Na zdjęciu widać do czego prowadzi zbyt gęste wysadzenie krzewów jagody. Jeżeli to są samodzielne krzaki to nie ma problemu, jeżeli tworzą rządek to spróbujcie zerwać jagody między nimi.
Taki efekt uzyskuje się przy odległości mniej niż 2m między odmianami: Wojtek, Jolanta, Brązowa, Czarna, Zielona, Dlinoplodna,Bakczarski Velikan, Docz Velikana, Bakczarska Jubiliejna.
Czulimska, Gordost, Jugana, Aurora są wysokie ale bardziej szczupłe.
Jeżeli chodzi o goryczkę to w Jolancie jest wyczuwalna, natomiast w Chen-Ye jest powalająca i zanika dopiero po dojrzeniu. W innych ja nie zauważyłem.
Smaczne i warte zainteresowania są moim zdaniem: Morena - bardzo szczupły długi owoc ale mało, Dlinoplodna, Blue Velvet, Fialka, Brązowa, Czarna, Zielona, Ice Bear - smaczne, dużo na krzewie i stosunkowo duże owoce. Deserowe i na przetwory to: Wostorg, Wojtek i Aurora, Zojka i Tola. Docz Velikana mały owoc, łatwy w zbiorze. Nie mogę dać sobie rady z Rebeką i Rubenem. Niby są, ale zawsze albo spleśnieją, albo ptaki się bardzo zainteresują. Dojrzewają nieco później.
To jest powód dla którego nie byłem zainteresowany tymi trzema późnymi odmianami. W czasie ich dojrzewania są już borówki amerykańskie i pies z kulawą nogą nie interesuje się jagodami, których główną zaletą jest bycie pierwszymi świeżymi owocami.