoje, łazienki) i salonem. Z tego powodu jest regularnie dogrzewana (20-21 stopni) bo powietrze cyrkuluje pomiędzy pomieszczeniami, ale nie ma tam bezpośrednio kaloryfera (tylko niewielki fragment podłogi jest ogrzewany).

Salon ma wystawę południową z dużymi oknami tarasowymi z których dużo światła dociera do schodów + dodatkowo na klatce jest olbrzymie okno na zachód (prawie 2m szerokości na 3m wysokości i sięga niemalże do samego stropu). Sama klatka ma około 4.5m wysokości i w zasadzie cała tą wysokość mam do dyspozycji. Generalnie można uznać, że miejsce jest bardzo jasne, choć nie przez cały dzień (słońca brakuje z samego rana)

Wilgotność nie jest może wyjątkowo duża, ale nieco większa od zazwyczaj spotykanej w domach za sprawą rekuperacji z odzyskiem i rozprowadzeniem wilgoci. Z tego co obserwowałem teraz przez zimę na mierniku to zazwyczaj nieco przekraczała 50%... nie wiem jeszcze jak będzie latem.

Sam zastanawiałem się nad monsterami w pojemnikach powieszonych na ścianie w bezpośredniej bliskości okna. To powinno ładnie zając miejsce nad dolnym biegiem schodów. Mam jednak problem z rośliną która mogła by rosnąć wzdłuż obu biegów schodów. Myślałem nad bougenvillą, ale nie będę miał możliwości wystawić jej na zewnątrz więc nie bardzo wiem jak zniesie taki cały rok w jednakowej temperaturze. Mogło by też być coś o dużych rozłożystych liściach, ale tak powyżej 2m od ziemi... palma? bananowiec?
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przecież napisałem o palmie...
Bananowiec może być, jak najbardziej - np. typowy Musa velutina, albo Ensete ventricosum i jego odmianę o czerwonych liściach 'Maurelli'.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”