Masz na myśli, że podkładka urosła? Jak ja szczepie to ona sama w sobie jest wysoka, może nawet wybiegnięta, przy czym nie zauważyłem żeby przez 4 dni coś urosło aż o 10 cm. Potem rośnie już zraz (arbuz). Jak pierwszy raz próbowałem szczepić to użyłem arbuza który niedawno wyszedł z ziemi, jeszcze nie zdążył rozłożyć liścieni. Jak ruszył to wszystko szło jak normalnie, liścienie się rozchyliły i zaczął rosnąć w górękylo pisze:zauważyłem, że urosły dobre 10cm. Powinno tak być?
Kawon ( arbuz ) - część 10
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
No właśnie podkładka urosła. Nie we wszystkich sadzonkach tak było. W jednych mniej, w innych więcej. Arbuzy jeszcze nie ruszyły.
Krzysiek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znaczy musiały gdzieś dostać światła i było za ciepło. U mnie tak dwa lata temu wybiegły, gdy niezbyt dobrze zakryłem boxa. Co gorsze niektóre podkładki tak szybko rosły, że miejsce szczepienia wyszło poza klips i zraz odpadł.
Nie wiedziałem, że to ma być ciemno jak w piwnicy
Jest gdzieś może jakiś artykuł/film, który szerzej opisuje tą metodę? W sumie to widziałem tylko filmy z wtykanie zrazów w podkładki, a co się dalej z nimi dzieje, to nie widziałem.
Przy okazji, nie udało mi się jeszcze kupić nasion podkładki. Wszyscy mówią, że w tym roku nie będzie. Mówię o Cobalt. Tykwa średnio mi się podoba, bo za długo kiełkuje. Może poszukam jeszcze nasion z lepszym terminem ważności. Może ktoś wie gdzie kupić dobre nasiona na podkładki?

Przy okazji, nie udało mi się jeszcze kupić nasion podkładki. Wszyscy mówią, że w tym roku nie będzie. Mówię o Cobalt. Tykwa średnio mi się podoba, bo za długo kiełkuje. Może poszukam jeszcze nasion z lepszym terminem ważności. Może ktoś wie gdzie kupić dobre nasiona na podkładki?
Krzysiek
-
Nasiona z mojej Kobry z tamtego roku kiełkują po 3 do 5 dni na ligninie, czyli gdzieś max do tygodnia wylazłyby z ziemi.
Jak nie możesz znaleźć Cobalta to poszukaj Shintozy (to jest to samo)
O >>>TU<<< jest np. napisane, że dostępna
Jak nie możesz znaleźć Cobalta to poszukaj Shintozy (to jest to samo)
O >>>TU<<< jest np. napisane, że dostępna
Już dwa zamówienia "dostępnego" towaru mi nie przyszły więc najpierw pytam mailowo czy mają. W tym sklepie wczoraj pytałem.
Krzysiek
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
Gdzie kupie sprawdzone nasiona Carolina Cross? I czy ziemia uniwersalna z marketu bedzie odpowiednia do arbuza?
Efekty mojego szczepienia wyglądają obecnie tak. Liścienie mają tendencję do odpadania. Może je uszkadzam wycinając dyni stożek wzrostu. Z metody tradycyjnej nic mi się uchowało. Nie zrosły się i padły. Udało mi się zdobyć klipsy więc spróbuję jeszcze metody na jeden liścień.
Mam jeszcze pytanie do metody japońskiej. Mam je kilka dni trzymać w ciemnym inkubatorze, a co potem? Jak poznać, że już im wystarczy tych ciemności? Potem je wystawić normalnie na światło czy jakoś je hartować? Te moje eksperymenty to mocno na czuja robiłem. Padło ok. 50%. Przy obydwu metodach najgorzej było zaraz po zdjęciu folii.

Mam jeszcze pytanie do metody japońskiej. Mam je kilka dni trzymać w ciemnym inkubatorze, a co potem? Jak poznać, że już im wystarczy tych ciemności? Potem je wystawić normalnie na światło czy jakoś je hartować? Te moje eksperymenty to mocno na czuja robiłem. Padło ok. 50%. Przy obydwu metodach najgorzej było zaraz po zdjęciu folii.

Krzysiek
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
Ja swoich po prostu nie stawiałem bezpośrednio na parapecie, w kwestii ciemności. Potem możesz postawić na słońce, ale nie zdejmuj folii przez dłuższy czas, zgodnie z instrukcją któregoś z Kolegów. Jeśli więdną liścienie to może zapominasz utrzymywać duża wilgotność w inkubatorze spryskując sadzonki i ścianki? Ja osobiście zawsze zapominam ile czasu siedzą w inkubatorze, więc moja metoda na czuja co do wyjmowania na świeże powietrze wygląda tak, że jak już uznam że długo się inkubują, to wyjmuje i patrzę czy nie zaczyna więdnąć, oczywiście spryskując żeby się stopniowo przyzwyczajały do suchego powietrza poza inkubatorem.
W jakimś filmiku ktoś mówił żeby w tej metodzie ich za mocno nie pryskać, bo zraz może wypuścić korzenie i to nie dobrze. U mnie na pierwszym zdjęciu sadzonka na froncie wygląda jakby tak właśnie robiła. Ciekawe co z niej będzie.
Generalnie mam jeszcze stertę nasion i sporo czasu na testowanie. W końcu i ja się nauczę
Generalnie mam jeszcze stertę nasion i sporo czasu na testowanie. W końcu i ja się nauczę

Krzysiek
-
Po pierwsze nie wyciągaj za wcześnie z inkubatora - minimum 10 dni. Po drugie nie lej za mocno roślin by woda nie dostala sie do miejsca szczepienia - od razu zgnije, zraz zwiędnie i odpanie i masz po sadzonce. Po trzecie ważne są szczegóły - np. sposób cięcia (kąt). Po czwarte - przy takiej wilgotności konieczna jest ochrona przeciwgrzybowa (pleśń). Po piąte - trening czyni mistrza ;) Po szóste - klapnięte liścienie podkładki nie zawsze oznaczają porażkę.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z ostatnim zdaniem wokana zgadzam sie w 100%.
U mnie w dwoch szczepieniach było tak, że liścienie klaply i za kilka dni uschły, a mimo to szczepienie sie przyjeło.
U mnie w dwoch szczepieniach było tak, że liścienie klaply i za kilka dni uschły, a mimo to szczepienie sie przyjeło.

Piotr
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jakiej wielkości doniczkach przygotowywać sadzonki arbuza?
Pozdrawiam Paweł