I jaką ziemię kupić do wysiewu arbuzów? Uniwersalna z marketu będzie ok, czy lepiej jakaś specjalna?
Tamci pewnie na podkładce cobalt albo shintoza (to jakieś krzyżówki dyni). Wśród forumowiczów chyba bardziej popularne jest szczepienie na tykwie. W tym roku spróbuję jednej i drugiej podkładki. Zobaczę co lepiej wyjdzie.Merkor pisze:Z ciekawości obejrzałem cały filmik, szkoda że nie ma napisów ale i tak można się czegoś dowiedzieć. Wiesz może kylo na czym szczepili?
Japońskikylo pisze:Pojawił mi się w polecanych ciekawy filmik o szczepieniu i uprawie arbuzów. Oczywiście w znanym wszystkim języku
Cobalt i Shintoza to dokładnie to samo - cucurbita maxima x cucurbita moshatakylo pisze:Tamci pewnie na podkładce cobalt albo shintoza (to jakieś krzyżówki dyni). Wśród forumowiczów chyba bardziej popularne jest szczepienie na tykwie. W tym roku spróbuję jednej i drugiej podkładki. Zobaczę co lepiej wyjdzie.Merkor pisze:Z ciekawości obejrzałem cały filmik, szkoda że nie ma napisów ale i tak można się czegoś dowiedzieć. Wiesz może kylo na czym szczepili?
Darek26, polecam wątek o szczepieniu viewtopic.php?f=42&t=30487&hilit=szczep ... buz%C3%B3w . O podłożu też coś tam jest.
Im więcej miejsca zostawisz arbuzom tym lepiej. Ma to wpływ na wielkość plonu. W rzędzie minimum to około metr, między rzędami 3 metry i więcej.BobejGS pisze:Obecnie musze powertować strony wstecz, by popatrzeć jak mieliście obsadzone poletka, rozstawy etc, by sobie zaplanować wysadzanie i obsadzanie na jednym pewnym już poletku.