No dobra - przyznam się

Ja już te różne diety przerabiałam , prowadziłam nawet pamiętnik-blog Odchudzaczki, ale chyba tutaj nie będę o tym pisać, wszak to wątek o jedzonku

Przez pól roku zrzuciłam 10 kilo (pod kontrolą lekarza), ostatnio dołożyłam parę...

oby do wiosny i do robót działkowych.
Mój przykładowy jadłospisik w tamtym czasie : - bez umartwiania się ;) 5 posiłków dziennie - obowiązkowo i naprawde sie chudnie - grunt to odpowiednia ilośc kalorii, prawidłowy indeks glikemiczny, ruch i samozaparcie - ale z tym ostatnim, u mnie gorzej
1. Na czczo wypijałam swoje zielska (czyt zioła) - kubek,
2. Zjadłam na śniadanie kromkę chleba razowego i 10 dkg sałatki warzywnej (wciepałam do niej łyżeczke od kawy majonezu, moja wina wielka wina, ale nie mogłam sie pohamować, bo robiłam też "niezdrową, z majonezem" sałatkę dla rodzinki ;) i znowu kubek herbatki owocowej.
3. Po przyjściu do pracy kubek wody mineralnej,
4. Potem II śniadanie - czyli szklanka soku pomidorowego (mogłabym pić na okrągło),
5. Przed obiadkiem znowu kubek wody,
6. Na obiadek zabrałam sobie do pracy (bo obiad muszę zjadać w pracy, taka godzina ;) rybkę w ziołach smażoną (raczej duszoną) na chudym mleku - zamiast oleju leję na patelnię teflonową chude mleko i na tym , pod przykryciem smażę rybę, którą wczesniej obtoczyłam w ziołach i kubek zielonej herbaty.
7. Po powrocie do domu kisiel z truskawkami ( truskawki zalewam pół szkl. wody i zagęszczam odrobiną mąki ziemniaczanej).
(
mogą też być owoce zalane goracą wodą i z odrobiną żelatyny - taka galaretka) i kleks z jogurtu
i znowu kubek lub dwa wody.
8. Na kolację (ostatni posiłek 4 godziny przed spaniem) sałatka z gotowanych brokuł i kalafiora, i kawałek wędlinki z piersi kurczakowej (którą sobie sama zrobiłam). I herbatka owocowa
9. Przed snem znowu zielsko (zioła przepisane przez lekarza) ;)
A to porcja śniadaniowa ;) - warzywka, chudy ser i kromka chleba razowego
Sałatka 1

pieczywo chrupkie Wasa (razowe, żytnie)
pokrojone warzywa:
papryki,
kapusty pekińskiej,
czerwonej cebuli,
kilku oliwek,
kawałka pomidora
i ogórka zielonego
+1 łyzka oleju z pestek winogron (obniza ciśnienie) z sokiem z cytryny + zioła do smaku (oregano, prowansalskie, błonnik, wiesiołek)
Sałatka 2
porcja ryby-dorsz ok 100g - po pieczeniu na patelni teflonowej, bez tłuszczu, razem z pieczarkami.
Dorsza wcześniej moczyłam w chudym mleku, posypałam przyprawą do ryb i ziołami.
ok 15 dkg pieczarek (uduszonych bez tłuszczu posypanych oregano i ziołami prowansalskimi odrobine, razem z rybą)
1 marchewka
1 pietruszka (małe, zostały mi z gotowania zupy dla rodzinki)- powinno być ok 20 dkg warzyw
Do tego 2 łyzki jogurtu 0% z sokiem z cytryny i wszystko posypane koperkiem (może być mrożony)
Dla uwagi:)
jajko kurze -
porcja -1 szt, 50g
IG=0,
cholesterol - 180 mg
70 kcal
spacer-17 min, jazda na rowerze - 8 min
kawa bez cukru
porcja -1 szklanka, 250g
IG=0,
cholesterol - 0 mg
5 kcal