Przyśpieszanie kiełkowania nasion
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiełki, hodowla, gatunki
Oj zbliża się czas na kiełki.Więcej czasu i mniej witamin.Dobrze że temat odświezony to mi się przypomniało że zimą miałam wrócić do kiełkowania. Czas odkopać kiełkownicę.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
- asiazak555
- 50p
- Od: 1 cze 2015, o 11:23
Ja również hoduję kiełki w kiełkownicy najczęściej w okresie zimowym. Faktycznie kiełki rzodkiewki w smaku bardzo przypominają tradycyjne letnie rzodkiewki, jak dla mnie smak jest również podobny w przypadku kiełków słonecznika i fasoli. Godne uwagi ze względu na wartość odżywczą są kiełki soi.
Nie polecam dla początkujących kiełków brokułów, bo są dość "upiedliwe" i czasem ja też mam z nimi problem.
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
Aha - ważne, by nie sugerować się niską ceną i nie kupować kiełków najtańszych, bo w nich jest wiele nasion uszkodzonych, które później gniją w kiełkownicy.
Nie polecam dla początkujących kiełków brokułów, bo są dość "upiedliwe" i czasem ja też mam z nimi problem.
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
Aha - ważne, by nie sugerować się niską ceną i nie kupować kiełków najtańszych, bo w nich jest wiele nasion uszkodzonych, które później gniją w kiełkownicy.
---------------------------
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
A czy ktoś kiełkował szczypiorek? Kolejny raz próbuję i nic się nie dzieje...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 lut 2020, o 03:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiełki
Witam! Chciałbym poradzić się w sprawie hodowli kiełek. Otóż jakieś 6-7 dni temu posadziłem kilka rodzajów w kiełkowanicy i zasuwałem dzisiaj, że większość z nich już opadła. Wiem, że najlepiej nadaj się do jedzenia zaraz na początku ?okresu dojrzałości?, ale trzymałem je trochę dla ozdoby. Czy takie kiełki można trzymać dłużej niż tydzień? Czy one przeżyją? W sumie chyba takie kiełki np. rzodkiewki nie różnią się zbytnio od ?prawdziwych? nasion rzodkiewkami, stad też moje zdziwienie, że po kilku dniach zaraz opadły. Czy ktoś wie dlaczego tak się stało? Pozdrawiam!
- wiridiana
- 500p
Czy te kiełki miały dostęp do wody?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Miały jak najbardziej. Dzisiaj je jeszcze wielokrotnie posłałem i trochę odżyły, ale wciąż zastanawiam się czy możliwa byłaby ich hodowla przez dłuższy czas albo przesadzenie ich do ziemi?wiridiana pisze:Czy te kiełki miały dostęp do wody?
- wiridiana
- 500p
Generalnie u mnie kiełki zawsze bardzo długo rosną póki ich nie zjem albo nie wyrzucę bo już się robią łykowate i niesmaczne.
Czy da się przesadzić to nie wiem. Zależy jak korzeń masz umocowany. U mnie się zagnieżdża w kiełkownicy więc było by ciężko bez uszkodzenia korzenia.
Czy da się przesadzić to nie wiem. Zależy jak korzeń masz umocowany. U mnie się zagnieżdża w kiełkownicy więc było by ciężko bez uszkodzenia korzenia.
-
- 20p - Rozkręcam się...
wiridiana pisze:Generalnie u mnie kiełki zawsze bardzo długo rosną póki ich nie zjem albo nie wyrzucę bo już się robią łykowate i niesmaczne.
Dzięki za odpowiedź! A czy wiesz może, czy hodując np. kiełki rzodkiewki albo rzeżuchy dałoby się pozyskać z nich na którymś etapie nasiona na następne kiełki, czy zawsze jestem zmuszony je kupować od nowa? Czy byłbym w stanie rozmnożyć w jakiś sposób tę roślinę?
OrigamiBox21 Aby mieć własne nasionka, to posiej rzodkiewkę (nasionka do ziemi) i zostaw aż urośnie i zakwitnie ,a potem wytworzy strączki z nasionami. Jak strączki dojrzeją to suszysz, łuskasz i gotowe.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuje za odpowiedź! Może to nieco głupie pytanie, ale dlaczego taka rzodkiewka nie wyrosłyby na tyle by móc z niej pozyskać nasiona np. w kiełkownicy? Czy jest jakiś etap do którego mogą wyrosnąć kiełki rzodkiewki hodowane bez ziemi a potem obumrą czy dalej nie urosną?Telimenka pisze:OrigamiBox21 Aby mieć własne nasionka, to posiej rzodkiewkę (nasionka do ziemi) i zostaw aż urośnie i zakwitnie ,a potem wytworzy strączki z nasionami. Jak strączki dojrzeją to suszysz, łuskasz i gotowe.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A gdzie w kiełkownicy będzie miała miejsce na rozwój? Korzenie musi gdzieś pomieścić, liście a później też łodygi z kwiatostanami. Taka kwitnąca ma może nawet pół metra wysokości.
Kiełki w kiełkownicy rosną tyle na ile mają pożywienia w ziarnku i koniec -umrą z głodu. Jeżeli chodzi o uprawę to od puszczenia kiełka do wyrośnięcia rośliny z nasionami musi upłynąć co najmniej 4 miesiące może i dłużej . Z ziarenka rzodkiewki wyrasta naprawdę spory krzak. U mnie rozrastał się na szerokość ok. 1m kw. poletka i wysoki też do 1 m. Oczywiście urośnie takich wielkości i wytworzy mnóstwo nasion jeżeli zapewni mu się dobre warunki i nawożenie. Także kiełkownica się absolutnie nie nadaje do takiej roboty. Ale jak masz kawałek poletka to czemu by nie spróbować produkcji własnych nasionek. Rzodkiewka jest łatwa w uprawie.OrigamiBox21 pisze:Dziękuje za odpowiedź! Może to nieco głupie pytanie, ale dlaczego taka rzodkiewka nie wyrosłyby na tyle by móc z niej pozyskać nasiona np. w kiełkownicy? Czy jest jakiś etap do którego mogą wyrosnąć kiełki rzodkiewki hodowane bez ziemi a potem obumrą czy dalej nie urosną?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Telimenka pisze:Kiełki w kiełkownicy rosną tyle na ile mają pożywienia w ziarnku i koniec -umrą z głodu. Jeżeli chodzi o uprawę to od puszczenia kiełka do wyrośnięcia rośliny z nasionami musi upłynąć co najmniej 4 miesiące może i dłużej . Z ziarenka rzodkiewki wyrasta naprawdę spory krzak. U mnie rozrastał się na szerokość ok. 1m kw. poletka i wysoki też do 1 m. Oczywiście urośnie takich wielkości i wytworzy mnóstwo nasion jeżeli zapewni mu się dobre warunki i nawożenie. Także kiełkownica się absolutnie nie nadaje do takiej roboty. Ale jak masz kawałek poletka to czemu by nie spróbować produkcji własnych nasionek. Rzodkiewka jest łatwa w uprawie.OrigamiBox21 pisze:Dziękuje za odpowiedź! Może to nieco głupie pytanie, ale dlaczego taka rzodkiewka nie wyrosłyby na tyle by móc z niej pozyskać nasiona np. w kiełkownicy? Czy jest jakiś etap do którego mogą wyrosnąć kiełki rzodkiewki hodowane bez ziemi a potem obumrą czy dalej nie urosną?
Jasne! Dziękuje za odpowiedzi!
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Dawno nie hodowałam kiełków, ale mam jeszcze opakowanie fasoli mung i na opakowaniu jest informacja o kiełkowaniu w ciemnym
i chłodnym miejsce. Rzeczywiście w ciemnym hodujecie? Gdzie trzymacie, bo mi tylko półka w szafce przychodzi do głowy....

Ja wszystkie kiełki hoduję w dziennym świetle od początku czyli od moczenia nasion (słoiki stoją na parapecie, bo tu mi nie gracą) do końca całego procesu kiełkowania i wzrostu kiełków.
Pozdrawiam z deszczowej dziś Wielkopolski
Pozdrawiam z deszczowej dziś Wielkopolski