Pomelo - sianie z pestek

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomelo - sianie z pestek

Post »

Ja część pestek obrałam z łupinki. Wydaje mi się, że kiełkują znacznie szybciej :)
Awatar użytkownika
Grigor
500p
500p
Od: 31 sie 2017, o 21:05

Post »

Owinięte w mokry ręcznik papierowy i wsadzone do worka foliowego też szybko kiełkują.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwszy raz trafiliśmy na duże pestki w Pomelo. Dosłownie zaniemówiłam - razem z małymi było ponad 160 sztuk.
Ponieważ dziś 13, to postanowiliśmy je wysiać (będzie wytłumaczenie jakby się nie udało :) ).
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla ożywenia wątku pozwolę sobie pokazać moje dwa pomelo, które na tle innych cytrusów rosną dość słabo. Z tych 120 pestek mam ....2 drzewka. Wyrosło ich kilka, ale część oddałam. Obecnie wyglądają mniej więcej tak:
Obrazek

Obrazek

Ale dają nadzieję, bo puszczają zielone czubeczki. Na wiosnę się będziemy rozkręcać z nawożeniem i być może przesadzaniem, póki co sobie odpoczywają.
Niki33
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 maja 2019, o 15:21

Post »

Ja kupiłem pomelo i była tylko jedna pestka. Wsadziłem do wilgotnej ziemi uniwersalnej, nałożyłem worek żeby była większa wilgotność i na grzejnik. Trochę ponad tydzień i wykiełkowało. Zobaczymy co dalej.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ej to ja faktycznie może mam szczęscie. ;:oj
Co kupuję to pestek masa i to takich dużych dorodnych.

Noestey poprzednie mi zżarły przędziorki, więc wysiałam nowe. Uwinęły się dość szybko tylko jedna tak utknęła w łupce, że siłą nadludzką jej nie mogę oswobocić. Stoi w kieliszku i liczę na sukces, ale kiepsko to wygląda...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”