Atlas chwastów
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Atlas chwastów
Albo nostrzyk. Nie masz zdjęcia kwiatów?
Nigdy nie widziałam kwiatów.... Serio !
Tzn. może nie trafiłam na czas kwitnienia, albo ich jeszcze nie było?
P.S: Wygooglowałam nostrzyk i nie wydaje mi się żeby to było to. Wykluczam
Tzn. może nie trafiłam na czas kwitnienia, albo ich jeszcze nie było?
P.S: Wygooglowałam nostrzyk i nie wydaje mi się żeby to było to. Wykluczam

-
- ---
To prędzej lucerna. Choć to mało pomoże przy rozwiązywaniu problemu.
Masakra, wszędzie czytam jaka ona jest cudowna, nikt nie postrzega jej jako uciążliwego, niemile widzianego gościa.
To lucerna,lepiej nie czekać aż zakwitnie tylko wyciąć i zrobić z tego gnojówkę pod rośliny(jeden z lepszych nawozów).Strasznie się rozrasta ,lepiej wyrywać z korzeniami.
-
- ---
Dziewanna?
Dziękuję za odpowiedzi,przynajmniej wiem na co czekać .Zostawię w spokoju do wiosny ,zobaczymy co się wylęgnie.
Witajcie prawie po zimie,
w zeszłym roku walczyliśmy z chwastnicą, po kilku Waszych poradach wyrwaliśmy dziadostwo, czekamy czy się nie odrodzi.
Teraz przed sezonem pooglądaliśmy nasz trawnik i chcielibyśmy zwalczyć innych gości w nim. Stąd prośba o pomoc w rozpoznaniu i ewentualne rady jak się tego pozbyć.
chwast nr 1

chwast nr 2

chwast nr 3

chwast nr 4

chwast nr 5

chwast nr 6

chwast nr 7

dziękujemy
w zeszłym roku walczyliśmy z chwastnicą, po kilku Waszych poradach wyrwaliśmy dziadostwo, czekamy czy się nie odrodzi.
Teraz przed sezonem pooglądaliśmy nasz trawnik i chcielibyśmy zwalczyć innych gości w nim. Stąd prośba o pomoc w rozpoznaniu i ewentualne rady jak się tego pozbyć.
chwast nr 1

chwast nr 2

chwast nr 3

chwast nr 4

chwast nr 5

chwast nr 6

chwast nr 7

dziękujemy
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fotki niezbyt wyraźne, można zgadywać ale trudno mieć
pewność.
Skoro jednak są to rośliny do usunięcia to proponuje
ich wyrwanie, położenie na neutralnym tle i zrobienie im fotek.
Obok rośliny można położyć drobny przedmiot o znanych rozmiarach.
(np pudełeczko zapałek) aby porównać z nim wielkość rośliny.
pewność.
Skoro jednak są to rośliny do usunięcia to proponuje
ich wyrwanie, położenie na neutralnym tle i zrobienie im fotek.
Obok rośliny można położyć drobny przedmiot o znanych rozmiarach.
(np pudełeczko zapałek) aby porównać z nim wielkość rośliny.
Pozdrawiam Anna
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 mar 2019, o 16:36
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 maja 2020, o 21:21
lambert86
Hej,
Nr1. Rodzina trafiona, na pewno bobowate, ale jak dla mnie, rodzaj lucerna. Świadczy tym choćby środkowy listek na szypułce w liściu złożonym. W koniczynie wszystkie listki w liściu są siedzące. Kwitnie może na żółto? ;-) Co do gatunku to już trochę strzał, za mało widać na zdjęciu i brakuje kwiatów. Mój typ to: Lucerna nerkowata
Nr2. Nie wiem ;-( Liście/pęd się może przyczepiają do rąk/uprań?
Nr3. Na pewno rodzaj wyka. Co do gatunku to patrząc po ilości listków to obstawiam wykę drobnokwiatową. Jak zakwitnie na biało, skąpo-kwiatowymi gronami i zawiąże dwu-nasienne strąki to będziesz mieć pewność ;-)
Nr4. Za mało tutaj dla mnie widać. Nawet rodziny nie jestem pewien, mam jeden typ z bodziszkowatych - iglica pospolita, ale to już naprawdę strzał.
Hej,
Nr1. Rodzina trafiona, na pewno bobowate, ale jak dla mnie, rodzaj lucerna. Świadczy tym choćby środkowy listek na szypułce w liściu złożonym. W koniczynie wszystkie listki w liściu są siedzące. Kwitnie może na żółto? ;-) Co do gatunku to już trochę strzał, za mało widać na zdjęciu i brakuje kwiatów. Mój typ to: Lucerna nerkowata
Nr2. Nie wiem ;-( Liście/pęd się może przyczepiają do rąk/uprań?
Nr3. Na pewno rodzaj wyka. Co do gatunku to patrząc po ilości listków to obstawiam wykę drobnokwiatową. Jak zakwitnie na biało, skąpo-kwiatowymi gronami i zawiąże dwu-nasienne strąki to będziesz mieć pewność ;-)
Nr4. Za mało tutaj dla mnie widać. Nawet rodziny nie jestem pewien, mam jeden typ z bodziszkowatych - iglica pospolita, ale to już naprawdę strzał.