Pytanie o szczepienie czereśni

Drzewa owocowe
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pytanie o szczepienie czereśni

Post »

Odświeżę trochę temat. Założyłem pod koniec lipca ze 20 oczek trzech różnych odmian na czereśni ptasiej. Okulizowałem i w T i na przystawkę. Po 6-8 tygodniach zdjąłem folię - tak z 50 % wyglądało, że się przyjęło (zasadniczo większość z nich to były okulizowane w T). Po 2 tygodniach - z tych wyglądających na przyjęte - zostało z 5 (reszta poodpadała). Dzisiaj sprawdzałem - zostało jedno !!!. Porażka. Gdzieś popełniłem błąd w sztuce. Nadmienię, że raczej dochowałem staranności. Ale gdzie błąd?
Oczka ze zrazów tegorocznych, ze starych czereśni (raczej nie wchodzi w rachubę niezgodność). Może za szybko zdjąłem folię? Proszę o opinię praktyków :)
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34

Post »

Witam
Myślę, że jednak za wcześnie została zdjęta folia, ja zdejmuję dopiero na wiosnę, w maju.
Awatar użytkownika
pata
50p
50p
Od: 12 mar 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

vader2 pisze:Witam
Myślę, że jednak za wcześnie została zdjęta folia, ja zdejmuję dopiero na wiosnę, w maju.
Zdejmowalem tasme w tym roku za 4 tygodnie i wszysko jest O.K.
Pozdrawiam serdecznie ze Śląska Cieszyńskiego. Paweł
Awatar użytkownika
lucas070707
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 18:19

Post »

W lecie troszkę dla zabawy i chęci poeksperymentowania zaszczepiłem na młodej dzikiej czereśni odmianę szlachetną przez stosowanie. Po ponad 2 miesiącach od zabiegu zraz pozostawał żywy, więc postanowiłem zdjąć taśmę i sprawdzić miejsce szczepienia. Podczas odwijania taśmy zraz po prostu zsunął się na ziemię. Dziwna sytuacja, widocznie biel odżywiała zraz, ale miazga się nie uaktywniła i nie nastąpiło zrośnięcie:

https://www.dropbox.com/s/b4ewpp7wvtj7y ... 811%29.JPG
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

astone pisze:Założyłem pod koniec lipca ze 20 oczek trzech różnych odmian na czereśni ptasiej.
Astone ile lat miała Twoja czereśnia ptasia? Była w gruncie czy w donicy?
Bardzo dziękuję za wszystkie informacje przy okazji :wit
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

To były siewki dzikie w gruncie. Miałem je zamiar przesadzać po przyjęciu się oczek. A ile miały lat? Trudno powiedzieć. Średnica tak z 0,5-1,0 cm. W tyk roku ponawiam próby, ale będę okulizował na tegorocznych przyrostach. Zobaczymy :wink: .
Niki33
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 maja 2019, o 15:21

Post »

Ja chciałbym wiedzieć czy istnieje możliwość szczepienia czereśni na innym pestkowcu. Czy np jest szansa, że czereśnia przyjmie się na jakiejś śliwie?
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

Odpowiem tylko na pierwszą cześć pytania, podkładką dla czereśni są również rożne rodzaje wiśni skarlające oaz jej mieszańce patrz podkładki Gisela.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niki33 bawiłem się raz i zrobiłem sobie śliwkę na czereśni, objawy niezgodności były straszne. Śliwka miała kilka listków i w końcu zdechła, czereśnia usilnie próbowała odbić od korzenia. Tak, że nie warto. Jak pisał Bendktos są podkładki wegetatywne do czereśni, które skarlają są to mieszańcze różnych gatunków ptasia, antypka, karłowa i wiele innych gatunków. Dajmy popularnego Colta jest to mieszaniec antypki i czereśni ptasiej. Doskonale mnoży się w szkółkach, dlatego wypiera siewki czereśni ptasiej, ale jest wrażliwy na mróz i wykazuje objawy niezgodności z niektórymi odmianami. A doskonałym przykładem jest Burlat :twisted: Z coltem niezgodny, antypka też, dopiero Gisela mu pasuje, ale ciężko dostać tą podkładkę amatorsko.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

KamilK02 pisze:Niki33 Dajmy popularnego Colta jest to mieszaniec antypki i czereśni ptasiej. .
Jeżeli ten link nie kłamie https://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=92 to Colt jest pochodną czereśni ptasiej ale nie antypki tylko Prunus pseudocerasus. Jednak mam tez pytanko będę szczepił Van i Karesowa coś o zgodności z Coltem?
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bendkos mój błąd, nie wiem czemu ubzdurało mi się, że colt to krzyżówka ptasiej z antypką :roll: klik tam piszą, że lepiej żeby van nie był na Colcie. Karesova nie mam pojęcia. Zawsze można zrobić sobie podwójne miejsce szczepienia. Korzeń ptasiej, wstawka z wiśni Northstar, albo frutany(tego dostać chyba się nie da) i dopiero odmiana szlachetna i tautaj zaskoczenia chyba nie będzie, bo Burlat oczywiście niezgody z Northstar :?
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Post »

@Niki33

Od 1995 roku możliwe jest szczepienie czereśni na śliwie. umożliwia to Adara - pierwsza znana odmiana śliwy kompatybilna z czereśnią - nie wszystkie odmiany są z nią zgodne. Została wyhodowana przez stację doświadczalną Aula Dei w Zaragoza w Hiszpanii. Adara umożliwia szczepienie czereśni na brzoskwiniach, migdałach i innych śliwach, gdzie stosowana jest jako wstawka. Ją, samą wykorzystuje się na glebach ciężkich, rozmnażana jest przez odrosty - wegetatywnie.

Tu, jeden z artykułów o jej wykorzystaniu: http://oye-closed.chil.me/post/portainj ... a-l-190748

Pozdrawiam klakier.    
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klakier7 zaskoczyłeś mnie tą wiadomością :shock: Wygląda że ta Adara to jest ałycza.
Edit: Francuzi szczepią na wiśni groniastej https://www.bordeaux.inra.fr/cherry/doc ... an2015.pdf
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56

Post »

Klakier7, a mógłbyś podrzucić info, które odmiany czereśni są niekompatybilne z jej podkładkami (pamiętam Twoje dane o zapylaniu, były konkretne i kompletne a to rzadkość w innych postach). Bo z dyskusji już wiemy,że np. Burlat wypada w zestawie z Coltem, a co z innymi odmianami i zestawami odmian i podkładek (może masz w swoim archiwum równie precyzyjne dane jak przy zapylaczach? :)
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Post »

Jeśli chodzi o podkładkę Adara, to znalazłem taki dokument:

https://journals.ashs.org/hortsci/view/ ... -p1316.pdf

Co się zaś tyczy materiałów o podkładkach i ich zgodności z poszczególnymi odmianami, to takich nie archiwizowałem. Teraz tego żałuję, bo nawet ze szczątkowych informacji można by stworzyć coś mądrego. Zwróć uwagę że, dane pochodzą z 1995 roku, w tych latach dzielenie się wiedzą było czymś naturalnym. Następnie przyszedł XXI - wiek i za takie informacje trzeba instytutom badawczym płacić. Jeśli ktoś ze szkółkarzy, sadowników posiądzie taką wiedzę, to niechętnie się nią dzieli, lub nie dzieli się nią wcale. W środowisku tym, od paru lat zaczął się wyścig szczurów, co zauważalne jest na ich specjalistycznych forach - nikt nie kwapi się do dzielenia wiedzą jak miało to miejsce jeszcze parę lat temu. Czy, mnie to dziwi? Nie, bo to ich być albo nie być na rynku, na którym występuje nadprodukcja owoców. Jest to jedna z przyczyn, że nam amatorom - hobbystom coraz trudniej dotrzeć do takich materiałów, a istnieją jeszcze prawa autorskie.

Przy okazji; posiadasz wspaniałą kolekcję.

Pozdrawiam klakier.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”