Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

tadeusz48 pisze:kostkę zakupiłem jako materiał pozagatunkowy i płaciłem po 15-18 zł , zamiast po 40 złotych za metr kwadratowy,
Płytki na ścieżkę kupiłem od Urzędu Miasta, sprzedawali po złotówce za płytkę , za 100 złotych kupiłem płytek na 66 metrów bieżących ścieżki, Radził bym Ci tak samo zwrócić się do do odpowiedniej komórki Urzędu Miasta, te płytki tylko nadają się na działki, u nas można bez trudu kupić całe płytki zdjęte z chodników przed wyłożeniem ich kostką, lepiej by było byś załatwiała poprzez znajomych, bo to dla działkowców chodliwy towar.
Tadeuszu dzięki za info :) To faktycznie muszę sie dowiedzieć u producenta kostki....
A z płytkami, to miałam dograne też za 1 zł z panem ze śmietniska...bo tam zawsze je wywozili, a potem się okazało , że Burmistrz kazał składować je na stadionie,...do wykorzystania... :( Ale faktycznie , tak jak mówisz warto zapytać w Urzędzie...
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

PIOTREK- dziękuję za odwiedziny, my też z niecierpliwością czekamy na kwitnienie rododendronów i azalii, zwłaszcza że w ubiegłym roku znaczna część pąków ( zapewne przemarzając) nie otworzyła się i kwiatów było niewiele.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, na zdjęciu powyżej jest kwitnąca z 2007 roku świeżo zakupiona azalia o żółtych kwiatach, na kwitnienie tegorocznych czekamy z niecierpliwością, uażam że wtedy jest najpiękniej w Nokłach.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, ja za nieduże pieniądze, tam gdzie niezbędne w ogrodzie wyłożyłem kostką krawędzie rabat i płytkami zaznaczyłem ścieżki w ogrodzie., co by nie mówić , tego typu materiał pełnowartościowy jest niezmiernie drogi.

Dzisiaj zdjęcia Nokłów z dnia 12 czerwca 2007 roku .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Masz rację Tadeusz, bo ja też Azaliami i Rododendronami zaczęłam się interesować.
Bo jest czym, są Śliczne. Kupiłam też dwie Magnolie. Zabezpieczyłam je przed zimą,
ale ciągle o nich myślę, czy przetrwają.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu wspaniałe azalie i rododendrony uwielbiam te roślinki i mam ich sporo jak na mój mały ogródek, a jeszcze kilka planuję kupić, ale z braku miejsca wybieram te niższe, już się nie mogę doczekać momentu kwitnienia, mam nadzieję, że mrozy nie zniszczą pąków.W zeszłym roku kwitły mi przepięknie, mam nadzieję, że podobnie będzie w tym roku :D
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz systematycznie oglądam zdjęcia z Waszego Rancza Nokły ,lecz nie pozostawiam ślad.
Zawsze jestem pełen podziwu dla Waszej pracy przy urządzaniu ,pielęgnowaniu tak
pięknego ogrodu, który z roku na rok staje się coraz piękniejszy.
Ja swój ogród w okresie zimowym staram się odwiedzać raz w tygodniu, aby sprawdzić czy
nie było czasem nie proszonych g o ś c i , którzy o tej porze roku często wybierają się w odwiedziny /w ubiegłym roku byli kilka krotnie/.
W oczekiwaniu na wiosnę życzę miłego dnia , ukłony dla rodziny.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

piterek pisze:Uwielbiam różaneczniki i azalie i cieszę się, że każdy dzień przybliża mnie do momentu, w którym znów będę mógł je podziwiać na żywo! :)
Tadeuszu ja tak jak Piotr nie mogę doczekać się wiosny ,żeby podziwiać je w ogródkach .Ale dobrze że możemy teraz zimą podziwiać na wątkach
Genia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, kwitnące rododendrony i azalie, są najpiękniejszymi roślinami w ogrodzie, są trudne w uprawie i wymagające, ale warto się trochę potrudzić by mieć te krzewy w ogrodzie.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, od czasu robienia tych zdjęć w ogrodzie , do chwili obecnej , ilość rododendronów i azalii uległa podwojeniu, ja również mam nadzieję że pąki tych roślin przetrwają zimę ( zwłaszcza końcówkę zimy) bez strat.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, swój ogród odwiedzam często ze względu: bliskość; zostawiając ślady bytności , daję znać że mogę być w ogrodzie w każdej chwili; syzyfową pracę przy kole wodnym( oczywiście przez noc zaraz koło "zamarznie"); nasz piesek najlepiej się czuje na "swoim", musi obszczekać każdy krzaczek., no i rzecz najważniejsza, to coś trzeba robić, bo bezczynność mnie zabija.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, wydaje mi się że teraz, dla nas "maniaków ogrodniczych" jest najgorszy okres, niby do wiosny już niedużo, czasami słonko błyśnie, a tu nawet nie da się łopaty wbić w ziemię, mnie ten okres się kojarzy z czasem gdy w wojsku odcinało się na centymetrze krawieckim( dni do cywila) cyferki poniżej 100., przeżyło się tamto, to i ten okres( mam nadzieję nie jeden raz) się przeżyje.

Zdjęcia będą jak będzie fotosik, na razie konserwacja systemu.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tadeusz - Dzisiaj oglądamy wspominając to co już wcześniej nam wpadło w oko.
Fotosik konserwują..., a ja myślałam że tylko warzywa na tym forum się konserwuje ;:160 ;:7
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tym razem przedstawiam zdjęcia działki z dnia 15 czerwca 2007 Roku
Na pierwszym zdjęciu kwitnący krzew Eskalonia
http://www.interplant.pl/produkt_32.html

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, wydaje mi się że teraz, dla nas "maniaków ogrodniczych" jest najgorszy okres, niby do wiosny już niedużo, czasami słonko błyśnie, a tu nawet nie da się łopaty wbić w ziemię, mnie ten okres się kojarzy z czasem gdy w wojsku odcinało się na centymetrze krawieckim( dni do cywila) cyferki poniżej 100., przeżyło się tamto, to i ten okres( mam nadzieję nie jeden raz) się przeżyje.

Tadeuszu jak ja Cię rozumiem już liczę dni do wiosny. Szczęście że mamy gdzieś zdjęcia jeszcze poupychane zawsze to coś. A ja zrobiłam duże zakupy w sklepie internetowym i codziennie przeglądam zdjęcia oferty i tego co zamówiłam tylko będzie problem gdzie to wsadzę jak przyjdzie w marcu przesyłka. Ale co mi tam będę martwić się w marcu, najwyżej wydzierżawię skrawek u Ciebie
pozdrawiam Genia
]
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, my, na razie nie dokonujemy żadnych zakupów nowych roślin, przeglądając rośliny na innych ogrodach, trzeba by było wydać ogromne pieniądze na to , co by się chciało mieć w ogrodzie, drugi problem, to gdzie to sadzić, nie chcę zbytnio zagęszczać działki roślinami, zamierzam zrobić "małą rewolucję " z tymi roślinami( kwitnącymi) co są, a jest ich niemało, będę się starał w tym roku bardziej je wyeksponować, gdyż wśród tych roślin panuje duże zagęszczenie, oczywiście planujemy zakupy, głównie ciekawych roślin jednorocznych.

Dzisiaj druga część zdjęć z dnia 15 czerwca 2007 roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Tadeuszu tu znajduje się odpowiedź na zadane pytanie:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Tadeuszu chodzę po ogrodach i szukam wspomnień lata. Gdy ogląda się Twoje zdjęcia z tyloma kwiatami i taką zielenią to zapomina się jak jest pora roku, macie wspaniały ogród. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tadeusz...
.. . - nie chcę zbytnio zagęszczać działki roślinami, zamierzam zrobić "małą rewolucję " z tymi roślinami
( kwitnącymi ) co są, a jest ich niemało, będę się starał w tym roku bardziej je wyeksponować, gdyż wśród tych roślin panuje duże zagęszczenie, oczywiście planujemy zakupy, głównie ciekawych roślin jednorocznych.

Tadusz
Jak będziecie robili tą rewolucję to daj znać ja się wpraszam do pomocy.
Bo jestem dziewczynką bardzo życzliwą mało chciwą : hi,hi...pomocną...
Tylko powiedz wcześniej z jak dużym bagażnikiem mam przyjechać abym wszystkie
niepotrzebne Wam "badylarski" i cebule wybrać z ziemi.
Będzie wtedy ład i porządek który tak bardzo lubisz Ty i ja.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Tadeuszu, cudne to Twoje RANCZO, tyle ciekawych okazów i tak pięknie ukazanych !!!
Ja, u Ciebie, po prostu odpoczywam, czuję się jakbym spacerowała po Parku Narodowym :P
Jestem Twoim częstym, ale cichym gościem :lol:
Mam pytanie, w jakim kolorze kwitnie Twoja cudna trzmielina oskrzydlona :?:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”