Storczyki Mirki cz.2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Re: Storczyki Mirki cz.2

Post »

Epidendrum mnie powaliło na kolana, przecudna, philadelphii szkoda, ale mojej też już nie mam, szkoda takich pięknych kwiaciorków nie pozostaje nic innego jak tylko szukać, może gdzieś się uda zdobyć :roll:
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo oryginalne kwiaty w tym epidendrum. ;:215 :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

SUPER !!! Epidendrum Floribundum Cudownie Ci zakwitło ;:138

Jakie wspaniałe te zielone kwiatuszki. Dla mnie zdjęcia ,dzienne' biją te nocne. I to nie tylko u Ciebie.
Jakoś nie lubię zdjęć na czarnym tle. Nie ma to jak naturalność :wink:

Doritaenopsis pulcherrima .v.m. świetnie się u Ciebie zaaklimatyzował ;:224
Rozrośnie się, bo korzenie ma zieloniutkie, zdrowe. A takie maleństwo dostałaś...
Brawo Mireczko ! Dobra mamusia z Ciebie ;:97 :D

Dobrze się jest dzielić, bo moja roślina mateczna ledwo zipie. Niestety jest jednym z kilku cennych storczyków,
które podczas wakacyjnego pobytu u Sąsiadki były konsumowane przez wciornastki (łącznie ze stuartianą, która już padła).

Twoja Philadelphia kwitła zjawiskowo ! Trudno będzie powtórzyć taki egzemplarz

Czy Asconopsis Irena Dobkin rośnie u Ciebie w hydro ?
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mireczko, kusisz tymi catlejkami, kusisz.
Wczoraj kupiłam te (ale to już wiesz ;) )
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Justyna
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwiaty ma to epidendrum floribundum..Życzę mu wielu takich pędzików opsypanych kwiatami.
MirkaS pisze: ..zapach kojarzy mi się ze świeżo skoszona trawą z dodatkiem zapachu cytrusów
skojarzenia jakbyś poczuła zapach Paul Smith Story :lol:
Awatar użytkownika
Gandalfwhite
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2018, o 08:43

Post »

Mirko gratuluję kwitnienia epidendrum floribundum.

Kolor taki naturalny inny niż większość dostępnych storczyków. Dla mnie ;:215
Grzegorz
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41

Post »

epidendrum floribundum jest cudne, jak na niego patrzę to mam dziwne odczucia, bo z chęcią bym go zjadła ;:152 ;:306 chyba zbytnio kojarzy mi się z pistacjami i stąd ta praca ślinianek na jego widok :;230 aż się zastanawiam, czy wchodzić w jego posiadanie ;:306

A Philadelphia sprzed 11 lat - cudowna i wielka szkoda, że już jej nie ma. Pięknie się prezentuje tyle kwiatów ;:167
Awatar użytkownika
Monnia445
200p
200p
Od: 8 gru 2017, o 22:29

Post »

Mirko to jest coś naprawdę wyjątkowego ;:196

epidendrum floribundum jest takie zieloniutkie :) To taka oryginalność. Coś innego. Jak świeży powiew trawy i cytrusów :D
Kolor nietypowy, chociaż storczyki to mają wszystkie odcienie, jakie tylko można by mieć i sobie wyobrazić.

Kwitnienie Philadelphi jest cudowne ;:138 U niej właśnie burza małych kwiatuszków robi takie ładne przedstawienie. Szkoda tylko, że to było jej ostatnie... U siebie jeszcze nie miałam takich urwisów, które zakwitłyby się na śmierć... I oby im to nie przyszło do głów :lol:
Pozdrawiam Monia :)
Storczyki Moni
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38

Post »

Mireczko- Twoje orchidarium niezmiennie zachwyca :) Cattleyae szaleją :) Ansellia pokazała swoją urodę :) A jak Ci się podoba jej zapach?
Epidendrum ( Twoje chciejstwo, dobrze pamiętam) ma niezwykłe kwiaty! I zapach- tak jak opisałaś- bardzo do nich pasuje :)
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

Mirka czy mogłabyś pokazać jak teraz wygląda Twój phal. buyssoniana ?

I jeszcze o tego męskiego :wink: o epidendrum floribundum chciałam Cię podpytać - jak go uprawiasz? zwłaszcza podłoże. Duży jest u Ciebie? Podobno jest bardzo tolerancyjny na warunki uprawy. Co Ty na to? Lubię je pooglądać w naturalnym środowisku, jak dla mnie jest piękny ;:138 https://www.youtube.com/watch?v=0AVvAMvBcDU
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Mirko wpadam z rewizytą i zdecydowanie zostaję na dłużej ;:108 dawno mnie w storczykarni nie było, takie ciekawe wątki mnie omijają :oops:
Dołączam do wielbicieli kotów, moje futro też niejedną roślinkę uczyło latać, ale wszystko jej wybaczę :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
perla
500p
500p
Od: 18 lis 2007, o 10:36

Post »

:wit
Mireczko zakochałam się w epidendrum floribundum....od dziś jest moim chciejstwem ;:167 ;:167
Piękne masz orchidarium
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Epidendrum niezwykle oryginalne,kwitnienie i kształt kwiatów niesamowicie pieknie prezentujące się ;:333
Pozdrawiam :wit i miłego weekendu życzę ;:3
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

;:333 Jak zawsze dziękuję Wszystkim odwiedzającym ;:167 którzy zechcieli zostawić po sobie ślad.

Trochę mnie nie było ale tym razem to nie lenistwo było powodem ;:185

Asiu tak mi się wydaje ,ze jestem dobra mama ale to dzieci ocenia :) a tak poważnie to staram się dbać o te cudeńka od Ciebie szafirek też ładnie przybiera w masie zielonej ,żebym nie zapomniała zrobić zdjęcia.

Epidendrum zielone bardzo lubię za ten cudowny i rzadko spotykany u storczyków kolor. Ja nie mam nawet możliwości na czarne tło jakoś tak usytuowane mam okna ,że nawet próbowałam ,ale nie wyszło więc jest natura.
Tak ta philadelphia była fantastyczna , zresztą te nowe klony jakoś mi nie przypadły do gustu ,na szczęście ma klon ze starego typu.
Pytasz o Irene , ona rośnie w korze.

Justynko Chyba będę kusiła nadal cattleyami , bo są piękne

x-y-19 Ja sobie też bym życzyła dużo takich piędzików :) szkoda ,ze jak na razie wytwarza tylko po jednej nowej psb rocznie i na niej zakwita. Pytasz o uprawę , uprawiam go w grubej korze , stoi na poł.-ach oknie (u mnie jest słoneczne ale chłodne) w okresie jesień-wiosna później szklarenka , podlewam raz na 7-10 dni mocząc. Nawożę tylko kiedy jest na wakacjach wyłącznie opryskując. Nie sprawia mi problemu więc nie umiem powiedzieć nic odnośnie tolerancji , nie uprawiam go w hydro a tez nie wystawiam na żadne próby. Zdjęcie pokażę w następnym poście. Z ciekawostki powiem ,że kwiaty zrzuciło dopiero w tym tyg. więc kwitnienie yo spektakl 2 miesięczny, podobnie jak ansellia tylko ,ze ona jeszcze kwitnie

Grzegorzu dziękuje ;:167 to prawda kolor rzeczywiście sporadycznie oglądany u storczyków, dla mnie tez ;:333

Marto to epi warto mieć , tylko trudno go w tej chwili gdzieś kupić chociaż może na zagranicznych sklepach jest dostępne.

Moniu pięknie określiłaś moje epi aż muszę przytoczyć ,,świeży powiew trawy i cytrusów" trafniej nie można :)
Philadelphii tamtej nie ma, na szczęście jest kolejna z keiki ,więc jakaś nadzieja na kwiaty jest.

Reniu o tak ansellia pokazała i jeszcze pokazuje swoje piękno najstarsze kwiatki już zgubiła ale jeszcze kwitnie . Jestem Ci ogromnie wdzięczna za nią,że zechciałaś się nią podzielić ,jest urocza . Nie wiem tylko dlaczego nie czuje jej zapachu.
Epidendrum floribundum to nie to które szukałam , szukałam epi. ilense ale już się go pozbywam w tym tyg.jego kwitnienie jest na 2 str tego wątku.

Natalio zapraszam ;:196 ja mojemu futrzakowi tez wybaczam ale najpierw musimy się pogniewać, mój juz staruszek w niedziele miał urodzinki skończył 14 lat

perla/Agnieszko Dziękuje ja tez go bardzo lubię :heja

Arkadius dziękuje za odwiedziny i za miły wpis uświadomiłeś mi ,że dawno Cię nie odwiedzałam :oops:

Co by mi nie pożarło długiego wpisu , kilka nowych kwitnień w następnym poście
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Teraz kwitnienia zacznę od tych o które prosiłyście czyli

phal. buyssoniana

Obrazek

Epi jej wielkość oraz kolor pod koniec kwitnienia stał się oliwkowy

Obrazek

Obrazek

Phal luedemanniana Woodlawn,mocno woskowa, kupiona rok temu w Dreźnie

Obrazek

Obrazek

Phal braceana x mannii jeden z moich ulubionych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Phal I-Hsin Salmon Copper Star
na drugim zdjęciu są dwie rośliny mama i keiki obie razem zakwitły

Obrazek

Obrazek

Phal caribbean sunset x minus

Obrazek

Obrazek

Phal. mannii

Obrazek

Zbioróweczka

Obrazek

Potinara burana beauty

Obrazek

Obrazek

Blc. Young-Min Orange Golden Satisfaction

Obrazek

Obrazek

Razem

Obrazek

Dendrobium green lantern ono jest fantastyczne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dendrobium harveyanum

Obrazek

Obrazek

Na koniec coś w czym się zakochałam ,dostałam go w prezencie we wrześniu dendrobium unicum kolor ma powalający , nie nie podkręcany sorry za ilość zdjęć ale jakby co to mam jeszcze ze 30 ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”