Hydroponika - przydatne porady
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hydroponika - przydatne porady
A co oprócz storczyków hodujecie z sukcesem metodą hydro?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Hoje
Hydro jest dla nich idealne - przynajmniej u mnie.

Pozdrawiam słonecznie, Ika
Uprawy ziół i warzyw hydroponicznie a użycie wełny mineralnej
Witam,
Około miesiąca temu zasadziłem w wełnie mineralnej 5 nasion kolendry, z czego 3 wykiełkowały i ładnie się rozwijały.
Do pojemnika w którym się dorastały wlałem ok 100ml rozcieńczonego nawozu Plagron Hydro i od tego momentu uzupełniałem już tylko wodę.
Roślina po miesiącu wygląda na "gotową do spożycia", jednakże nasunęło mi się pytanie... Czy rośliny hodowane na wełnie mineralnej nadają się do spożycia?
Czy włókna z wełny w jakiś sposób nie dostają się do łodyg i liści rośliny?
Pozdrawiam
Około miesiąca temu zasadziłem w wełnie mineralnej 5 nasion kolendry, z czego 3 wykiełkowały i ładnie się rozwijały.
Do pojemnika w którym się dorastały wlałem ok 100ml rozcieńczonego nawozu Plagron Hydro i od tego momentu uzupełniałem już tylko wodę.
Roślina po miesiącu wygląda na "gotową do spożycia", jednakże nasunęło mi się pytanie... Czy rośliny hodowane na wełnie mineralnej nadają się do spożycia?
Czy włókna z wełny w jakiś sposób nie dostają się do łodyg i liści rośliny?
Pozdrawiam
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja zaczęłam stosować hydroponikę jako remedium na ustawiczne przelewanie roślin i wszystko się poprawiło. Miałam sporo filodendronów w hydroponice, ale różnie to przyjmowały. Philodendron hederaceum nie za dobrze rośnie w wodzie, tworzył małe liście, tak samo Philodendron erubescens, lepiej im w podłożu. Ale Philodendron 'Brazil' nie grymasi, Philodendron verrucosum i Philodendron hastatum lepiej w wodzie niż w podłożu, a Philodendron 'Emerald Queen' uwielbia hydro, szybko rośnie i wyszła mi aż za duża. Myślę, że większość obrazkowatych można bez problemu wstawiać do wody, dopóki nie staną się za duże. U mnie problemem była jedynie gnijąca woda, bo w lecie w pokoju mam zazwyczaj +29C i dopiero zapach mi uświadomił, że coś było nie tak, korzenie dużego filodendrona zdechły od środka z braku tlenu i trzeba było wyjmować z doniczki, czyścić z keramzytu, do którego poprzyrastały zdrowe korzenie i przesadzać, a przy 2 metrowej roślinie na paliku to raczej męka.Igala pisze:A co oprócz storczyków hodujecie z sukcesem metodą hydro?
W hydro uprawiałam też peperomie, całkiem przyjemnie to wyszło, zwłaszcza mała odmiana "Piccolo Banda", którą łatwo zalać w podłożu. No i oczywiście uprawa w wodzie jest niezbędna dla papirusów, situ i paru innych

-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Dzięki za informację o Philodendron hederaceum, akurat tego szukałam. Pytanie dodatkowe, czy można do hydro esadzić Scindapsus pictus? Tą techniką uprawiałam i uprawiam Epipremnum, ismenę, ostatnio sansewierię, ale chciałabym właśnie Scindapsusa również przestawić.
B.
B.
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Można. S. treubii kupiłam w hydroponice, bo innego na tamten czas nie było, ale po podziale ciężko się przyjmował w podłożu, tzn. dużo nowych korzeni a wzrost liści marny. On i S. pictus są podobne co do wymagań, tylko trzeba dobrze oczyścić korzenie z resztek ziemi (przed przesadzeniem do keramzytu zostawić w wodzie na 1-3 tygodnie i zmieniać wodę tak często, aż będą czyste), bo inaczej woda będzie gniła, a z nią korzenie. Od sierpnia mam w hydroponice Alocasia sanderiana/amazonica, która wstrzymała wzrost po wytworzeniu kwiatów i mimo, że dobrze oczyściłam korzenie z ziemi, to i tak się woda zaśmierdziała. Nowy keramzyt z worka trzeba zawsze przepłukać na sitku, bo inaczej będzie osad w doniczce.basia_styk pisze:Pytanie dodatkowe, czy można do hydro przesadzić Scindapsus pictus?
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Ok, bardzo dziękuję za kompetentną odpowiedź!
B.
B.
Witajcie kochani
Odnawiam temat
. Przesadziłam kilka moich ćmowek do glinki. Całkiem niedawno. Dziś zauważyłam że wytrąca się sól. Chyba to jest sól... Białe kryształki. Używam wody deszczowej jeśli akurat nie mam używam z filtra. Skąd w takim razie sól? Czy ktoś z was miał taki przypadek?
Pozdrawiam Agnieszka

Odnawiam temat

Pozdrawiam Agnieszka

U mnie pojawiała się sól na wierzchnich kuleczkach. Znikała na jakiś czas, jak polewałam ją wodą z dodatkiem wody utlenionej.
Dzień dobry Aniu 
Dziękuję za odpowiedź. Przepłukałam doniczkę czysta wodą, zobaczymy jak długo utrzyma się efekt bez soli.
Pozdrawiam Agnieszka.

Dziękuję za odpowiedź. Przepłukałam doniczkę czysta wodą, zobaczymy jak długo utrzyma się efekt bez soli.
Pozdrawiam Agnieszka.
Re: Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy, cz.2
Cześć! Jestem nówka śnieżynka na tym forum, więc proszę o łagodny wymiar kary, jeśli coś nie tak i nie w tym wątku 
Być może kwestia juz była poruszana - od razu przyznam się, że nie czytałam wszystkich 70 stron pierwszej części wątku. Ale coś przeczytałam. I teraz pytanie - czy areka nadaje się do uprawy hydroponicznej? I czy taka uprawa nie rozwiązałaby kwestii "za sucho w mieszkaniu"?

Być może kwestia juz była poruszana - od razu przyznam się, że nie czytałam wszystkich 70 stron pierwszej części wątku. Ale coś przeczytałam. I teraz pytanie - czy areka nadaje się do uprawy hydroponicznej? I czy taka uprawa nie rozwiązałaby kwestii "za sucho w mieszkaniu"?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zacznij od lektury wątku do którego przeniosłem Twój post.
Jednak jeśli masz sucho w mieszkaniu to uprawa w hydro nie rozwiąże problemu, bo chodzi o zwiększenie wilgotności powietrza, a nie wokół bryły korzeniowej. Te palmy rosną w klimacie tropikalnym, więc mieszkanie po prostu się w dłuższej perspektywie się nie nadaje.
Jednak jeśli masz sucho w mieszkaniu to uprawa w hydro nie rozwiąże problemu, bo chodzi o zwiększenie wilgotności powietrza, a nie wokół bryły korzeniowej. Te palmy rosną w klimacie tropikalnym, więc mieszkanie po prostu się w dłuższej perspektywie się nie nadaje.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witajcie, czy ktoś mi podpowie jaki nawóz dolistny najlepiej zastosować? Posiadam w domu biohumus płynny. Czy to sie nada jako nawóż w Hydroponice?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2020, o 18:47 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Doliściasty? Poprawiono na dolistny.
Powód: Doliściasty? Poprawiono na dolistny.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Nie ten wątek, zapraszam do lektury tego:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... ydroponika
Biohumus na pewno nie sprawdzi się jako podstawowy nawóz, jest po prostu za słaby.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... ydroponika
Biohumus na pewno nie sprawdzi się jako podstawowy nawóz, jest po prostu za słaby.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
mikaxx ja osobiście w swojej hydro używam i najbardziej lubię nawozy dedykowane dla hodowców nazwa zakazana na tym forum. W hydro mam hoje.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2020, o 14:49 przez norbert76, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę podać nazwę produktu.
Powód: Proszę podać nazwę produktu.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma